podroby jakie i jak często?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martaw

27 grudnia 2006, 11:00

mam pytanie zwiazane z podawaniem psom podrobów - jakie podroby mozna podawać i jak często? Wśród osób z którymi rozmawiałam na ten teamt panuja różne poglądy, jedni twierdzą, że można właściwie podawac wszystkie podroby drobiowe i wołowe i to bez wiekszych ograniczeń. Spotkałam się też z opinią, że podroby powinny być podawane sporadycznie, np. raz, dwa razy w miesiącu i to w niewielkich ilościach, do tego głównie serca drobiowe i wołowe, żołądki drobiowe, a nerki i wątroby nie. Prosze o opinie przedstawicieli Krakvetu i forumowiczów pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
nekko

27 grudnia 2006, 12:20

Pamiętam, jak moja mama (ex - laborantka weterynaryjna ) mówiła, że w podrobach a zwłaszcza w wątrobie i nerkach gromadzą się wszystkie świństwa i toksyny z organizmu ( wątroba służy do "oczyszczania"), stąd nie należą one wcale do najzdrowszych. Nie wiem, jak często można gotować je psu. Myślę, że raz na tydzień, celem urozmaicenia diety na pewno nie zaszkodzi.
DamaKier
Kontakt:

27 grudnia 2006, 22:14

Myślę, że serca są całkiem dobrym składnikiem psiego i kociego menu, żołądki tez nienajgorsze ale z umiarem. Wątróbka jest ważna i potrzebna, ale podajemy rzadko (rożne są zdania, ja uważam, ze raz na kwartał, inny powie, ze raz w miesiącu). Nerek nie polecam, jak powiedział mój przedmówca gromadzą się w nich wszystkie toksyny z organizmu, z tego też powodu nerki mają bardzo intensywny zapach. Jeśli potrzymasz je przez noc w lodówce to drugiego dnia sa już praktycznie nie do podania zwierzętom.
ODPOWIEDZ
  • Informacje