Mam problem, gdyż od znajomych psiarzy usłyszałam, że pies powinien cały czas jeść tą sama karmę, lecz na jednym forum przeczytałam, że powinno się ja zmieniać co jakieś 7-8tygodni.
Nie wiem co mam robić. Proszę wypowiedzcie sie w tej sprawie. z góry dziekuję.
Lepiej zostać przy jednej karmie, czy zmieniać?
Jeśli pies toleruje karmę dobrze i chętnie ją je..nie widzę powodu aby zmieniać.
Są różne zapatrywania na zmiane karmy.
Jedni kurczowo upierają się przy tym, że nie należy psy zmieniać za często karmy.
Inny pogląd jest taki, że pies powinien mieć dwie karmy które dobrze przyswaja toleruje i zmienia się je tak, że np. jedną jest karmiony 4 do 6 miesięcy, pózniej zmiana na kilka miesięcy na drugą i z powrotem powrót do pierwszej karmy.
Szczególnie ma to zastosowanie wśród karm leczniczych. Np. obserwuje się, że dając np. psu choremu na wątrobę przez dłuższy okres czasu karmę np. Royal Canin Hepatic, po pewnym czasie pogarszają się parametry enzymów wątrobowych gdyż organizm psa przyzywczaja się do karmy i nie reaguje już tak dobrze na nią. Wówczas zmienia się na karmę dla chorych na wątrobę innej firmy np. Trovet.
Ale dotyczy się rónież to psów zdrowych. Wiadomo, że większośc psów jest wybredna, jedząc jedną karmę parę miesięcy warto czasem zmienić psu
Dlatego ja mam naprzykład die karmy dla psa które równie dobrze toleruje i karmię jedną karmą 3-4 miesiące, pózniej drugą karmą 3-4 miesiące i powrót do pierwszej karmy i nie widzę w tym nic złego pod warunkiem, że pies naprawdę równie dobrze toleruje i je z ochotą obie.
Jedni kurczowo upierają się przy tym, że nie należy psy zmieniać za często karmy.
Inny pogląd jest taki, że pies powinien mieć dwie karmy które dobrze przyswaja toleruje i zmienia się je tak, że np. jedną jest karmiony 4 do 6 miesięcy, pózniej zmiana na kilka miesięcy na drugą i z powrotem powrót do pierwszej karmy.
Szczególnie ma to zastosowanie wśród karm leczniczych. Np. obserwuje się, że dając np. psu choremu na wątrobę przez dłuższy okres czasu karmę np. Royal Canin Hepatic, po pewnym czasie pogarszają się parametry enzymów wątrobowych gdyż organizm psa przyzywczaja się do karmy i nie reaguje już tak dobrze na nią. Wówczas zmienia się na karmę dla chorych na wątrobę innej firmy np. Trovet.
Ale dotyczy się rónież to psów zdrowych. Wiadomo, że większośc psów jest wybredna, jedząc jedną karmę parę miesięcy warto czasem zmienić psu
Dlatego ja mam naprzykład die karmy dla psa które równie dobrze toleruje i karmię jedną karmą 3-4 miesiące, pózniej drugą karmą 3-4 miesiące i powrót do pierwszej karmy i nie widzę w tym nic złego pod warunkiem, że pies naprawdę równie dobrze toleruje i je z ochotą obie.
Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi
Moja kolezanka która od tygodnia ma 2,5 miesięcznego labradorka karmi go karmą pedegree, ale chciałaby ja zmienić na lepszą. Znacie jakieś dobre karmy dla szczeniąt do ok. 120zł za 15kg
Proszę o pomoc
Moja kolezanka która od tygodnia ma 2,5 miesięcznego labradorka karmi go karmą pedegree, ale chciałaby ja zmienić na lepszą. Znacie jakieś dobre karmy dla szczeniąt do ok. 120zł za 15kg
Proszę o pomoc
Natalia kazda będzie lepsza
przede wszystkim do karmy preparat na profilaktykę stawów z glukozaminą!
bardzo dobra karma z gratisem nie za 120 ale większe opakowanie
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=383
poza tym wystarczyło zerknąć do sklepu ...
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=564
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=3140
poza tym zerknęłabym na allegro ja karmie CHICOPEE tam jest super oferta tej karmy a bardzo szkoda ze w krakvecie jej nie ma
moge link na priva
przede wszystkim do karmy preparat na profilaktykę stawów z glukozaminą!
bardzo dobra karma z gratisem nie za 120 ale większe opakowanie
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=383
poza tym wystarczyło zerknąć do sklepu ...
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=564
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=3140
poza tym zerknęłabym na allegro ja karmie CHICOPEE tam jest super oferta tej karmy a bardzo szkoda ze w krakvecie jej nie ma
moge link na priva
A ja proponuje Chicken Soup lub Nutrę. Raczej odradzam Brita... Chicken Soup dla szczeniaków ma szczególnie ważne prebiotyki czyli upraszczając kultury bakterii podobne do tych w ludzkich jogurtach i dodatkowo enzym ułatwiający trawienie.... co w innych karmach nie znajdziesz.
OWCZARZ ło jezunku napisałam przeca ...
biję sie w pierś o "kurczakówce" nie pomyślałam z szybkości
poza tym podałam gdzie można taka znaleźć w przedziale cóż za czepialstwo ...
żebym sama siebie musiała cytować ...bardzo dobra karma z gratisem nie za 120, ale większe opakowanie
biję sie w pierś o "kurczakówce" nie pomyślałam z szybkości
poza tym podałam gdzie można taka znaleźć w przedziale cóż za czepialstwo ...
Czepiam się tak samo jak i Ty mnie w poprzednim poście, przeczytaj sobie uwaznie- mowisz ze sama być zaproponowała karmy jak ja ale miało być w przedziale cenowym.
Więc skoro Ty się "czepiasz" że proponuje karmy droższe to sama proponuj do 120 zł a nie jedną za 170 zł, drugą za 139 zł.
Trzeba wymagać od siebie tego samego co od innych:)
Pozdrawiam.
Więc skoro Ty się "czepiasz" że proponuje karmy droższe to sama proponuj do 120 zł a nie jedną za 170 zł, drugą za 139 zł.
Trzeba wymagać od siebie tego samego co od innych:)
Pozdrawiam.
Dziękuje wam za odpowiedzi. A co myślicie o Arionie dla szczeniąt duzych ras dla labka??
Ten labek to pies kumpeli i pytałam się w jej im, imieniu. Niestety mojemu psu szybko nudzą się karmy i wydaję mi się, że już na następny baz nie będe mogła kupić tej samej karmy bo nie przejdzie. A co wy byście wybrali dla 19 miesięcznej kundelki?? Bo moi rodzice są tak uparci, że szok. Cały cza tylko mówią, że ,,To TYLKO kundelek nie trzeba mu kupować drogich karm. Niektóre psy (takie na wsi) jedzą resztki ze stołu, a ty kupujesz karmę za 120zł." Na szczęście ja jestem twarda i cały czas im mówię ,,Cieszcie się że chociaż na zakupie psa zaoszczędziliście". Kurcze bo czy kundelek to znaczy,że gorszy i ma jeść jakiś szmelc z supermarketu?? Bo Tinka to w końcu przygarnięty psiak po przejściach,ale w cale nie gorszy niż złoty medalista. Bo kto dopuszcza kundlice, a potem nie ma co z psami zrobić i czteromiesięczny szczeniak nim do mnie trafił był już w czterech domach. Dla mnie nawet dobrze, bo tak to nie miałabym psa pewnie do dziś;P Ale nie będe was już zanudzać i przejdę do tematu: Co byście wybrali dla 19miesięcznej kundelki: Ariona, Acanę, Brita, Boscha, Ciabu, Nutra Nuggets, czy może jeszcze coś innego??? Odpiszcie, bo ja już nie mam koncepcji. Ona bardo szybko się nudzi. Wcześniej była Eukanuba, ale jej się znudziła:( Ale teraz chciałabym coe tańszego.
Arion to nie jest dobra karma.
Jeśli chcesz karme dobrą do 120 zł ja sugeruje poszukać na allegro karmę Chicopee, powinnas znaleźć do 120 zł.
Lub za 125 zł Nutra Nuggets maintance- to już dobry wybór.
Zdecydowanie odradzam w tej cenie Arion, Purina Dog Chow, Brit.
OWCZARZ
Jeśli chcesz karme dobrą do 120 zł ja sugeruje poszukać na allegro karmę Chicopee, powinnas znaleźć do 120 zł.
Lub za 125 zł Nutra Nuggets maintance- to już dobry wybór.
Zdecydowanie odradzam w tej cenie Arion, Purina Dog Chow, Brit.
OWCZARZ
-
- Informacje
-