Witam:)
Mój piesek miał dwa tygodnie temu przeprowadzony zabieg (zachyłek, kastracja, przepuklina pachwinowa). Wszystko ładnie się zagoiło i jest ok. Ponieważ piesek jest szczuplutki, lekarz zalecił karmę wysokokaloryczną. Dotychczas cały czas sami gotowaliśmy mu jedzonko (ryż z mięsem mielonym i warzywami, jak zaczęły się problemy ze stolcem zamieniliśmy ryż na kaszę, a po zabiegu na kaszkę manną). W związku z tym, nie wiem jak piesek zareaguje na karme suchą, której dotychczas raczej nie tolerował. Na próbę kupiłam karmę Eukanuba Adult Perfomance High Activity i pasztet w puszce Waltham Convalescence support. Jest jednak pewnien problem - jedzonko to jest strasznie drogie. W ostanim czasie piesek dostawał również syrop Duphalac, a po zabiegu parafinę. W trakcie dzisiejszej wizyty lekarz zalecił powolne odstawianie tych "specyfików", mam jednak obawę przed ponownym" zapchaniem" się pieska. Proszę o radę dotyczącą odżywiania. Dodam, iż jest to owczarek szkocki, 10 lat, 15 kg, po powyższym zabiegu.
Pozdrawiam
Atylka
zachyłek
czy miał i ma zaparcia??
Witam
Przed zabiegiem miał ogromne zaparcia i to własnie było powodem zabiegu. Po zabiegu jest ok, wypróżnia się bez problemu. Ponieważ jesto to jednak piesek w słusznym wieku, chcemy zminimalizowac ryzyko odnowienia się tego zachyłka, tym samym mam pewne obawy przed stosowaniem suchej karmy, z drugiej jednak strony lekarz zalecił karmę wysokokaloryczną. Uprzejmie proszę o radę.
Pozdrawiam
Przed zabiegiem miał ogromne zaparcia i to własnie było powodem zabiegu. Po zabiegu jest ok, wypróżnia się bez problemu. Ponieważ jesto to jednak piesek w słusznym wieku, chcemy zminimalizowac ryzyko odnowienia się tego zachyłka, tym samym mam pewne obawy przed stosowaniem suchej karmy, z drugiej jednak strony lekarz zalecił karmę wysokokaloryczną. Uprzejmie proszę o radę.
Pozdrawiam
W PRZYPADKU TAKICH PRZYPADŁOŚCI ZALECAMY KARME HILLSA W/D jest to karma zapobiegająca zaparciom i skracajaca czas pasażu treści przez przewód pokarmowy a tym samyn stymuluj perystatyke. U niektórych psów na starość są tak duże zaburzeniaw perystaltyce, że prowadza do powstawania przepuklin okołoodbytowych i zachylków.Sprzyja temu spondyloza odcinka lędźwiowo - krzyżowego kręgosłupa.Jego dieta w takim wypadku powinna zawierać dużą ilość włókna co posiada w swoim składzie w/d
Witam serdecznie, U mojego 12 letniego pieska lekarze zdiagnozowali podobną dolegliwość. Lekarz również zalecił stosowanie karmy Hills W/D - ale kazał podawać jednocześnie karmę z puszki i suchą. Mam wątpliwości do podawania karmy suchej. Czy ona nie spowoduje zaparcia?
oczywiście , że lepiej miękką tylko kwestia co pies je czy zje mokrą.
-
- Informacje
-