Zmiana karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Rrruda

10 sierpnia 2010, 15:06

Co jaki okres czasu można zmieniać pieskowi karmę?
Jeśli zmieniam mojemu psu karmę co około 3miesiące czy mogę mu tym przysporzyć problemów?
Awatar użytkownika
Robert A.

10 sierpnia 2010, 22:39

Jeśli juz musisz zmieniać to lepiej co 3 miesiące niż co miesiąc,ale dlaczego zmieniasz tak często karmę?
dagaa111

13 sierpnia 2010, 10:14

najważniejsze jest by karmę zmieniać stopniowo, wtedy nie powinno być problemów. Ale zmienianie karmy tak często wydaje się być zbędne
Awatar użytkownika
gambo

27 sierpnia 2010, 21:17

dagaa111 pisze:najważniejsze jest by karmę zmieniać stopniowo, wtedy nie powinno być problemów. Ale zmienianie karmy tak często wydaje się być zbędne
Co do pierwszej części postu zgadzam się w zupełności - karmę trzeba zmieniać stopniowo. Najpierw do "starej" karmy dosypujemy trochę "nowej", z biegiem czasu tej pierwszej jest coraz mniej, a drugiej coraz więcej, żeby w rezultacie mogła zostać tylko nowa karma :D Podczas radykalnej zmiany karmy może wystąpić biegunka, która jest szczególnie niebezpieczna u szczeniąt

Natomiast nie zgadzam się, że zmienianie karmy jest zbędne. :wink: Jakby czuł się człowiek, gdyby codziennie przez kilka lat jadł to samo, na śniadanie i kolację? :roll:
Awatar użytkownika
Robert A.

27 sierpnia 2010, 22:08

Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... :wink:tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
Chefrenek

27 sierpnia 2010, 22:25

Robert A. pisze:Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... :wink:tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
No tak, bo pies nie rozkminia co jadł wczoraj czy miesiąc temu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert A.

27 sierpnia 2010, 22:49

Dokładnie tak :)
Awatar użytkownika
Ania_Ś
Kontakt:

31 sierpnia 2010, 13:14

Moje psy są cały czas na jednej karmie i na razie nie mam zamiaru jej zmieniać.
skrzeli

23 listopada 2010, 18:49

Chefrenek pisze:
Robert A. pisze:Przerabialiśmy juz ten temat ,ale napiszę po raz 10 pies jest zwierzęciem monotematycznym,kierującym się w pierwszej kolejności węchem a następnie smakiem.Jeśli jedzenie jest odpowiednie moze jeśc przez całe życie ten sam pokarm.Pisanie jakby czuł się człowiek itd jest pozbawione logiki.Możesz sie nie zgadzać z tym co napisałem ale... :wink:tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam.
No tak, bo pies nie rozkminia co jadł wczoraj czy miesiąc temu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Może i nie rozkminia. Ja natomiast u swoich psów - zarówno u 10 letniej suni, jak i 8 miesięcznego szczeniora - zauważam jeden schemat: przy końcu 2 czasem 1 worka zaczynają się zawieszać nad miską, nawet jak na początku karmę przyjmowały entuzjastycznie. Wystarczy natomiast dorzucić garstkę nowych "chrupek" i zawartość znika w oka mgnieniu. Choć sobie ciągle powtarzam jakie to z nich monotematyczne stfory to jednak faktom zaprzeczyć nie mogę - ewidentnie nudzą im się smaki. No chyba, że są takie kundle rozdziadowane :twisted:
Louhans

05 stycznia 2011, 19:07

Witam,

Właśnie zmieniłam mojej terrierce karmę ze szczenięcej Belcando puppy gravy na Acana grasslands. I niestety ma ona dzisiaj straszną sraczkę. Co kupa to rzadka i śmierdząca, no i częściej niż normalnie, a nie taka jaką miała wcześniej (twarda i prawie bezzapachowa).
Jak długo może się utrzymać taka sraczka?? Kiedy powinnam zdecydować się ją odstawić i próbować innej??
Awatar użytkownika
Robert A.

05 stycznia 2011, 21:25

Jeśli zmieniłaś raptownie to normalny efekt,natomiast jeśli zmieniałaś powoli,to rozwolnienie nie powinno trwać dłużej niż 3 dni.W 1przypadku wielokrotnie qupa normuje sie po 4-5dni.To takie ogólne wiadomości,ale każdy pies jest inny i inaczej reaguje na zmianę karmy.
Awatar użytkownika
Alto

07 stycznia 2011, 14:20

a co u zmianą karmy u szczeniąt, możliwe ze w przyszłym tygodniu dorobię sie dwupaku, szczon w hodowli jest karmiony RC :roll: dostanie wyprawkę z tej firmy, i teraz niewiem jak długo trzymać szczona na tej karmie i nie robić mu zmian, ja przyznam się wolałabym od razu przejść na jakąś inną karmę, ale nie chce mu robić za szybko wariacji żołądkowych :roll:
Edyta Duszenko

07 stycznia 2011, 19:54

zacznij dosypywać nową karmę do RC po troszku, przecież wiele osób tak robi ze szczylami, nam nic nie było, :D
ernii

27 stycznia 2011, 12:17

Witam. Do 3,5 miesiąca karmimy psa karmą tupu "puppy", do 2-go roku życia karmą typu "junior", a potem tzw. "bytową". W wieku senioralnym stosujemy karmy typu "diet-senior". Wszystko ciekawie opisane i logicznie na http://marti-wszystkoopsach.blogspot.com
Awatar użytkownika
Robert A.

27 stycznia 2011, 16:07

Ciekawie opisane?Ciekawie sponsorowane,Ciekawie rozreklamowane, to cała stronka pełna błędów i wiedzy sprzed 15 lat,a życie toczy się dalej ,koszmarny blog jak Ci nie wstyd reklamować takiego gniota :evil:
ODPOWIEDZ
  • Informacje