Witam serdecznie.
Z góry przepraszam że w tym jednym wpisie chcę uzyskac odpowiedzi na pytania z kilku tematów.
Przeczytałem sporo tematów na tym forum zanim postanowiłem napisać.
Jeśli to możliwe to proszę o porady za co z góry jestem wdzięczny.
A więc,
mam 8 tygodniowego szczeniaka, suczkę owczarka niemieckiego, kupiłem od znajomego.
Trzymam ją na razie w domu, a na wiosne będę przyzwyczajał do kojca i do budy znajdujących się w ogrodzie.
Oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek łańcuchu.
Piesek będzie miał bardzo dobre warunki, ale zanim do tego dojdzie to proszę o Wasze opinie.
1. Do jedzenia daję jej suchą karmę EUKANUBA Puppy Large Breed oraz dodatkowo Arthrofos forte, czy to dobre zestawienie ? Nie ukrywam, że zależy mi aby mój pupilek miał jak najlepsze warunki i nie jadł byle czego. A może lepiej samemu gotować ryż i mięsko z warzywami zamiast suchej karmy ?
Do tej pory pies dostawał u znajomego gotowane plus suche Pedigree, ale z tego co czytałem to Pedigree nie bardzo jest polecane przez właścicieli i hodowców. A może powinienem podawać jej inną karmę ? Co ciekawe, z ręki i z podłogi zajada karmę, a z miski nie chce... ciekawe dlaczego ? No i ta Eukanuba jakoś jej nie pasuje. Czy probować z inną karmą ? Czy jeszcze poczekać z tą, bo to dopiero minęły dwa dni od kiedy ją mam w domu.
2. Mam wrażenie, że sierść ( o ile ten puch który ma na sobie to sierść) jest jakby przybrudzona i matowa.
Czy tak małego szczeniaka można wykąpać ? Jeśli tak to jakie można stosować środki aby dobrze sierść umyć.
Czy możecie polecić jakiś preparat witaminy albo cos takiego, co poprawi wygląd sierści na lepszy ?
3. Ostatno psina zwróciła węgiel. Widocznie kiedy była trzymana w kotłowni (bo tam ciepło) to musiała połknąc parę kawałków węgla i zwróciła dwa o rozmiarach w cm. ok 1x1x0,5. Jak mam sprawdzić czy psina nie ma jeszcze w żołądku jakiegoś kamienia albo coś ? Bawić się w wywoływanie wymiotów, jeśli tak to w jaki sposób ? Kiedyś mój inny pies zjadał od czasu do czasu kamień, ale nie wiem czy to było normalne.
4. W jaki sposób i jak często czyścić psiakowi uszy i oczy ? Oczy wycieram codziennie rano, nie jest to ropa ale taki nalot mokry. Jakie środki stosować ? Czy może być np. napar z rumianku albo sól fizjologiczna ?
Przepraszam za ilość pytań i być może zawiłość tematu, ale wstępnie się przygotowałem do posidania psiaka, a resztę chciałbym się dowiedzieć od bardziej zaawansowanych użytkowników.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz z góry dziękuje za opinie i odpowiedzi.
Speede_Gonzales
Proszę o poradę...
Z pewnością bez wizyty u weterynarza się nie obejdzie(dla dobra psa) trochę zbyt wcześnie zaczynasz podawać Arthrofos forte poczekaj do uzyskania przez psa wieku 3 miesiące(to moja rada), podając Arthrofos forte i Eukanubę na razie nie dawaj żadnych dodatkowych suplementów.Co do sierści są szampony dla małych szczeniąt nawet w Krakwecie wejdż poczytaj .Psinka jest zbyt mała ,żeby oceniać stan zdrowotny jego sierści,tu sie będzie wszystko zmieniało z tygodnia na tydzień.
zarówno gotowane jak i gotowe jedzenie ma swoje plusy i minusy. Przy samodzielnym sporządzaniu posiłków bardzo trudno zbilansować pokarm- dlatego jeżeli zdecydujesz się gotować to konieczne jest uzupełnienie witamin. Gotowa karma ma już wszystko co potrzebne. jeżeli pies czuje się dobrze, jego wypróżnianie jest prawidłowe , nie drapie się nie ma ucuzlenia to śmiało mozesz pozostac przy gotowej karmie. Decyzja jaki pokram będziesz podawać zależy od CiebieSpeede_Gonzales pisze: 1. Do jedzenia daję jej suchą karmę EUKANUBA Puppy Large Breed oraz dodatkowo Arthrofos forte, czy to dobre zestawienie ? Nie ukrywam, że zależy mi aby mój pupilek miał jak najlepsze warunki i nie jadł byle czego. A może lepiej samemu gotować ryż i mięsko z warzywami zamiast suchej karmy
Karmisz szczeniaka dobrą karmą więc nie sądze żeby to był problem z brakiem jakiś witamin- żeby ocenić czy rzeczywiście sierśc jest matowa musisz poczekać aż troszkę podrośnie to jest jeszcze psie dziecko zmienia się z tygodnia na tydzień jeżeli okaże się, że sierśc rzeczywiście jest matowa można podać do jedzenia łyżeczkę oleju z pestek winogron, lnianego... ale radze się wstrzymać do czasu aż troszkę podrośnie.Speede_Gonzales pisze: 2. Mam wrażenie, że sierść ( o ile ten puch który ma na sobie to sierść) jest jakby przybrudzona i matowa.
Czy tak małego szczeniaka można wykąpać ? Jeśli tak to jakie można stosować środki aby dobrze sierść umyć.
Czy możecie polecić jakiś preparat witaminy albo cos takiego, co poprawi wygląd sierści na lepszy
na pewno sam nie powinieneś bez konsultacji z lekarzem "bawić" się w wywoływanie wymiotów - możesz odwodnić psa a to dla szczeniaka może skończyć się źle. Radze w tej sprawie skontaktowac się z lekarzem i wspólnie podjąć jakieś działania.Speede_Gonzales pisze: 3. Ostatno psina zwróciła węgiel. Widocznie kiedy była trzymana w kotłowni (bo tam ciepło) to musiała połknąc parę kawałków węgla i zwróciła dwa o rozmiarach w cm. ok 1x1x0,5. Jak mam sprawdzić czy psina nie ma jeszcze w żołądku jakiegoś kamienia albo coś ? Bawić się w wywoływanie wymiotów, jeśli tak to w jaki sposób ? Kiedyś mój inny pies zjadał od czasu do czasu kamień, ale nie wiem czy to było normalne.
Jezeli pies nie ma problemów z uszami, nie są brudnie nie ma zalegającej woskowiny to ja bym to zostawiła i po prostu nie ruszała. Jeżeli brud się osadza to czyścić delikatnie specjalnym płynem do przemywania uszu. Jest duży wybór takich środków można spokojnie cos wybrać czyścimy uszy patyczkiem i watką - oczywiście nie wpychamy patyczka w narząd słuchu głęboko co do oczu analogicznie jeżeli nie ma problemów też bym zostawiła- jeżeli pojawi się jakieś zapalenie to już interwencja weterynarza byłaby konieczna.Speede_Gonzales pisze: 4. W jaki sposób i jak często czyścić psiakowi uszy i oczy ? Oczy wycieram codziennie rano, nie jest to ropa ale taki nalot mokry. Jakie środki stosować ? Czy może być np. napar z rumianku albo sól fizjologiczna ?
Witam!!! Polecam ciekawą stronkę, dużo bardzo ciekawych i pomocnych tematów, łącznie z żywieniem szczeniąt. Podaję stronkę http://marti-wszystkoopsach.blogspot.com
Na naszym forum ludzie dostają wiedzę kompleksową znacznie wychodzącą poza sztywne ramy książkowe ,i są z tego zadowoleni,natomiast Ty najwyrażniej masz za zadanie kogoś zareklamować-dodatkowe głupoty z Twojej strony typu najlepsza sucha karma to Eukanuba -amatorszczyzna goni amatorszczyznę ,aż mdli od niedociągnięc czytając ten blog
Na forum Krakvetu jesteśmy kilka lat świetlnych dalej.
Na forum Krakvetu jesteśmy kilka lat świetlnych dalej.
-
- Informacje
-