Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
Dzisiaj spotkałem się na wystawie z hodowcą ,który miesza karmy(purine dog chow acane i royala) twierdził że tak taniej wychodzi co Pan na to Chyba chodzi mu o zmniejszenie kosztów
ten hodowca jak się z nim rozmawia a go się nie zna to reklamuje się ,że psy żywi angielską karmą glipa nie mogę podać nazwy hodowli(zakaz ) ale radzę uważać na takich nieuczciwych ludzi niestety w pogoni za pieniądzem nie liczą się z nikim
takie mieszanie to daje taki efekt jakby mieszać mleko 0, o,5 , 2, 3.5 % reszte sami sobie wyobraźcie co z tego wyjdzie
-
- Kontakt:
Z matematycznego punktu widzenia to wyjdzie mleko 1.5 a jesli chodzi o karme to bedzie cos w stylu mamalygi, ktora pewnych rzeczy ma za duzo a pewnych za malo. Czyli ogolnie pieniadze w bloto a pies zle odzywiany. No, ale to tylko moja opinia
na pytanie o karme Proformance, pan Jarek odpowiedział,ze "nie jest zła". Czyli mam rozumiec,ze dobra Karmie naszego 6,5 miesiecznego labradora wlasnie ta karma - co prawda pierwszy worek 15kg,ale juz sie konczy. Mam pewne doswiadczenie z innymi karmami,bo niestety musielismy poeksperymentowac.Pies jest najprawdopodobniej uczulony na drób-dlatego musielismy odstawic Acane Puppy Large Breed.Od niej zaczynalismy,ale jest z kurczakiem.Potem byl Hill's Puppy z jagniecina.W zasadzie wszystko bylo ok,ale to nie jest karma dla szczeniakow duzych ras i pojawily sie problemy z kulawizną, do tego piesek pod koniec worka dostał łupiez,a siersc byla matowa.Poszperalam troche i okazalo sie,ze Proformance jako jedna z nielicznych karm robi karme z jagniecina dla duzych ras.Jak pisalam worek sie konczy-pies wcina ze smakiem,siersc barzdo ladna,najmniejsze qpy jakie widzialam u dosc duzego psa i cena przystepna.Dlatego w sumie moje pytanie-odpowiedz "nie jest zła" -zaniepokoiła mnie Czy mam ja rozumiec faktycznie jako - jest dobra,czy moze ktos ma jakies negatywne doswiadczenia z ta karma lub ma ona cos (lub brakuje czegos) czego nie powinna
Jak doszliście do wnoisku,ze pies jest uczulony na drób?Jake były objawy?JA też karmię labradora Acaną ale zgodnie z zaleceniami uzupełniam ją o witaminki,może ta kulawizna to przez ich brak,a nie po hillsie,co do karmy to poczekaj na odpowiedż P.Jarka on Ci powie uczciwie jakiej klasy to karma i czy uzuełniać ją o witaminy
doszlismy do tego z wetem. Pies sie drapal, mial zaczerwienione oczy,lizal po lapach i sensacje z qpami.Poniewaz nei mial za bardzo kontaktu z niczym co mogloby wywolac alergie (a takie sa m.in.objawy alergii) to postanowilismy zmienic karme na jagniecine. Wszystko z wywienionych objawow ustapilo. A co do kulawizny - to nie twierdze,ze wywolal ja Hill's,ale Hill's Puppy (nie-large breed) nie ma siarczanu chondroityny,ani nic innego chroniacego rozwijajace sie stawy. Proformance ma taki skladnik, dlatego m.in. na ta karme sie zdecydowalismy
Aha!Kulawizna i problemy ze stawami nie objawiaja sie dlatego,ze nie podaje sie psu witamin - przeciez stawy nie rozwijaja sie dzieki witaminom. Z tego co slyszalam od kilku wetow i z tego co czytalam - do zadnej karmy (z tych drozszych) nie powinno sie dodawac witamin,bo nadmiar witamin jest tak samo niekorzystny jak niedobor. Mozna dodawac wlasnie preparaty chroniace stawy jak np. Arthoflex.
Witaminy to skrót myślowy,chodzi o preparaty z witaminami,minerałami,pierwiastkami....A co do gościa wit d3 za co jest odpowiedzialna? wzrost szkielet...wit a za wzrost...itd chyba spałeś na biologi Natomiast glukozamina+chondroityna już typowo za ochronę stawów ale wit.też są potrzebne.Będąc wczoraj na amerykańskiej stronie o labradorach wyczytałem niezależne badania ekspertów na temat żywienia.Produceńci z zasady podają,że zawierają one wszystkie potrzebne witaminy i minerały w odpowiednich ilościach.Jednak technika produkcji karmy,wymagająca wysokich temperatur,może prowadzić do znacznych strat witamin.Nie zaszkodzi więc dodatkowe ich uzupełnianie.Koniec cytatu.Tutejsi wet do niektórych zalecają a do innych nie,z reguły do tych najlepszych nie.W przypadku chorób podaje się nawet do tych najlepszych(oczywiście po badaniach)więc nie idzie uogólniać w tym przypadku
preparaty witaminowie zawieraja nie tylko d3 i a, ale takze inne,ktore rowniez w nadmiarze sa szkodliwe. jesli pies nie przejawia zadnych objawow niedoboru witamin, to po co je podawac Z tymi badaniami to oczywiscie racja - to tak jak z platkami 8 witamin+zelazo A co tam jest,to nikt nie wie...Ale mimo wszystko-ja dawalam preparaty witaminowe tylko wtedy,kiedy pies bylna gotowanej diecie i faktyczie trudno w takim wypadku o dostarczenie niezbednych witamin. Jesli jednak podawana jest dobra karma,to dodatkowo wit nie podaje- mozna łatwo przesadzic.A nadmair d3 chyba nie trzeba mowic do czego prowadzi
Dlatego napisałem po badaniach,może tej psinie czegoś brakuje i trzeba to nadrobić.Ale jak to stwierdzić przez net.Co do dodawania witamin to słucham tut wet mają doświadczenie i wiedzą do których karm i w jakiej ilości
boguś pisze:może tej psinie czegoś brakuje
ale jakiej psinie? Ja pytalam tylko o opinie na temat karmy...
to dokladnie tak jak ja...boguś pisze:słucham tut wet
-
- Kontakt:
Taaaaa..... w zasadzie to nie wiem kto jest kto, dlatego z uporem maniaka bede namawial do rejestrowania sie, bo czasem nie wiem czy Gosc, to ten sam"ktos" co Gosc Karafka i kto z kim wymienia sie pogladami, wiem ze Bogus to Bogus...ale co mi tam...wtrace swoje trzy grosze do tej rozmowy
Moze na poczatek to co powiedziala Karafka, ze musieliscie odstawic Acana z kurczakiem i przeszliscie na Hill's z jagniecina. Zgoda, mozliwe, ze pies nie tolerowal kurczaka i mial problemy z sierscia, zaczerwienienia, qpy dziwne itp. itd. Pozniej byl Hill's ale Puppy z jagniecina i ryzem, ale on nie jest Large Breed i po nim pojawila sie kulawizna (SAMA TAK NAPISALAS CHOC POZNIEJ TWIERDZISZ, ZE NIE TWIERDZISZ ZE PO HILL'SIE) Chce sie do tego ustosunkowac, zeby inni ludzie sie Hill'sa nie przestraszyli. Nie wiem po czym Twoj piesek mial matowa siersc i lupiez, moze mu cos nie pasowalo, ale kulawizna to juz na pewno nie przez Hill'sa Ta karma o ktorej mowisz, jest z tych oznaczonych przez producenta jako GROWTH, co jak byk oznacza, ze jest dla psow rosnacych i to nie tam ze tak sobie rosnacych, tylko naprawde rosnacych (wiem, maslo maslane, ale wiem, ze wiecie o co mi chodzi) Poza tym, jak okresla jej producent, zawiera HQP czyli High Quality Protein...a po co to w zarciu? a po to, ze dzieki nim jest "Critical in building strong bones and muscles.
Helps ensure optimal growth and development" czyli niezbedny w budowie silnych kosci i miesni i zapewnia optymalny wzrost i rozwoj. Producent zapewnia rowniez, ze jest to jedyna w ofercie Hill's karma z jagniecina z oznaczeniem Puppy dla wszystkich ras, ktore do 12 miesiaca zycia osiagaja wage do 54 kilogramow, wiec nie ma sensu jej dodatkowo oznaczac ze jest dla small, medium i large.(wiec to nie prawda ze tylko PROformance robi jagniecine dla duzych ras) Jest to pelnowartowciowa karma, przy ktorej nie trzeba nic wiecej podawac. Inaczej jednak podaje sie ja sukom w ciazy. I jeszcze jedna wazna rzecz, znam stadko Labkow, Goldenow i Posokowcow wychowanych na tej karmie na zrowe zwierzeta.
Co do PROformance, to skoro pan Jarek powiedzial, ze nie jest zla, wiec tak...mozesz uznac, ze powiedzial ze jest dobra bo jakby uwazal, ze jest nie dobra to powiedzialby, ze jest zla albo...jakos podobnie Wiec jesli Twojemu pieskowi smakuje i wyglada po niej dobrze, fajnie kupka, jest usmiechniety, to podawaj ja dalej i na pewno nic mu nie bedzie. I jeszcze jedno...nie zwracajmy az tak wielkiej uwagi na to co jest napisane w skladzie karmy, nie wszyscy pisza to samo... jeden napisze ze zawiera siarczan chondroityny, drugi poprostu chondroityne, jeden napisze ze glukozamine a inny ze proteoglikany albo zwiazki cukrowo-bialkowe, w jeszcze innej karmie ktos napisze, ze zawiera witamine B6 a inny ze chlorowodorek pirydoksyny Dla mnie moze byc nawet wyciag z paznokcia pterodaktyla...wazne ze lekarz mowi ze NIE JEST ZLA no i oczywiscie Bogus, ktory na tej karmie odchowal swojego piesia...tez Labka
Pozdrowionka i lapa dla wszystkich
Moze na poczatek to co powiedziala Karafka, ze musieliscie odstawic Acana z kurczakiem i przeszliscie na Hill's z jagniecina. Zgoda, mozliwe, ze pies nie tolerowal kurczaka i mial problemy z sierscia, zaczerwienienia, qpy dziwne itp. itd. Pozniej byl Hill's ale Puppy z jagniecina i ryzem, ale on nie jest Large Breed i po nim pojawila sie kulawizna (SAMA TAK NAPISALAS CHOC POZNIEJ TWIERDZISZ, ZE NIE TWIERDZISZ ZE PO HILL'SIE) Chce sie do tego ustosunkowac, zeby inni ludzie sie Hill'sa nie przestraszyli. Nie wiem po czym Twoj piesek mial matowa siersc i lupiez, moze mu cos nie pasowalo, ale kulawizna to juz na pewno nie przez Hill'sa Ta karma o ktorej mowisz, jest z tych oznaczonych przez producenta jako GROWTH, co jak byk oznacza, ze jest dla psow rosnacych i to nie tam ze tak sobie rosnacych, tylko naprawde rosnacych (wiem, maslo maslane, ale wiem, ze wiecie o co mi chodzi) Poza tym, jak okresla jej producent, zawiera HQP czyli High Quality Protein...a po co to w zarciu? a po to, ze dzieki nim jest "Critical in building strong bones and muscles.
Helps ensure optimal growth and development" czyli niezbedny w budowie silnych kosci i miesni i zapewnia optymalny wzrost i rozwoj. Producent zapewnia rowniez, ze jest to jedyna w ofercie Hill's karma z jagniecina z oznaczeniem Puppy dla wszystkich ras, ktore do 12 miesiaca zycia osiagaja wage do 54 kilogramow, wiec nie ma sensu jej dodatkowo oznaczac ze jest dla small, medium i large.(wiec to nie prawda ze tylko PROformance robi jagniecine dla duzych ras) Jest to pelnowartowciowa karma, przy ktorej nie trzeba nic wiecej podawac. Inaczej jednak podaje sie ja sukom w ciazy. I jeszcze jedna wazna rzecz, znam stadko Labkow, Goldenow i Posokowcow wychowanych na tej karmie na zrowe zwierzeta.
Co do PROformance, to skoro pan Jarek powiedzial, ze nie jest zla, wiec tak...mozesz uznac, ze powiedzial ze jest dobra bo jakby uwazal, ze jest nie dobra to powiedzialby, ze jest zla albo...jakos podobnie Wiec jesli Twojemu pieskowi smakuje i wyglada po niej dobrze, fajnie kupka, jest usmiechniety, to podawaj ja dalej i na pewno nic mu nie bedzie. I jeszcze jedno...nie zwracajmy az tak wielkiej uwagi na to co jest napisane w skladzie karmy, nie wszyscy pisza to samo... jeden napisze ze zawiera siarczan chondroityny, drugi poprostu chondroityne, jeden napisze ze glukozamine a inny ze proteoglikany albo zwiazki cukrowo-bialkowe, w jeszcze innej karmie ktos napisze, ze zawiera witamine B6 a inny ze chlorowodorek pirydoksyny Dla mnie moze byc nawet wyciag z paznokcia pterodaktyla...wazne ze lekarz mowi ze NIE JEST ZLA no i oczywiscie Bogus, ktory na tej karmie odchowal swojego piesia...tez Labka
Pozdrowionka i lapa dla wszystkich
Gościu zarejestruj się bo my nie wiemy z kim rozmawiamyi potem wychodzą różne rzeczy.U labradorów występują choroby kości,najczęściej dwie.Dysplazja stawu biodrowego,dysplazja stawu łokciowego.Mogą być .przenoszone z pokolenia na pokolenie.przyczyną może być też podłoże na którym pies się wychował na kaflach panelach...pies się ustawicznie ślizga.Wiec nie zwalajmy winy na karmę hills,kora jest bdb,gdyby to była karma z hipermarketu za za 30pln 10kg to bym uwierzył.Psiaka trzeba prześwietlić(szczegóły mój temat dysplazja)Co do wet to ja też słuchałem ale miałem takiego"ręce które leczą "Pan Jarek wie o co chodzi.Teraz zmieniłem i wszystko jest ok.Nie wiem skąd jesteś ale w Bytomiu w zwązku kynologicznym w poniedziąlek przyjmuje Pani wet ,która zajmuje się tylko labradorami,Mam nadzieję że to nie reklama wet przyjmuje za darmo
-
- Informacje
-