MOJ SUBIEKTYWNY RANKING KARM WG JAKOSCI

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

GOSC

28 stycznia 2007, 10:52

Moj pies dokąd jadł Royala to wszystko było ok!
Ale mnie zachciało się zrobiś psu "odmiane" ?
I zaserwowałem mu Eukanubę. I co?
Pies jej nie lubi ,nie chce jeść a nawet wymiotuje po niej !
Niespodziedałbym się takiej reakcji. Ale to niestety sprawa karmy.
Wracamy do Royala. Wszystko jest super.
lwasikowski2

28 stycznia 2007, 12:13

A mowilem ze Eukanuba sie u mnie tez nie sprawdzila, to tak najezdali wszyscy na mnie ze nie mam racji.:)
EwaS

29 stycznia 2007, 13:42

Witam, mój pies przez rok jadl syche karmy: Eukanubę, Royal canin, Bosch. Przy stosowaniu kazdej 2 -4 razy w miesiącu miał biegunkę lub wymiotował. Weterynarz polecił mi abym zmieniła psu jedzenie na przygotowywane w domu. Od października pies je posiłki przeze mnierobione w domu, od tamtej pory ani razu nie wymiotował ani nie miał wymiotów, poprawił sie wygląd siersci (jest bardziej lśniąca), a pies wcześniej trochę przymuszony do suchych karm teraz zjada wszystko co mam w misce i nie wybrzydza, zjada z apetytem i wylizuje miche do samego spodu.
Gość

29 stycznia 2007, 17:57

Tak na logikę, to nie wygląda by była to wina karm. Jeśli pies je przez cały czas jedną karmę i ma biegunkę lub wymiotuje 2 - 4 razy/mies czyli raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie to raczej nie jest to wina karmy. Gdyby to karma mu szkodziła, to miałby problemy po każdym zjedzeniu tejże karmy, a nie raz na czas.
Może lubił sobie coś zjeść na spacerze czasem?

EwaS pisze:pies (...) teraz zjada wszystko co mam w misce
Mój też bardzo lubi to co mam na talerzu :D ale mi nie wyjada na szczęście :wink:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 stycznia 2007, 22:32

nie każdemu psu służy dana karma ale pamietajmy, że nie musi świadczyć to o niskiej jakości karmy tylko o jakiejś chorobie lub nietolerancji jakiegoś skaładnika tej karmy.
Gość

30 stycznia 2007, 22:40

A jeśli pies je przez dłuższy czas jedną i tę samą karmę dwa razy dziennie i wymiotuje raz na dwa tygodnie to też to może mieć związek z karmą czy to raczej mało prawdopodobne?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 stycznia 2007, 22:43

mało prawdopodobne aby wpływ miała na to karma ale wykonałbym dokladne badanie psa a zwłaszzca biochemie narządową. Oczywiście jeśli karma jest zepsuta, źle przechowywana itd , ale nie biorę takich rzeczy pod uwage ( tak skrajnych).
shamrock

31 stycznia 2007, 08:37

Tak sie podepne pod ta wypowiedz :oops:
No wlasnie panie Jarku, a co jesli krew i biochemia (wątroba, trzustka, nerki) są idealne, przebadany na wszelki wypadek kwas foliowy rowniez w normie. Kał zbadany rowniez pod kątem lamblii i kokcydii. A mimo to u psa co jakis czas pojawiają się wymioty niewielką ilością piany albo żółci. Pies ma apetyt, masę energii (min. 3/4godz. treningu dziennie), takie sporadyczne wymioty pojawiaja sie od jakiś 4miesięcy na roznych karmach (łącznie z hipoalegricznymi i jagnięcymi).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 lutego 2007, 09:27

coś jest z nim nie tak ja spróbowałbym mu gotować czy też bedzie wymiotował a jeśli tak to trzeba szukać przyczyny.
shamrock

03 lutego 2007, 09:20

A Intestinal Royala?
To podobno karma dla psów z problemami żołądkowo-jelitowymi, a zachęca mnie sklad, podobny do karm wysokoenergetycznych (30% bialka, 20% tłuszczu). Wygląda na to, że wystarczy ona dla psa pracującego?
Ze względu na czeste i nieregularne wyjazdy (oczywiscie z psem) na jedzenie gotowane wolalabym przejsc w ostatecznosci :oops:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 lutego 2007, 22:10

oczywiście , że można
cute

01 marca 2007, 08:46

lwasikowski pisze:taki juz jestem.
Mowie otwarcie co mam na mysli i jak chce. a nie jakies pitu pitu srutu tutu. Nie jakies cieple kluchy. Mowie o kims co mysle a komu sie to nie podoba to niech sie zamknie albo w.....
Niech zyja tacy ludzie jak DODA itd.

CIAO
Oby mniej takich osóbek jak tzw. Doda!
Pieprzone pokolenie chipsów i Coca Coli!
Awatar użytkownika
digieve
Kontakt:

03 marca 2007, 10:49

A ja się dołączę :wink:
Mojej suce służyła Eukanuba :D W tej chwili służy jej równie dobrze, a może nawet lepiej Hill's - nie służyła jej Acana, ale nie było żadnych wymiotów ani innych poważniejszych objawów - bo takie przede wszystkim skierowałyby mnie do weterynarza a nie do pisania postów o tym jaka "zła jest ta karma bo mój piesek po niej haftuje" - tu się absolutnie zgodzę z p. Jarkiem.

Powinno się też chyba jednak powiedzieć, że wymioty od czasu do czasu są u psa normalne i nie ze wszystkim należy histeryzować. pies to nie koń ani robot. :wink: Problem jest, kiedy problem jest częsty i się nasila.
Pies zbiera soki trawienne w żołądku na porę karmienia i jeśli dostanie posiłek nieco później - bywa, że wymiotami pozbywa się ich nadmiaru.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 marca 2007, 21:23

dziwna teoria z którą w ogóle się nie zgadzam.
Awatar użytkownika
patrilla

09 marca 2007, 08:46

shamrock a czy pies ma dłuższą sierść? czy zdarza może Ci się zaobserwować że podgryza np korę patyków w zabawie lub korzonki? moze powodów tych wymiotów należy szukać gdzie indziej?? czasem jest to coś bardzo niepozornego u mojej suki np zabawa aportem piesego kolegi o długiej sierści :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje