moi drodzy, czytam tak sobie formum i zastanawiam się czy to w jaki sposób odżywiam swojego psa jest właściwy. Co prawda zostało to ustalone z weterynarzem, ale zaczynam mieć wątpliwości, po lekturze postów.
Szczeniaczek na dniach skończy 3 miesiące, waży 10 kg, jest kundelkiem typu owczarkowatego. Dostaje 3 posiłki dziennie 2 raz nutro choice z jagnięciną ( połowa dziennego zapotrzebowania podana w 2 porcjach), 1 posiłek gotowany ryż lub makaron, marchewka, wołowina gotowana( czasami surowa), seler, pietrucha. Porcja gotowanego to mniej więcej 2 garście. Do tego zgodnie z zaleceniem weta 2 tabletki Canifosu dziennie i dwie tabletki Rumen Tabs. Od czasu do czasu dostaje troszkę białego sera i gotowane jajko, kawałek jabłka. Ponieważ zjada wszytko na spacerze zdarzało mu się połknąc jakieś szkła czy kamień- wet powiedział,żeby jak mam podejrzenie,że coś łyknęła to dać jej kapusty kiszonej.
Moje pytanie do mądrzejszych ode mnie i bardziej doświadczonych:
czy w/w sposób żywienia psa jest w porządku? Ja ogólnie nie jestem przekonana do żywienia samą karmą, ale zastanawiam się czy te suplementy w postaci Canifosu i rumen są potrzebne do nutro choice. Boję się, żeby nie przesadzić z tymi suplementami? Czy takie "przewitaminowanie" ma jakieś konsekwencje? Poradzcie, głupio mi kolejny raz rozmawiać o tym z wetem, ale ciągle mam wątpliwości.
sucha karma + gotowane + suplementy?
przy połowie dawki musisz stosować dodatki, ale ja za tym Canifosem nie jestem . Jest to preparat makroelementowy a nie witaminowy.
Panie Jarku, dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o radę a propos witamin, rozumiem,że canifos odstawić, a co Pan poleca w zamian? Mam jeszcze w domu flawitol, czy może być, czy jakiś inny preparat i jak dawkować- zgodnie z informacją na opakowaniu czy połowę dawki?
ale jaki flavitol?
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1907
flavitol dla szczeniąt
flavitol dla szczeniąt
bardzo dobre, połowe dawki
-
- Informacje
-