odbór w 8 tyg zmiana jedzienia

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

JĘDREK

19 sierpnia 2006, 11:13

Bede odbierał mojego staffika od hodowcy w wieku 8 tyg.(chodowla zagraniczna) włascicel karmi go naturalnym pozywieniem z domieszka sztucznej karmy ja bede chciał przejśc odrazu na sucha (biomill) czy nie wpłynie to niekorzystnie na szczeniaka??
Awatar użytkownika
aglo

19 sierpnia 2006, 13:08

Należy stopniowo przyzwyczajac psa do zmiany karmy. Około tygodnia nalezy mieszać "stare" jedzenie z "nowym" . Codziennie coraz więcej dodwać nowej karmy. Jesli przejdziesz odrazu na nową karmę może się to skończyć nietolerancją, biegunką itp. Na niektórych karmach sa nawet podane proporcje w jakich należy mieszać "stare" z "nowym".
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

19 sierpnia 2006, 19:14

Wiem, że nie powinno się tak robić, ale moja sznaucerka została przestawiona na suchą karmę (Eukanuba) "z dnia na dzień" bez żadnych sensacji. Co dowodzi, że problemy nie zawsze muszą wystąpić. Oczywiście lepiej jednak wybrać bezpieczną metodę stopniowej zmiany pożywienia.
DamaKier
Kontakt:

19 sierpnia 2006, 20:53

Taj jak mówi kaasia- problemy ze zbyt szybkim przestawieniem na inne pożywienie mogą, ale nie muszą się pojawić.

Myślę jednak, ze warto przeprowadzić to wszystko łagodniej, bo nas nic to nie kosztuje, a mamy pewność że pies będzie się miał dobrze. Przestawiamy na inna karmę przez 7 dni. Dnia pierwszego i drugiego dajemy 75% starego pożywienia i 25% nowego. Dnia trzeciego i czwartego dajemy połowę nowej karmy i połowę starej. Dnia piątego i szóstego 25% stanowi stary pokarm, a 75% nowy. Siódmego dnia 100% posiłków to nowy pokarm.

Pozdrawiam

Ania i koty
ODPOWIEDZ
  • Informacje