kurze łapki
Jak najbardziej, można robić z nich zdrową i smaczną galaretkę, którą psy uwielbiają i dodoatkowo jest ona świetna na stawy psa
Dużo zdrowsze są surowe, tylko gdzie kupić ze zdrowych kurczaków, bez hormonów i antybiotyków
Być moze surowe również są zdrowe, zapewniam cię jednak że galaretka z gotowanych łapek jest także bardzo pożywna i jak najbardziej zdrowa
To dość proste: kurze łapki, najlepiej bez pazurków gotuje się w sporej ilości wody- z jarzynkami (marchewka, pietruszka) lub bez, tak długo aż będą wystawać nad powierzchnię rosołu. Mięsko powinno odchodzić od kości. Po przestudzeniu trzeba to włożyć do lodówki i kiedy stężeje jest gotowe. Niektórzy dodają do galaretki mięso z łapek, dokładnie wybierając większe kosteczki. Niektórzy wybierają wszystkie Można to też podawać z ryżem i jakimś innym gotowanym mięsem. Właścicielka 4-miesięcznego labka napisała na innym forum, że galaretka z 10 łapek to posiłek dla jej pieska na 2 dni. Oczywiście nie jedyny posiłek. Niektóre psy bardzo lubią surowe łapki, ale tu zdania są podzielone co do konieczności usuwania kości, zwłaszcza tych długich. Lepiej ugotować i obrać.
I jeszcze jedna ważna kwestia: Psy szaleją za takim bardzo zdrowym posiłkiem
zrobiłam mu tą galaretkę i zjadł w mig, moze troszke wybierał mieso z galaretki no ale troche jej zjadł. Mam jeszcze jedno pytanko ? czy te łapki dla małego pieska ( ratlerek ) można jakoś poćwiartować ? Czy taki posiłek jest pełnowartościowy ?
No jasne, można je rozdrobinić dla małych piesów Myślę, że taki posiłek jest dla psa bardzo dobry, choć na pewno nie dostarcza mu wszystkich wartości odżywczych bo nie zawiera choćby węglowodanów. Uważam, że maksymalnie można podawać takie danie jako jeden posiłek w ciągu dnia lub raz na dwa dni. Nie może to być na pewno podstawa diety
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
Ania jak zwykle ma rację. Łapki zawierają dużo kolagenu a nie jest on źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ praktycznie nie ma w swoim składzie tryptofanu i cysteiny - dość ważnych aminokwasów. Dlatego nie można z łapkami przesadzać.
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2006, 16:16 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
bo nie zamerzam karmić mein hundka karmą ponieważ przeczytałam artykuł z tego forum, że karma jest zrobiona z uśpionych psów, kotów, itp
( czy wy tez w to wierzycie, czy to prawda ?
( czy wy tez w to wierzycie, czy to prawda ?
-
- Informacje
-