Orijen Puppy a ścięgna i stawy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Mari

21 kwietnia 2011, 10:20

ostatnio kilka osób, z którymi rozmawiałam na treningu (IPO) wyraziły niepochlebną opinię na temat Orijena dla szczeniąt. mianowicie, że psy które na nim dorastały mają problemy ze ścięgnami i układem kostnym, często kuleją (mowa o psach pracujących), są bardziej kontuzyjne niż reszta. przestraszyło mnie to bo mój mały od samego początku jest na Orijenie puppy large breed. co o tym sądzicie?

postanowiłam na wszelki wypadek zmienić Orijena na coś innego, zasiadłszy do kompa i wertując wszystkie dostępne karmy junior/puppy wybrałam trzy, ale teraz nie mogę się zdecydować. czy ktoś stosował ANF Holistic, Pro Nature Holistic, Eagle Pack Holistic i mógłby coś doradzić? chodzi głównie o naprawienie tego co Orijen ewentualnie mógł "zniszczyć". psiak ma 10 miesięcy i dużo ruchu.

linki do składów
http://www.krakvet.pl/holistic-puppy-15kg-p-13846.html
http://animalia.pl/produkt,18099,Pro_Na ... rowth.html
http://eaglepackpolska.pl/products/hslgbreedpuppy.html#

a może jakieś dobre suple?
Awatar użytkownika
Robert A.

21 kwietnia 2011, 15:42

O suplementach juz było poczytaj sporo sam opisałem.
Mari

26 kwietnia 2011, 11:57

Z supli dostaje Arthro HA na przemian z Arthro Fos, do tego od dwóch miesięcy Tumerin. Do tej pory był na Orijenie, ale chciałam mu zmienić ze względu właśnie na powyżej wspomniane opinie. Skłaniam się najbardziej w stronę Eagle Packa tylko jest spory problem aby go dostać. Robercie co sadzisz o składach tych trzech karm?
Awatar użytkownika
Robert A.

26 kwietnia 2011, 18:55

Ja osobiście wybrałbym ANF lub Eagle Pack ,mam do nich zaufanie ANF karmiłem przez okres 5 miesięcy było baaardzo ok,ale pózniejszy skok walut ograniczył moje zakupy.Co do Eagle Pack wiem,że ma dobrą pozycje w USA ,natomiast nie miałem okazji karmić tą karmą.Ze składu jedna i druga jest bardzo dobra.Wiem ,ze ANF jest pakowana prózniowo .Trudny wybór trochę karmy podobne do siebie,ale to takie ogólne opisy.

Jeszcze jedno zauwazyłem,ze producenci karm suchych różnych marek naciągają klientów na karmy z ziołami w swoim składzie.
Celowo napisałem,że naciągają,bo przykład tylko Pronature holistic (procentowya zawartość ziół w karmie 0,02%)ta zawartość nie jest w stanie w niczym pomóc organizmowi psa,przed niczym Go nie zabezpieczy,ale tez nie zaszkodzi i tylko wyciąganie kasy ,że karma ma tak dobroczynne składniki w swoim składzie.Wiem,coś o tym sam leczę psy ziołami i dawki powinny być znacznie większe,nawet te zabezpieczające.
Biedni właściciele są przekonani,że karmią karmą (pronature słuzy tylko jako przykład)która powinna być idealna pod każdym względem no i oczywiście zdrowa bo ma wiele ziół zabezpieczających a prawda jest inna .Ten opis dotyczy tylko % składu ziół w tej karmie,bo pronature nie jest złą karmą .
Mari

26 kwietnia 2011, 20:50

Dzięki :) jak zwykle cenne uwagi. pozdrawiam!
MarekK

28 kwietnia 2011, 13:10

lubię i cenię analizy Roberta :)

jako, że karmię Pronature Holistic osobistego psa od bardzo długiego czasu i jestem bardzo zadowolony z tej karmy, zainteresowało mnie spostrzeżenie o ziołach , na moim worku w wersji angielskiej nie ma tej informacji o ilości ziół , lubię sobie przed zakupem sprawdzić skład karmy w dwóch językach (warto :lol: ) , myślę , że to zwykły błąd i ktoś z polskiej dystrybucji pomylił coś w tłumaczeniu ( sprawdzałem też na stronie kanadyjskiej i tam jest inaczej).

Napiszę im maila i zobaczymy co odpowiedzą. Ze swojej strony polecam Pronature - warto spróbować
ODPOWIEDZ
  • Informacje