Mieszanie karmy suchej z mokrą

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szafirka

16 października 2013, 13:59

no ba, przecież wiadomo o co chodzi, ale mnie krew zalewa
szafirka

16 października 2013, 14:32

isabelle- ja to wszystko wiem, osobiście wybrałam uzasadnione argumenty przemawiające za żywieniem psa jakie sama znasz.
Jak kilka osób pisze w temacie,że nie powinno się mieszać, to mnie osobiście nasunąłby się znak zapytania,czy oby na pewno dobrze robię....,a dziewczyna nadal swoje,że sunia je pomieszane,że wet powiedział to i tamto,to matko kochana, niech miesza...
eleonora29

18 października 2013, 12:07

RichardK pisze:Jak naszemu pupilowi smakuje to powinno byc ok, oczywiscie lepiej posprawdzac czy nie lepiej 2 osobnych misek nie dawac.
Własnie sprawdzałam, psica wcina tylko pomieszane i jak widzę idzie jej to na zdrowie,więc nie ma problemu w przypadku mojej suni.
tracershy

18 października 2013, 13:45

Z kolei mój pies przez 3 lata jadł raz dziennie karmę suchą wymieszaną z niewielkim dodatkiem karmy mokrej. Ale już wieczorem była tylko sucha karma. Teraz już pies dostaje tylko suche, czasem jakąś puszkę. Kilka tygodni temu zrobiłem pełen zestaw badań - biochemia, morfologia, usg i w zasadzie wszystko jest w porządku. Psica jest zdrowa, wyniki dobre, organy pracują bez zarzutu, a to już 14 letnia dalmatynka 8) Przeżyła już swoją matkę i całe rodzeństwo. Więc może te mieszanie nie było takie złe, albo mam po prostu psa z silnym organizmem.
szafirka

18 października 2013, 15:36

zaraz zaraz kochanieńka, zanim powiesz do widzenia, to wypisz swoje argumenty przemawiające za mieszaniem karmy suchej z mokrą, bądź merytoryczna i trzymaj się tematu, argument "bo mój pies tak lubi" uznajemy za niewystarczający
Agis

18 października 2013, 21:31

Pozwólcie ,ze wtrącę swoje 3 grosze.Przeczytałam niemalże cale forum i dosyć już było tutaj kłótni ... przecież nie o to tutaj chodzi ,na litość Boską -nie o to .Postarajmy sie wzajemnie zrozumieć .Co do tematu :uważam ,że jeśli pies nie ma sensacji żołądkowo-jelitowych , oddaje prawidlowe qupki i nie wydala więcej niż zjada to jak najbardziej karmę można mieszać .oczywiście jeśli dana osoba chce karmić psa karmami przemysłowymi .Osobiście jestem za jedzonkiem domowym ,proszę nie mylić z resztkami ze stołu. No ,ale to już kwestia indywidualna kto i czym karmi swojego psa .
Agis

19 października 2013, 20:23

Dziewczyny ,nie dajmy sie zwariować,nie rozkładajmy qupy i kazdego słowa na czynniki pierwsze typu :prawidlowe qupy w porównaniu z czym prawidlowe ,odniesienia się do innych przykladowych qup, wazy ktoś ? itd .Nie będę wszystkich zdań cytować
jak i każdego słowa analizować ,kurcze nie mam na to czasu , mija sie też to z celem . Powiem tak : przecież każdy wie jak wyglada prawidlowe wydalanie u psa , to tak jak u ludzi .Po czym wiecie że wydalacie mniej niz zjadacie ,wązycie qupę ?przecież kazdy normalny czlowiek widzi co i ile pies zjada i jak wyglada jego qupa , to się po prostu wie .Nic odkrywczego
nie napiszę ,że zywienie jest sprawą indywidualną zwierząt jak i ludzi . Dla jednego sucha karma i qupka 1x dz a dla drugiego absolutnie, bo wydala 3-4x dz Każdy powinien uruchomić rozum , włączyc obserwację i podjąć decyzję w kwestii żywienia własnego psa.
Snedronningen

19 października 2013, 21:05

Agis, kupy psiej jeszcze nie ważyłam, ale może to nie taki głupi pomysł jest. Dziś byłam u szczeniaka, który na suchej karmie walną kupę wielkości kupy mojego 40 kg (tak, znowu schudła) psa. No to chyba coś jest nie tak.
Ale na pierwszy rzut oka (no cóz, tak mam, że jak mój pies nasra, lub pies z którym akurat pracuję, to sprawdzam jak to wyglada) złe nei było ale mając już odniesienie, to mnie osobiście owa kupa się nie podobała.
Agis

20 października 2013, 11:21

Snedronningen pisze:Agis, kupy psiej jeszcze nie ważyłam, ale może to nie taki głupi pomysł jest. Dziś byłam u szczeniaka, który na suchej karmie walną kupę wielkości kupy mojego 40 kg (tak, znowu schudła) psa. No to chyba coś jest nie tak.
Ale na pierwszy rzut oka (no cóz, tak mam, że jak mój pies nasra, lub pies z którym akurat pracuję, to sprawdzam jak to wyglada) złe nei było ale mając już odniesienie, to mnie osobiście owa kupa się nie podobała.
Oczywistą oczywistością jest -bez punktu odniesienia ,że szczeniak nie może robić dużych kup .Na pewno wiedziałabys o tym
nawet nie mając 40 kg psa w domu .Nie zawsze punkt odniesienia jest niezbędny .
Agis

20 października 2013, 14:14

....ale ten przyklad mial czemuś słuzyć -odniesieniu ! więc odpowiedzialam
Snedronningen

20 października 2013, 17:43

Ty nie musisz mieć odniesienia, ja zasadniczo nie muszę również, ale ską właściciel swojego pierwszego psa ma widzieć, że ilość jaką on wydala to za dużo?
Pracując z kimś i jego psem wolę nie zostawiać nic w gestii logicznego rozumowania a zwyczajnie właścicielowi na coś zwrócić uwagę, przy czym podać pzykład, aby zobrazować czym mówię i dlaczego o tym mówię.
Popracujesz trochę z ludźmi to zdziwisz się jakich rzeczy oni nie wiedzą :wink:
szafirka

21 października 2013, 08:36

O tak, Sne ma rację, wielu właścicieli zwierząt ma blade pojęcie o żywieniu i właściwym prowadzeniu psów. Spotykam się z tym prawie codziennie. Dobrze,że takie dyskusje jak ta są prowadzone, bo może właśnie dzięki nim jeden z drugim poczyta, przeanalizuje i wejdzie na właściwą drogę. Jednak jest to trudne, tak jak Agis napisała. Niektórzy są niereformowalni, a cierpią na tym zwierzęta...
Awatar użytkownika
Robert A.

17 listopada 2013, 13:53

Na szczęście właściciele psów z roku na rok są coraz bardziej doinformowani o prawidłowym żywieniu.
kotek12

10 stycznia 2016, 09:33

ja tez mieszam moim dwóm psom karme mokra i sucha i nic sie nie dzieje tylko ze ja podawajac psu w jednej misce karme mokra i sucha zmniejszylam ilosc karmy suchej
Expert Petvita

19 września 2017, 15:26

Karma sucha lepiej wpływa ona na gospodarkę jelitową, zawiera więcej składników odżywczych oraz witamin, zdziera kamień nazębny oraz jest bardziej ekonomiczna.

Karma sucha powinna zawierać minimum 50% mięsa oraz musi być bezzbożowa. Zdecydowanie odradzam również karmy, które zawierają dużo kukurydzy. Zboża i właśnie kukurydza są najtańszymi zapychaczami, które maja do zaoferowania jedynie węglowodany i nic poza tym.

Polecam karmę suchą PETVITA. Zawartość mięsa sięga nawet 60%, a oprócz minimum odżywczego, które powinna spełniać każda karma, PETVITA oferuje wiele składników wspomagających pracę organizmu, np.:
składniki wspomagające pracę stawów (glukozamina i siarczan chondroityny), gwarantujące piękną i lśniącą sierść oraz zdrową skórę (olej z łososia i chelaty cynku), pozytywnie wpływającena florę jelitową (fruktooligosacharydy i inulina), pomagające zachować higienę jamy ustnej (ekstrakt z juki) i wiele innych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Ponieważ karma PETVITA nie zawiera żadnych tanich zapychaczy, jej mniejsza ilość spełnia całkowite dzienne zapotrzebowanie żywieniowe. Przykładowo dla psa, który waży 30kg, karma wystarcza na 49dni!

Jeżeli decyzja padła na karmę mokrą, należy pamiętać o uzupełnieniu diety pupila smakołykami, które zdzierają kamień nazębny (żwacze, kurze łapki i inne).

Jeżeli wybór padł na karmę mokrą, ze względu na wiek i możliwości zgryzu pupila, polecam [b]mokrą karmę PETVITA. [/b]

Puszki PETVITA to wyjątkowo pożywny posiłek, który dostarczy Twojemu pupilowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych w jego codziennej diecie.
Jako produkt najwyższej klasy Ultra Premium, karma holistyczna PETVITA daje gwarancję zdrowej diety oraz troszczy się o cały organizm Twojego podopiecznego.
Dzięki bardzo dużej zawartości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (70%) stanowi niezwykle bogate źródło wysoce przyswajalnego białka.
Dodatkowo, starannie wyselekcjonowane składniki pochodzenia roślinnego czynią karmę PETVITA idealnie zbilansowaną.
Karma PETVITA zawiera substancje mineralne i witaminy (w tym witaminę A i witaminę D3), dzięki którym nie tylko troszczy się o wzrok Twojego podopiecznego, ale również zapewnia mu piękną, lśniącą sierść i zdrową skórę.

Oferta dzieli się na karmy skierowane dla szczeniaków, seniorów i psów dorosłych oraz ze względu na wielkość rasy (small/medium/large). Oprócz tego jest jeszcze karma Light dla psów z nadwagą.

Serdecznie polecam karmę.

Więcej informacji na stronie http://www.petvita.com.pl/

Pozdrawiam
Expert Petvita
ODPOWIEDZ
  • Informacje