Szczeniak - Owczarek węgierski puli a schodzenie po schodach

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

03 sierpnia 2005, 10:31

Witam serdecznie i pragne sie przywitac, gdyz to moj pierwszy post na tym forum.

Od miesiaca jestem szczesliwym posiadaczem szczeniaka owczarka wegierskiego puli. W chwili obecnej ma on 14 tygodni.

Chcialem zasiegnac informacji i Waszych opinii odnosnie "problemu" schodzenia po schodach czy tez skakania (nawet przy zabawie) u psow tej rasy (i nie tylko) i w tym wieku.
Informacje dochodzace do mnie z roznych zrodel sa zupelnie sprzeczne.
Poczawszy od stwierdzenia (lek. vet), iz pies w tym wieku moze juz swobodnie schodzic po schodach (ograniczenia dotycza ponoc tylko psow krotkonogich) po opinie trenera w szkolce dla psow iz, schodzenie po schodach i jakiekolwiek skoki psa (nawet przy zabawie) sa absolutnie zabronione az do ukonczenia 12 miesiecy.
Obecnie pies jest znoszony na spacery (mieszkamy na 4 pietrze) natomiast dzielnie sam wchodzi do gory.

Prosze o wasze opinie i doswiadczenia, gdzy nie chcialbym nieswiadomie wyrzadzic mu krzywdy przyczyniajac sie do wadliwego rozwoju lub (rowniez nieswiadomie) ograniczac rozwoj jego sprawnosci ruchowej.

Pozdrawiam
Darek
wodar

03 sierpnia 2005, 10:34

Hmm......powyzszego maila wyslalem chyba bedac niezalogowanym.

Pozdrawiam raze jeszcze
Darek / wodar
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2005, 14:27

z tego chodzenia po schodach zaczyna się także robić temat tabu. Pamietajmy, że jezeli coś nie przeczy naturze to jest naturalne. Każde rozwijające się zwierze zdrowe powinno być narazone na naturalne obciażenia czyli wychodzenie po schodach także. Wszystkie stawy, kości wiezadła i mięśnie powinny podlegać regularnym obciążeniom. Znajduja sie one w fazie rozwoju i musza podlegac regularnej stymulacji. Czy my bedac w podstawowce nie uczeszczalismy na gimnastyke, nie chodzilismy po schodach.Nie dajmy sie zwariowac. Oczwiscie sa pewne ograniczenia np. jamniki. Pana pies powinien chodzic na smyczy po schodach!!!!!!!!!!
boguś

04 sierpnia 2005, 08:59

no tak w niektórych publikacjach pisze sie że do roku pies nie powinien chodzić po schodach,Ci co to piszą to powinni ponosić bernardyna rok z 5 piętra bez windy :wink: Wydaje mi się jak pies jest mały to może spaść ze schodów(są wtedy dla niego ogromne)dlatego na smyczy dla bezpieczeństwa
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 sierpnia 2005, 23:07

moi drodzy człowiek to podobno homo sapiens czasami jest tylko homo i kupuje bernardyna na 5 piętro. Myślmy jak kupujemy zwierze ono jest małe tylko 4-6 miesiecy a potem jest 10 - 15 lat gigantem. A nie zastanawiajmy się co z tymi schodami.
wodar

05 sierpnia 2005, 10:25

Dzieki za Wasze informacje,
nie ukrywam, ze wlasnie takiego podejscia do tematu sie spodziewalem ale wolalem sie jednak upewnic. A wiec od dzisiaj spacerek po schodach nie tylko w gore ale i na dol, moj psi przyjacielu :D .

Pozdrawiam
Darek
boguś

05 sierpnia 2005, 14:18

ztym bernardynem to tylko taka przenośnia wyczytałem w pewnej książce ,że psa dużej rasy nosimy po schodach do roku czasu :!: bardzo mądra publikacja :shock: i dlatego autorowi życzę tego 5 piętra może po takiej zaprawie zmieni zdanie.mój pies chodzi po schodach od małego
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 sierpnia 2005, 00:44

ale ja w rzeczywistości spotykam takie przypadki. Niezapomne jednego bernardyna 80 kg na 4 piętrze bez windy, który robił pod siebie kilka tygodni bo co z nim zrobić. Po przyjeżdzie na miejsce można było tylko w jeden sposób mu ulżyć bo gnił za życia a jeszcze był agresywny.
ODPOWIEDZ
  • Informacje