Moj pies dokąd jadł Royala to wszystko było ok!
Ale mnie zachciało się zrobiś psu "odmiane" ?
I zaserwowałem mu Eukanubę. I co?
Pies jej nie lubi ,nie chce jeść a nawet wymiotuje po niej !
Niespodziedałbym się takiej reakcji. Ale to niestety sprawa karmy.
Wracamy do Royala. Wszystko jest super.
MOJ SUBIEKTYWNY RANKING KARM WG JAKOSCI
-
A mowilem ze Eukanuba sie u mnie tez nie sprawdzila, to tak najezdali wszyscy na mnie ze nie mam racji.
Witam, mój pies przez rok jadl syche karmy: Eukanubę, Royal canin, Bosch. Przy stosowaniu kazdej 2 -4 razy w miesiącu miał biegunkę lub wymiotował. Weterynarz polecił mi abym zmieniła psu jedzenie na przygotowywane w domu. Od października pies je posiłki przeze mnierobione w domu, od tamtej pory ani razu nie wymiotował ani nie miał wymiotów, poprawił sie wygląd siersci (jest bardziej lśniąca), a pies wcześniej trochę przymuszony do suchych karm teraz zjada wszystko co mam w misce i nie wybrzydza, zjada z apetytem i wylizuje miche do samego spodu.
Tak na logikę, to nie wygląda by była to wina karm. Jeśli pies je przez cały czas jedną karmę i ma biegunkę lub wymiotuje 2 - 4 razy/mies czyli raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie to raczej nie jest to wina karmy. Gdyby to karma mu szkodziła, to miałby problemy po każdym zjedzeniu tejże karmy, a nie raz na czas.
Może lubił sobie coś zjeść na spacerze czasem?
Może lubił sobie coś zjeść na spacerze czasem?
Mój też bardzo lubi to co mam na talerzu ale mi nie wyjada na szczęścieEwaS pisze:pies (...) teraz zjada wszystko co mam w misce
nie każdemu psu służy dana karma ale pamietajmy, że nie musi świadczyć to o niskiej jakości karmy tylko o jakiejś chorobie lub nietolerancji jakiegoś skaładnika tej karmy.
A jeśli pies je przez dłuższy czas jedną i tę samą karmę dwa razy dziennie i wymiotuje raz na dwa tygodnie to też to może mieć związek z karmą czy to raczej mało prawdopodobne?
mało prawdopodobne aby wpływ miała na to karma ale wykonałbym dokladne badanie psa a zwłaszzca biochemie narządową. Oczywiście jeśli karma jest zepsuta, źle przechowywana itd , ale nie biorę takich rzeczy pod uwage ( tak skrajnych).
Tak sie podepne pod ta wypowiedz
No wlasnie panie Jarku, a co jesli krew i biochemia (wątroba, trzustka, nerki) są idealne, przebadany na wszelki wypadek kwas foliowy rowniez w normie. Kał zbadany rowniez pod kątem lamblii i kokcydii. A mimo to u psa co jakis czas pojawiają się wymioty niewielką ilością piany albo żółci. Pies ma apetyt, masę energii (min. 3/4godz. treningu dziennie), takie sporadyczne wymioty pojawiaja sie od jakiś 4miesięcy na roznych karmach (łącznie z hipoalegricznymi i jagnięcymi).
No wlasnie panie Jarku, a co jesli krew i biochemia (wątroba, trzustka, nerki) są idealne, przebadany na wszelki wypadek kwas foliowy rowniez w normie. Kał zbadany rowniez pod kątem lamblii i kokcydii. A mimo to u psa co jakis czas pojawiają się wymioty niewielką ilością piany albo żółci. Pies ma apetyt, masę energii (min. 3/4godz. treningu dziennie), takie sporadyczne wymioty pojawiaja sie od jakiś 4miesięcy na roznych karmach (łącznie z hipoalegricznymi i jagnięcymi).
coś jest z nim nie tak ja spróbowałbym mu gotować czy też bedzie wymiotował a jeśli tak to trzeba szukać przyczyny.
A Intestinal Royala?
To podobno karma dla psów z problemami żołądkowo-jelitowymi, a zachęca mnie sklad, podobny do karm wysokoenergetycznych (30% bialka, 20% tłuszczu). Wygląda na to, że wystarczy ona dla psa pracującego?
Ze względu na czeste i nieregularne wyjazdy (oczywiscie z psem) na jedzenie gotowane wolalabym przejsc w ostatecznosci
To podobno karma dla psów z problemami żołądkowo-jelitowymi, a zachęca mnie sklad, podobny do karm wysokoenergetycznych (30% bialka, 20% tłuszczu). Wygląda na to, że wystarczy ona dla psa pracującego?
Ze względu na czeste i nieregularne wyjazdy (oczywiscie z psem) na jedzenie gotowane wolalabym przejsc w ostatecznosci
oczywiście , że można
Oby mniej takich osóbek jak tzw. Doda!lwasikowski pisze:taki juz jestem.
Mowie otwarcie co mam na mysli i jak chce. a nie jakies pitu pitu srutu tutu. Nie jakies cieple kluchy. Mowie o kims co mysle a komu sie to nie podoba to niech sie zamknie albo w.....
Niech zyja tacy ludzie jak DODA itd.
CIAO
Pieprzone pokolenie chipsów i Coca Coli!
A ja się dołączę
Mojej suce służyła Eukanuba W tej chwili służy jej równie dobrze, a może nawet lepiej Hill's - nie służyła jej Acana, ale nie było żadnych wymiotów ani innych poważniejszych objawów - bo takie przede wszystkim skierowałyby mnie do weterynarza a nie do pisania postów o tym jaka "zła jest ta karma bo mój piesek po niej haftuje" - tu się absolutnie zgodzę z p. Jarkiem.
Powinno się też chyba jednak powiedzieć, że wymioty od czasu do czasu są u psa normalne i nie ze wszystkim należy histeryzować. pies to nie koń ani robot. Problem jest, kiedy problem jest częsty i się nasila.
Pies zbiera soki trawienne w żołądku na porę karmienia i jeśli dostanie posiłek nieco później - bywa, że wymiotami pozbywa się ich nadmiaru.
Mojej suce służyła Eukanuba W tej chwili służy jej równie dobrze, a może nawet lepiej Hill's - nie służyła jej Acana, ale nie było żadnych wymiotów ani innych poważniejszych objawów - bo takie przede wszystkim skierowałyby mnie do weterynarza a nie do pisania postów o tym jaka "zła jest ta karma bo mój piesek po niej haftuje" - tu się absolutnie zgodzę z p. Jarkiem.
Powinno się też chyba jednak powiedzieć, że wymioty od czasu do czasu są u psa normalne i nie ze wszystkim należy histeryzować. pies to nie koń ani robot. Problem jest, kiedy problem jest częsty i się nasila.
Pies zbiera soki trawienne w żołądku na porę karmienia i jeśli dostanie posiłek nieco później - bywa, że wymiotami pozbywa się ich nadmiaru.
dziwna teoria z którą w ogóle się nie zgadzam.
shamrock a czy pies ma dłuższą sierść? czy zdarza może Ci się zaobserwować że podgryza np korę patyków w zabawie lub korzonki? moze powodów tych wymiotów należy szukać gdzie indziej?? czasem jest to coś bardzo niepozornego u mojej suki np zabawa aportem piesego kolegi o długiej sierści
-
- Informacje
-