sucha karma dla seniorki
Mam 10 letnia dobermanke. Jest bardzo pogodna,chetnie biega za pileczka, plywa. Ale teraz , ze wzgledu na wiek, staram sie jej nie forsowac zbytnio. Chcialam zapytac o sucha karme dla niej. Czytalam, ze dobra opinie ma ACANA (cenowo atrakcyjna), PROFORMANCE Senior Care, jakie sa inne polecane i jak sie maja do np. Hill`sa i innych z "górnej półki"?
dla takiego psa nadają się wszystkie karmy z dopiskiem senior od każdego z producentów. Jak inne karmy mają się do tych karm z górnej półki ano tak jak towar troszke mniejszej wartości. Trzeba pamiętać, że jeśli karma kosztuje załóżmy 200 zł inna firma robi to za 120 zł to 80 zł oszczędza na pewno w głównej mierze na : substratach i ich jakości do wytworzenia danego produktu, reklamie, jakosci opakowania, smakowitości, badaniach przyswajalności i strawności i jeszcze kilku pomniejszych rzeczach. Nie da się zejść o 1/3 nie tracąc nic na jakości. Myślę, że udało mi się wyklarować to o co mi chodziło. Sama acana nie jest zła, ale do eucanuby, hilsa i royala to brakuje jej troche.
A w czym jest gorsza Acana od wymienionych wyżej karm?. Skąłd wydaje sie bardzo interesujący..Jarek pisze:dla takiego psa nadają się wszystkie karmy z dopiskiem senior od każdego z producentów. Jak inne karmy mają się do tych karm z górnej półki ano tak jak towar troszke mniejszej wartości. Trzeba pamiętać, że jeśli karma kosztuje załóżmy 200 zł inna firma robi to za 120 zł to 80 zł oszczędza na pewno w głównej mierze na : substratach i ich jakości do wytworzenia danego produktu, reklamie, jakosci opakowania, smakowitości, badaniach przyswajalności i strawności i jeszcze kilku pomniejszych rzeczach. Nie da się zejść o 1/3 nie tracąc nic na jakości. Myślę, że udało mi się wyklarować to o co mi chodziło. Sama acana nie jest zła, ale do eucanuby, hilsa i royala to brakuje jej troche.
zbilansowaniem i żródłem pochodzenia białka i innych składników odżywczych, a co najważniejsze przyswajalnością tych składników. Ale proszę nie traktować mojej wypowiedzi, że Acana jest zła, to jest dobra karma.
W przeciwieństwie do Hills, Eucanuby czy Royala Acana nie zawiera sztucznych konserwantów ...
te trzy marki NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW chemicznych.
a czym jest stosowane np przez Royala BHA i BHT?Jarek pisze:te trzy marki NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW chemicznych.
RC zawiera jako konserwant sorbinian potasu, a jako przeciwutleniacze BHA i gallusan propylu. Skąd ma Pan informacje, że nie zawiera konserwantów chemicznych?
tak royal od niedawna wprowadził konserwanty. Pozostałe dwie marki nie. Ale nie ma karmy na rynku, która nie zawierałaby przynajmiej przeciwutleniaczy. Należy jednak pamietać, że te konserwanty są dopuszczone do użycia i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Diety lecznicze np. wątrobowe je zawierają a wcale tej chorej wątrobie nie szkodzą. Większym zlem jest zjedzenie nadpsutej karmy niż zjedzenie tak konserwowanej.
-
- Informacje
-