Pytanie do dr. Orła - którą Acanę teraz wybrać?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

24 listopada 2008, 22:14

Witam ponownie, suczka już jest u nas ma siedem tygodni jest sympatycznym szczeniakiem o żywym usposobieniu. Na razie zdecydowałem się na stopniowe przesunięcie jej z karmy Puriny Chow Puppy dla dużych szczeniaków (używał jej chodowca) na Acanę dla szczeniąt (żółte opakowanie). Suczka jest 7 tyg owczarkiem niemieckim zastanawiam się czy lepsza będzie karma Acany ta w żółtym opakowaniu dla szczeniąt ras średnich i dużych czy raczej przejść od razu na Acanę w pomarańczowym opakowaniu dla szczeniat dużych ras. Oczywiście dostaje także raz dziennie trochę surowej wołowiny dobrej jakości.
Wydaje mi się, że Acana będzie sensownym wyborem ze względu na stosunek jakość/cena, nurtuje mnie pytanie obok tego która Acana teraz jest wskazana drugie pytanie czy należy podawać jej zachowawczo witaminy lub preparaty na stwy w ilościach zachowawczych.
Pozdrawiam
M. :?:
PS. Na razie toleruje domieszki Acany dobrze nie ma żadnych sensacji żołądkowych je ją ze smakiem...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 grudnia 2008, 01:52

wybrałbym puppy LB obie zawierają chondroprotektory ale główna różnica jest w zawartości wapnia i fosforu - co wg. mnie dla tej rasy jest bardzo ważne no i oczywiście różnica w zawartości białka choć to aż tak zwierzę nie odczuje znacząco.
Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

04 grudnia 2008, 19:39

dziekuję za informację. Tak na marginesie LB oznacza jaką firmę? Byliśmy w międzyczasie u weterynarza ponieważ szeniak dostał problemów żołądkowych. Wsadził go na Eukanube intestinial for puppy a potem mamy przejść też na tą firmę oczywiście pod kontrolą specjalisty.
:roll:
OWCZARZ2

05 grudnia 2008, 00:03

LB to nie oznaczenie firmy a znaczy z ang. large breed czyli to, że karma jest przeznaczona dla dużych ras.

LB Puppy- dla szczeniaczków dużych ras
LB Adult itp...- dla dorosłych psów dużych ras

W karmie LB skłąd jest ściśle dostosowany do wymogów zdrowotnych psów dużych ras, tj. ograniczenie ilości tłuszczu, bardzo często karmy te zawierają składniki ochronne na stawy-wiadomo, psy zaliczające się do dużych i olbrzymich ras szczególnie narażone są na choroby stawów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje