Witam,
Mój przyjaciel to 6 miesięczny labrador, bardzo aktywny. Obserwując jego potrzeby i preferencje żywieniowe przeszliśmy przez kilka karm (ACANA, ROYAL, EUCANUBA) by wreszcie dojśc do Puriny Pro Plan Large Breed Puppy - piesek wciana ją ze smakiem (ROYAL'a nie chciał jesć). Posiłki wzbogacamy połową zalecanej dawki fosforanu wapnia i preparatu witaminowanego z can Vitu. Dodatkowo Fokus dostaje surowe warzywa, ryż i surową cielęcinę jako jeden z posiłków (2 razy dziennie je suchą karmę, raz dziennie posiłek mieszany).
Czy taki sposób żywienie jest właściwy? To pierwsze pytanie, drugie zaś dot. karmy BEWI. Czy w stosunku do Puriny Pro Plan - można ją uznać za bardziej wartościową - jeśli tak - to jaką podać Fokusowi na spróbowanie
pozdrawiamy Whiesky i Fokus
PURINA PRO PLAN
sam sposób zostawia troche do życzenia chodzi o mieszanie tak dobrych karm z jedzeniem gotowanym. Ale można tak robić, choć wartość tych karm na tym cierpi. Dokładanie witamin do tego ? Nie wiem bo nie napisałeś dawek. Jeśli je 100 % zalecanej dawki puriny to nie dokładasz nic. A jak zje dwie kulki to dokładasz pełną dawke. Bewi dog jakościowo na pewno odbiega od puriny proplan.
taki sposob karmienia zalecił nam lekarz weterynarz czyli mieszanie karmy z jedzeniem gotowanym/ surowym. Ale im Fokus starszy tym bardziej od tego odchodzimy na rzecz suchej karmy (ewentualnie dodajemy mu do karmy czegoś na smaczek np. serka białego raz na jakiś czas albo tuńczyka - pewnie błąd).
Co do witamin - także lekarz zalecił podawanie dodatkowego fosforanu wapnia w okresie wymiany zębów - byliśmy na kontrolnej wizycie 2 tygodnie temu i jeszcze do konca miesiaca mamy dosypywac ten preparat do jedzenia.
Rozumiem, ze proponuje Pan ograniczyc mieszanie jedzenia gotowanego z suchą karmą?
Co do witamin - także lekarz zalecił podawanie dodatkowego fosforanu wapnia w okresie wymiany zębów - byliśmy na kontrolnej wizycie 2 tygodnie temu i jeszcze do konca miesiaca mamy dosypywac ten preparat do jedzenia.
Rozumiem, ze proponuje Pan ograniczyc mieszanie jedzenia gotowanego z suchą karmą?
Nie powinno się stosować takiego mieszanego systemu ponieważ nigdy nie można tego idealnie zbilansować. Gotowa karma dobrej jakości (PPP do nich należy) zawiera wszystko co niezbędne w optymalnych ilościach i nie wymaga żadnych dodatków mineralno-witaminowych. Gotowane jedzenie, albo surowe - zależy co stosujemy musi być suplementowane. Jednak przy systemie mieszanym trudno określić ile czego dodać i w tym cały problem. A przesadzenie z dodatkami mineralnymi u młodziutkiego psa może mieć negatywny wpływ na stawy. Głównie o to w tym wszystkim chodzi. Druga sprawa to przystosowanie systemu trawiennego do określonego rodzaju karmy. Jest korzystniej kiedy nie ma zbyt dużo zmian.
Zgadzam się z ATĄ, ja też nie jestem zwolenniczką mieszania suchych posiłków z gotowanymi. Nie będę się na ten teamt rozpisywać, bo praktycznie wszystko zostało powiedziane.
Co do Bewi Doga to jest zdecydowanie gorszą karmą od Pro Planu
Co do Bewi Doga to jest zdecydowanie gorszą karmą od Pro Planu
karmiłam psa puriną pro plan jego siersc zrobiła sie matowa jestem bardzo nie zadowolona z tej karmy i teraz zastanawiam się która (royal czy hills?) poprawi wyglad jego sierści?
Nikt ci na to pytanie nie odpowie, musisz wypróbować na psie bo każdy organizm reaguje inaczej
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
- Casia_i_Figa
Niestety tez zauwazyłam zmatowienie sierści jak sucz jadła pro plana z jagnięciną,cos nie służyła jej ta karma,zmieniłam na Acane z jagnięciną i było wszystko ok.
Ale każdy pies inaczej reaguje na daną karmę.
Ale każdy pies inaczej reaguje na daną karmę.
Własnie z tej nieszczęsniej puriny zmieniliśmy na Royala i jestem zachwycona pies ma piękną lśniącą sierśc wygląda jakbym mu jakimś nabłyszczaczem smarowała a w dotyku jak jedwab,
hmmm no coz.. kazdy psi organizm reaguje inaczej.. suka jadla marketowe karmy przez 8 lat a pies przez rok wyrosl na tym(ONek), pozniej byl brit, acana dla malej i bewi dog dla duzego.... od 2 meisiecy mala jest na pro planie a duzy od mieisaca ... i wygladaja cudnie:)ladne kupy:) ja jestem bardzo zadowolona:) psy tez:) jesli nie bede miala kasy na pro plana to zdecydowanie wroce do brita chwilowo.. ale tak to obstaje za pro planem narazie.. moze kiedys hillsa sprobujemy...
-
- Informacje
-