Utrzymanie wagi u seniora

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Belfastowa

22 kwietnia 2016, 22:08

Witam, jestem właścicielką 12 letniego setera. Z racji implantu Suprelorin pies ma wzmożony apetyt.
Waga teraz jest idealna, stale trzeba jednak ją kontrolować. Przez rok pies jadł Eukanubę Overweight &Sterilised.
Prawie 2 miesiące temu zmieniłam ją na Acanę Fit&Light. Niestety nie jestem z niej zadowolona. Pies puszcza bardzo śmierdzące gazy (teraz nieco mniejsze, na początku prawdziwa masakra), załatwia się dużo, nawet 4 razy dziennie, jest to na granicy biegunki. Na Eukanubie tego nie było. Plus dla Acany, że mam wrażenie, że lepiej się nią najada (na E. był stale głodny). Najbardziej o wywoływanie takich efektów podejrzewam groch w składzie Acany.
Chcę zmienić karmę na nie droższą niż Acana i taką, po której psy raczej załatwiają się w małej ilości i na twardo (wiem, że to osobnicze, ale o podobnych reakcjach na Acane u innych psów też czytałam).
Pies dostaje suplementy na stawy - Synoquin. Ogólnie jest w dobrej formie, codziennie chodzi (biega luzem) na spacery - min 1,5 godziny. Waży 34 kg. Oprócz karmy parę razy w tygodniu dostaje surową wołowinę z ryżem i olejem lnianym ( to mu najbardziej służy) albo gotowanymi podrobami. Ogólnie ma dość wrażliwy żołądek, wybredny teraz nie jest. Ze skórą nigdy nie było problemów. Możecie coś doradzić?
Belfastowa

23 kwietnia 2016, 21:09

Wstępnie zainteresowały mnie 2 karmy, niestety obie są mało znane.
To NERO GOLD Light Senior i VERSELE LAGA Opti Life Adult Light Medium & Maxi.
Która z nich ma lepszy skład, czy ktoś ma doświadczenie w karmieniu nimi?
Gimbo

25 kwietnia 2016, 10:38

Jak chcesz karmę która pomoże w utrzymaniu dobrej wagi nie patrz na opisy na opakowaniu ale na analizę karmy. Wpisz w google "Kalkulator Suchej Masy (DMB) karmy" i tam po wypełnieniu pól pokaże Ci ile węgli ma karma. Wybierz tą która ma ich mniej. No oczywiście jasna sprawa że skład tez nieco nam powie.
Skład pierwszej karmy zaczyna się od - KUKURYDZA - nie nie nie! druga to Kurczak (dehydratyzowany, 21%) więc od razu widać co lepsze.
Belfastowa

27 kwietnia 2016, 21:39

Dziękuję za wskazówki. Sprawdziłam składy w tym kalkulatorze. W końcu zdecydowałam się zamówić Brit Care Grain Free Senior & Light Salmon & Potato.
godzila

10 maja 2016, 18:29

dzięki za wszystkie rady na pewno mi się przydadzą
megan

10 maja 2016, 22:36

Ja się dołączam do tematu. Nasza Ruda przytyła, z różnych powodów, trzeba odchudzać. Ruchu będzie od teraz więcej, ale chcemy wesprzeć odchudzanie karmą: Czy Nutra Gold Holistic Weight Control jest gdzieś do kupienia? A może Trovet? Pies też już senior, niedoczynność tarczycy (konrolowana) i serce, ale na razie bez objawów. Pomóżcie w wyborze! M.
Awatar użytkownika
Robert A.

13 maja 2016, 06:45

Belfastowa pisze:Dziękuję za wskazówki. Sprawdziłam składy w tym kalkulatorze. W końcu zdecydowałam się zamówić Brit Care Grain Free Senior & Light Salmon & Potato.
Zadowolona jesteś z Brita bezbożowego?
Belfastowa

13 maja 2016, 14:27

Jak na ten moment bardzo. Belfast je tą karmę od ok 10 dni. Od razu jak ją zaczęłam dodawać do Acany stolce się poprawiły.
Teraz je już samą. Karma ma duży krokiet, co mi również odpowiada, gryzie ją, Acanę (nie było rozróżnienia na wielkości psa) połykał. Smakuje mu, najada się na pewno lepiej niż Eukanubą i Acaną chyba też. Kupy małe i zwarte. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie wygląda to bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Robert A.

16 maja 2016, 10:18

Powinno być dobrze pierwsza reakcja jest ważna niemniej kolejna także , więc poczekamy na dalsze info.
malwina44

16 maja 2016, 12:46

powinno się podawać karmę dedykowaną właśnie dla seniorów, wybór jest ogromny, tylko należy czytać składy.
megan

17 maja 2016, 22:13

No to tak ku informacji sama sobie odpowiem. Mamy zamówioną Acanę Heritage Light&Fit. M.
ODPOWIEDZ
  • Informacje