zielenina, zioła,ziarna, dodatki dla psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

przyjaciel psa

01 marca 2012, 20:41

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kłącza perzu to też jako zioło ze sklepu zielarskiego mniemam? W takie specyfiki muszę się zaopatrywać,; nie posieję...Problem tylko z odpowiednim dawkowaniem by piesek nie dostał biegunki.
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

02 marca 2012, 08:54

przyjaciel psa pisze:Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kłącza perzu to też jako zioło ze sklepu zielarskiego mniemam? W takie specyfiki muszę się zaopatrywać,; nie posieję...Problem tylko z odpowiednim dawkowaniem by piesek nie dostał biegunki.
Zaloguj się na forum i napisz do mnie na priv podam Ci dawkowanie.
przyjaciel psa

08 marca 2012, 15:57

Proszę o podpowiedź czy te kłącza i dziką różę powinno się zaparzyć ,gotować?
dorota m
Posty:398
Rejestracja:12 września 2010, 12:54

08 marca 2012, 16:27

Ziola podaje się zmielone wtedy są najlepiej przyswajane.
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

09 marca 2012, 11:17

Oj nie przesadzajmy z tym mieleniem wszystkiego. jak pies sobie sam wyjada na trawniku lub spod trawnika to akurat ma zmielone....sam sobie mieli. Myślę że nie należy "gryźć" , "żuć" ani "trawić" za psa. Ma zęby, ma soki trawienne, poradzi sobie
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

09 marca 2012, 17:46

Zmielone są lepiej przyswajalne,nie wszystkie zioła pies jest w stanie jednakowo przyswoić,dużo zależy od rodzaju i formy są korzenie,sa liście,łodygi, kwiaty,owoce,dlatego dobrze jest podawać zmielone.
filodendron
Posty:275
Rejestracja:23 kwietnia 2010, 15:54

10 marca 2012, 09:50

Znajoma, która ma sporą łąkę bogatą w zioła, rzeczywiście twierdzi, że jej psy dosłownie się "pasą" - zjadają młode mniszki lekarskie, pędy perzu itp. Ale to są świeże rośliny - gryząc pies pozyska z nich trochę wartościowego soku - trochę, bo jednak rzuć nie potrafi. W przypadku ziół aptecznych (suszonych) mielenie jest najbardziej praktyczne - z technicznego i ekonomicznego punktu widzenia.
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

10 marca 2012, 19:09

Byliśmy dziś jak zwykle w lesie. Nasze kochane pieski - 3goldasy wykopały sobie spod ziemi wielkie kłacza perzu i szamały go z anielskimi minami....nie starte, nie zmielone, nie posiekane. Świeże chyba zawsze są najlepsze.
dorota m
Posty:398
Rejestracja:12 września 2010, 12:54

10 marca 2012, 20:24

Na zdrowie! :)
anulkac
Posty:148
Rejestracja:20 stycznia 2011, 23:04

27 kwietnia 2012, 10:28

Nadchodzi czas zbioru pokrzywy. Chciałabym ją zbierać i podać mojemu bulkowi. Tylko jak ją suszyć? Wymyśliłam sobie, że mogłabym ją suszyć na pergaminie na tarasie. Czy to dobry sposób?
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

27 kwietnia 2012, 11:33

ciepłe, przewiewne pomieszczenie, ale chyba nie na słońcu....
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

29 kwietnia 2012, 20:10

anulkac pisze:Nadchodzi czas zbioru pokrzywy. Chciałabym ją zbierać i podać mojemu bulkowi. Tylko jak ją suszyć? Wymyśliłam sobie, że mogłabym ją suszyć na pergaminie na tarasie. Czy to dobry sposób?
Masz tu skrót co i jak:
Ziele należy ścinać przed i w czasie kwitnienia. Uważa się, że najlepsze jest z maja. Młode ziele posiada więcej witamin i ma lepsze walory smakowe, jednakże letnie i jesienne też jest lecznicze, lecz zawiera więcej krzemionki, a łodygi mocniejsze włókna. Dlatego jeśli decydujemy się na zbiór surowca latem i jesienią należy wybierać jedynie liście. Kwiaty i owoce pokrzywy mają sporą zawartość fitosteroli, dlatego również nie należy ich pomijać latem i jesienią.

Korzenie i kłącza wykopywać wiosną lub jesienią, szybko umyć i suszyć w temperaturze do 50 stopni C. Ziele suszyć w temperaturze do 40 stopni C i zadbać o to, aby przebiegło szybko. Długie suszenie zubaża surowiec w witaminy.
mme
Posty:159
Rejestracja:31 grudnia 2008, 19:12
Lokalizacja:kraków

13 lipca 2012, 15:18

Przeczytałam cały wątek ale muszę się upewnić jak podawać te zioła. Dokładnie chodzi mi o pokrzywę i dziką różę. Wiem, że mają być zmielone ale czy dodaje się je suche do jedzenia, czy trzeba zaparzyć?
dorota m
Posty:398
Rejestracja:12 września 2010, 12:54

13 lipca 2012, 17:02

Tak dodaje się suche , zmielone np w mlynku :)
alexadda

16 listopada 2014, 19:24

Pytanie do Roberta

W jakiej dawce i ile razy dziennie można podawać psu perz i pokrzywę ( sznaucer miniatura,waga 7,5 kg).Czy są zioła chroniące miąższ nerek?

dziękuję
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości