zielenina, zioła,ziarna, dodatki dla psa
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kłącza perzu to też jako zioło ze sklepu zielarskiego mniemam? W takie specyfiki muszę się zaopatrywać,; nie posieję...Problem tylko z odpowiednim dawkowaniem by piesek nie dostał biegunki.
Zaloguj się na forum i napisz do mnie na priv podam Ci dawkowanie.przyjaciel psa pisze:Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kłącza perzu to też jako zioło ze sklepu zielarskiego mniemam? W takie specyfiki muszę się zaopatrywać,; nie posieję...Problem tylko z odpowiednim dawkowaniem by piesek nie dostał biegunki.
Proszę o podpowiedź czy te kłącza i dziką różę powinno się zaparzyć ,gotować?
-
Oj nie przesadzajmy z tym mieleniem wszystkiego. jak pies sobie sam wyjada na trawniku lub spod trawnika to akurat ma zmielone....sam sobie mieli. Myślę że nie należy "gryźć" , "żuć" ani "trawić" za psa. Ma zęby, ma soki trawienne, poradzi sobie
-
Znajoma, która ma sporą łąkę bogatą w zioła, rzeczywiście twierdzi, że jej psy dosłownie się "pasą" - zjadają młode mniszki lekarskie, pędy perzu itp. Ale to są świeże rośliny - gryząc pies pozyska z nich trochę wartościowego soku - trochę, bo jednak rzuć nie potrafi. W przypadku ziół aptecznych (suszonych) mielenie jest najbardziej praktyczne - z technicznego i ekonomicznego punktu widzenia.
-
Byliśmy dziś jak zwykle w lesie. Nasze kochane pieski - 3goldasy wykopały sobie spod ziemi wielkie kłacza perzu i szamały go z anielskimi minami....nie starte, nie zmielone, nie posiekane. Świeże chyba zawsze są najlepsze.
-
ciepłe, przewiewne pomieszczenie, ale chyba nie na słońcu....
Masz tu skrót co i jak:anulkac pisze:Nadchodzi czas zbioru pokrzywy. Chciałabym ją zbierać i podać mojemu bulkowi. Tylko jak ją suszyć? Wymyśliłam sobie, że mogłabym ją suszyć na pergaminie na tarasie. Czy to dobry sposób?
Ziele należy ścinać przed i w czasie kwitnienia. Uważa się, że najlepsze jest z maja. Młode ziele posiada więcej witamin i ma lepsze walory smakowe, jednakże letnie i jesienne też jest lecznicze, lecz zawiera więcej krzemionki, a łodygi mocniejsze włókna. Dlatego jeśli decydujemy się na zbiór surowca latem i jesienią należy wybierać jedynie liście. Kwiaty i owoce pokrzywy mają sporą zawartość fitosteroli, dlatego również nie należy ich pomijać latem i jesienią.
Korzenie i kłącza wykopywać wiosną lub jesienią, szybko umyć i suszyć w temperaturze do 50 stopni C. Ziele suszyć w temperaturze do 40 stopni C i zadbać o to, aby przebiegło szybko. Długie suszenie zubaża surowiec w witaminy.
Pytanie do Roberta
W jakiej dawce i ile razy dziennie można podawać psu perz i pokrzywę ( sznaucer miniatura,waga 7,5 kg).Czy są zioła chroniące miąższ nerek?
dziękuję
W jakiej dawce i ile razy dziennie można podawać psu perz i pokrzywę ( sznaucer miniatura,waga 7,5 kg).Czy są zioła chroniące miąższ nerek?
dziękuję
-
- Informacje
-