Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem 5-miesięcznego doga niemieckiego. Od miesiąca próbuje się dowiedzieć ile ten dzidziuś powinien jeść suchej karmy dziennie. Rzecz jasna im więcej czytam i pytam tym mniej wiem. Obecnie dostaje ok. 550g Canagana podzielone na 3 razy dziennie. Plus jajo i jakiś żwaczyk, ale nie codziennie. Czy to jest ok czy za mało ? Przybiera ok. 2kg / tydzień. Wątpliwości wzbudza też jego sylwetka, ponieważ jest szczupły, widać żebra i trochę miednice. BŁAGAM POMÓŻCIE !!!
Szczeniak rasy olbrzymiej
-
Witaj!
Na każdym opakowaniu karmy znajduje się przydatna ściąga z informacją żywieniową. Dzięki niej możesz dobrać odpowiednią porcję karmy dla Twojego czworonoga. Weź pod uwagę nie tylko wiek, ale również jego aktywność i rasę!
Dzięki tym informacjom piesek dostanie tyle karmy, ile potrzebuje. Będzie szczęśliwy i pojedzony
A w naszym sklepie znajdziesz jeszcze jedno narzędzie, które pomoże Ci w wydzielaniu porcji. Petvita - miarka plastikowa do karmy to przydatne akcesorium, dzięki któremu nabieranie porcji karmy stanie się łatwiejsze.
Zapraszamy do naszego sklepu!
KrakVet.pl
Na każdym opakowaniu karmy znajduje się przydatna ściąga z informacją żywieniową. Dzięki niej możesz dobrać odpowiednią porcję karmy dla Twojego czworonoga. Weź pod uwagę nie tylko wiek, ale również jego aktywność i rasę!
Dzięki tym informacjom piesek dostanie tyle karmy, ile potrzebuje. Będzie szczęśliwy i pojedzony
A w naszym sklepie znajdziesz jeszcze jedno narzędzie, które pomoże Ci w wydzielaniu porcji. Petvita - miarka plastikowa do karmy to przydatne akcesorium, dzięki któremu nabieranie porcji karmy stanie się łatwiejsze.
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/product-chy-19132-Petvita-miarka-plastikowa-do-karmy.html?query_id=1
Zapraszamy do naszego sklepu!
KrakVet.pl
oczywiście konsultowałem ten temat z nie jedną tabelą żywieniową na nie jednej karmie. Kłopot w tym, że np na Royalu dawki dla jego wieku i wagi decelowej dochodzą do 800g dziennie, na bricie ok 310 a na obecnym Canaganie 405. Z tym, że na Canaganie tabelka ma przedział najwyższy wagi docelowej 25-45 kg. Dlatego też skoro podane jest 405 dołożyłem mu 20% żeby te pół kg dziennie miał. Także wybaczcie Państwo, ale nie pomogliście
Wydaje mi się, że te karmy różnią się tak diametralne, ponieważ składy karm są różne. Składniki czy proporcje w każdej karmie są inne, dlatego tak to wygląda jeśli chodzi o porcje. Jeżeli zwiększyłeś na własną rękę porcje to dobrze żebyś obserwował uważnie, czy pies nie przybiera za bardzo na wadze.
Zdecydowanie warto to skonsultować z weterynarzem. Zawartość energetyczna i składników odżywczych różni się w zależności od każdej karmy i producenta. Wydaje mi się, że nie warto na własną rękę dopasowywać porcji.
-
- Informacje
-