Co jaki okres czasu można zmieniać pieskowi karmę?
Jeśli zmieniam mojemu psu karmę co około 3miesiące czy mogę mu tym przysporzyć problemów?
Zmiana karmy
Co do pierwszej części postu zgadzam się w zupełności - karmę trzeba zmieniać stopniowo. Najpierw do "starej" karmy dosypujemy trochę "nowej", z biegiem czasu tej pierwszej jest coraz mniej, a drugiej coraz więcej, żeby w rezultacie mogła zostać tylko nowa karma Podczas radykalnej zmiany karmy może wystąpić biegunka, która jest szczególnie niebezpieczna u szczeniątdagaa111 pisze:najważniejsze jest by karmę zmieniać stopniowo, wtedy nie powinno być problemów. Ale zmienianie karmy tak często wydaje się być zbędne
Natomiast nie zgadzam się, że zmienianie karmy jest zbędne. Jakby czuł się człowiek, gdyby codziennie przez kilka lat jadł to samo, na śniadanie i kolację?
Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
No tak, bo pies nie rozkminia co jadł wczoraj czy miesiąc temu.Robert A. pisze:Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
Moje psy są cały czas na jednej karmie i na razie nie mam zamiaru jej zmieniać.
Może i nie rozkminia. Ja natomiast u swoich psów - zarówno u 10 letniej suni, jak i 8 miesięcznego szczeniora - zauważam jeden schemat: przy końcu 2 czasem 1 worka zaczynają się zawieszać nad miską, nawet jak na początku karmę przyjmowały entuzjastycznie. Wystarczy natomiast dorzucić garstkę nowych "chrupek" i zawartość znika w oka mgnieniu. Choć sobie ciągle powtarzam jakie to z nich monotematyczne stfory to jednak faktom zaprzeczyć nie mogę - ewidentnie nudzą im się smaki. No chyba, że są takie kundle rozdziadowaneChefrenek pisze:No tak, bo pies nie rozkminia co jadł wczoraj czy miesiąc temu.Robert A. pisze:Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
Witam,
Właśnie zmieniłam mojej terrierce karmę ze szczenięcej Belcando puppy gravy na Acana grasslands. I niestety ma ona dzisiaj straszną sraczkę. Co kupa to rzadka i śmierdząca, no i częściej niż normalnie, a nie taka jaką miała wcześniej (twarda i prawie bezzapachowa).
Jak długo może się utrzymać taka sraczka?? Kiedy powinnam zdecydować się ją odstawić i próbować innej??
Właśnie zmieniłam mojej terrierce karmę ze szczenięcej Belcando puppy gravy na Acana grasslands. I niestety ma ona dzisiaj straszną sraczkę. Co kupa to rzadka i śmierdząca, no i częściej niż normalnie, a nie taka jaką miała wcześniej (twarda i prawie bezzapachowa).
Jak długo może się utrzymać taka sraczka?? Kiedy powinnam zdecydować się ją odstawić i próbować innej??
Jeśli zmieniłaś raptownie to normalny efekt,natomiast jeśli zmieniałaś powoli,to rozwolnienie nie powinno trwać dłużej niż 3 dni.W 1przypadku wielokrotnie qupa normuje sie po 4-5dni.To takie ogólne wiadomości,ale każdy pies jest inny i inaczej reaguje na zmianę karmy.
a co u zmianą karmy u szczeniąt, możliwe ze w przyszłym tygodniu dorobię sie dwupaku, szczon w hodowli jest karmiony RC dostanie wyprawkę z tej firmy, i teraz niewiem jak długo trzymać szczona na tej karmie i nie robić mu zmian, ja przyznam się wolałabym od razu przejść na jakąś inną karmę, ale nie chce mu robić za szybko wariacji żołądkowych
-
zacznij dosypywać nową karmę do RC po troszku, przecież wiele osób tak robi ze szczylami, nam nic nie było,
Witam. Do 3,5 miesiąca karmimy psa karmą tupu "puppy", do 2-go roku życia karmą typu "junior", a potem tzw. "bytową". W wieku senioralnym stosujemy karmy typu "diet-senior". Wszystko ciekawie opisane i logicznie na http://marti-wszystkoopsach.blogspot.com
-
- Informacje
-