zmiana karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

03 stycznia 2007, 23:40

Anonymous pisze:Czytam to forum i rzadko można spotkać negatywną opinię o Bricie, raczej jest chwalony, a Ty piszesz, że według Ciebie to kiepska karma, a nawet bardzo kiepska, skoro stawiasz ją na szarym końcu.
Bzdura :!: Absolutnie nie napisałam, że jest to kiepska karma! Pozwól, że Ci przypomnę:

[...]co jednak nie znaczy, że nie jest to dobra karma! Jest polecana przez wiele osób i stoi o klasę wyżej niż karmy supermarketowe[...]

Nie przypisuj mi więc słów, których nie napisałam :x

Jeszcze raz Ci wyjaśnię: praktycznie wszystkie karmy z Krakvetu są bardzo dobre. I moja własna subiektywna klasyfikacja obejmuje ten właśnie zbiór dobrych karm. I choć przed wyborem Brita rozważałabym inne karmy (bo tak należy rozumieć to co nazwałam "końcem" - i nie nazwałam go szarym), to przecież nie twierdzę, że to kiepska karma :x
Gość

04 stycznia 2007, 01:36

[quote="kaasia"]Jeszcze raz Ci wyjaśnię: praktycznie wszystkie karmy z Krakvetu są bardzo dobre.[/guote]

Niestety, nie mogą być wszystkie bardzo dobre. Muszą być i są karmy lepsze i gorsze skoro nawet sama dzielisz je na segmenty wyższy, średni i niski... A coś co jest w niskim segmencie nie może być bardzo dobre.

Dosłownie nie napisałaś, że jest kiepski. Ale pisząc tak: "W całej klasyfikacji karm z Krakvetu Brita postawiłabym na końcu (...)" wystawiasz mu jednoznaczną ocenę. Bo biorąc pod uwagę, że samych firm-producentów karm w ofercie Krakvetu jest 32 i stawiając Brita na końcu tej klasyfikacji (no, może tylko przed Puriną DC) można odnieść inne wrażenie?

P.S.
Przepraszam, stwierdzenie, że jest o klasę lepszy niż Chappi, Pedigree czy inne supermarketowe wynalazki faktycznie znacząco podniosło jego ocenę...
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

04 stycznia 2007, 10:23

Myślę, że na tym skończymy tę nie prowadzącą donikąd dyskusję, skoro nie potrafisz zrozumieć, że karmy złe i kiepskie w ogóle nie były uwzględnione w mojej ocenie, a brałam pod uwagę tylko dobre, lepsze i najlepsze. Naprawdę nie mam ochoty tłumaczyć Ci tego po raz kolejny.
Miłego dnia!
Gość

05 stycznia 2007, 00:09

Masz rację, dyskusja jest jałowa skoro w żaden sposób nie potrafisz uzasadnić tego co piszesz, tylko wprowadzasz coraz większe zamieszanie z dziwnymi podziałami karm. Wg. Ciebie wszystkie karmy w Krakvecie są bardzo dobre (tak napisałaś) i dzielą się one na dobre, lepsze i najlepsze (takie tylko brałaś pod uwagę)... Poza tym jak można przeczytać wyróżniasz jeszcze karmy złe i kiepskie (te nie były uwzględnione w Twojej ocenie). :shock:
No to może na początek wymień kilka karm bardzo dobrych najlepszych, potem bardzo dobrych lepszych i na końcu bardzo dobrych dobrych... :lol:

Miłej nocki!

P.S.
A tak na marginesie, to nikt nie jest tutaj jasnowidzem potrafiącym czytać w Twoich myślach i odgadnąć, że wyróżniasz jeszcze segment ujemny. Bo rozumiem, że Purinę DC i karmy supermarketowe zaliczasz chyba do segmentu ujemnego, skoro Brit segmencie niskim (wg. jednego z Twoich podziałów) stoi od nich o klasę wyżej...
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

05 stycznia 2007, 11:38

Nareszcie załapałeś. A jasnowidzem nikt być nie musi, wystarczy czytanie ze zrozumieniem. Ale jak napisałam wcześniej, ten temat jest już dla mnie zamknięty.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

05 stycznia 2007, 13:31

Przeczytałem dokładnie wypowiedzi i Twoje Gościu i Kaasi i powiem szczerze, że to Ty wprowadziłeś galimatias :) Wątpię nawet byś szukał wypowiedzi Pana Jarka na temat karmy Brit, ponieważ wypowiadał się na jej temat wiele razy :D Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

05 stycznia 2007, 13:55

Jeszcze dla ścisłości kochany kolego o nicku Gość :) Karmiłem psa karmą Brit i powiem szczerze, że byłem z niej zadowolony, ale podawałem do niej pełną dawkę witamin. Po konsultacjach i namowach Pana Jarka, Pana Marka, a nawet z Pani Marzenki zmieniłem karmę na Acanę i Belcando, ponieważ jak stwierdzili zgodnie, są one o minimum klasę lepsze. A to, że ta karma jest tańsza niż na zachodzie, bo produkowana w Czechach, to mnie nie przekonuje, bo za 6,29zł/kg, to nawet w Czechach produktów najwyższej jakości nie kupisz :!: Jestem nawet skłonny stwierdzić, że ta karma z Czech i z zachodu mają mało ze sobą wspólnego :( A na pocieszenie Tobie powiem, że gdyby nie było mnie stać na Acanę lub Belcando, to wybrałbym Brita :D I nie wściekaj się, że inni mają inne zdanie niż Ty :D
Gość

05 stycznia 2007, 17:14

maxymi pisze:I nie wściekaj się, że inni mają inne zdanie niż Ty :D
Co Ty za bzdury wypisujesz? Inne zdanie? Przecież ja nie wyrażałem tutaj swojego zdania, a tylko pytałem. Więc jak Twoim zdaniem kochany kolego o nicku maxymi można mieć inne zdanie w stosunku do osoby pytającej o coś, a nie wyrażającej swojej opinii?
Strzeliłeś kulą w płot...
maxymi pisze:Przeczytałem dokładnie wypowiedzi i Twoje Gościu i Kaasi i powiem szczerze, że to Ty wprowadziłeś galimatias
A potrafisz powiedzieć z czym wprowadziłem galimatias? kaasia napisała: "W całej klasyfikacji karm z Krakvetu Brita postawiłabym na końcu (...)", a ja zadałem jej proste pytanie: "... z jakiego powodu stawiasz Brita na końcu klasyfikacji karm? Możesz to jakoś uzasadnić?"
Zapytałem również czego według niej brakuje Britowi, że postawiła go na końcu swojej klasyfikacji? Niestety, nie uzyskałem żadnej merytorycznej odpowiedzi. Gdzie tu widzisz galimatias?
maxymi pisze:jeszcze dla ścisłości kochany kolego o nicku Gość Karmiłem psa karmą Brit i powiem szczerze, że byłem z niej zadowolony, ale podawałem do niej pełną dawkę witamin. Po konsultacjach i namowach Pana Jarka, Pana Marka, a nawet z Pani Marzenki zmieniłem karmę na Acanę i Belcando, ponieważ jak stwierdzili zgodnie, są one o minimum klasę lepsze.[/guote]

Są one minimum o klasę lepsze... http://www.krakvet.pl/forum/search.php?mode=results Skomentujesz to jakoś kochany maxymi? Według podziału zastosowanego przez kaasie jeśli do karmy podajemy pełną dawkę preparatu wit-min to należy ona do niskiego segmentu (to chyba odpowiednik karmy bardzo dobrej dobrej). Jak wynika z wypowiedzi p. Marzeny do Acany należy podawać pełną dawkę witamin. Do Brita też podajemy pełną dawkę. Zatem dlaczego Acana jest minimum o klasę lepsza od Brita skoro jest w tym samym segmencie? Podawałeś do Acany pełną dawkę witamin jak koniecznie radziła p. Marzenka czy też nie podawałeś ich w ogóle jak radził p. Jarek? Jakoś nie widać tutaj zgodności...

Potrafisz rzeczowo odpowiedzieć mi na te kilka pytań, czy tylko wpadłeś, skrobnąłeś dwa bzdurne posty jako adwokat kaasi i na tym zakończysz karierę w tym wątku?

Pozdrawiam

P.S.
Kochany koleżko o nicku maxymi. Nie jest moim celem pianie peanów na cześć Brita, nie jestem ani importerem tej karmy, ani jej nie sprzedaję, niee karmię i nie karmiłem nim również swoich psów, więc Brit mnie ani nie ziębi, ani nie parzy, dlatego naprawdę nie musisz mnie pocieszać. Po prostu starsza osoba, nieco mniej zasobna w gotówkę i mająca trzy psy, poprosiła mnie o kupno taniej i w miarę dobrej karmy. Pomyślałem o Bricie i dlatego chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć na jego temat. Stąd moje pytania do kaasi, osoby która ustawiła Brita na końcu klasyfikacji karm z Krakvetu.
Gość

05 stycznia 2007, 18:26

kaasia pisze:Nareszcie załapałeś. A jasnowidzem nikt być nie musi, wystarczy czytanie ze zrozumieniem. Ale jak napisałam wcześniej, ten temat jest już dla mnie zamknięty.
kaasiu, jeśli sama nie rozumiesz co piszesz, to jak możesz mieć pretensje, że ktoś inny tego nie rozumie? Raz piszesz, że wszystkie karmy z Krakvetu są bardzo dobre, potem, że są karmy dobre, lepsze i najlepsze, do tego wszystkiego wprowadzasz jeszcze segmenty wyższy, średni i niski. Skomplikowany jest ten Twój "osobisty system oceniania"... No i jeszcze ten segment ujemny... Zresztą te podziały są nieważne, skoro nie potrafisz merytorycznie uzasadnić swojej opinii. I to jest denerwujące - to, że podejmujesz się oceny i wystawiania opinii karmie co do której nie masz nic do powiedzenia, a chyba nie na tym polega doradzanie/sugerowanie innym w wyborze karmy.

Myślałem, że skoro wydałaś taką jednoznaczną opinię na temat Brita, to masz jakieś większe pojęcie na temat tej karmy i potrafisz napisać coś bardziej konkretnego... A Ty ani nie miałaś "osobistych doświadczeń" z tą karmą, a więc nie możesz ocenić jej wpływu na kondycję/wygląd swojego psa i porównać tego z karmami, którymi kiedyś karmiłaś swojego psa, ani też nie potrafisz nawet powiedzieć czego wg. Ciebie Britowi brakuje, ale twardo stawiasz Brita na końcu całej klasyfikacji karm z Krakvetu.

To tyle. Na drugi raz zastanów się zanim wydasz jakąś opinię, której nie będziesz potrafiła uzasadnić. W takim przypadku każda dyskusja będzie prowadziła donikąd...
Gość

05 stycznia 2007, 18:49

Kochany kolego o nicku maxymi.

W akapicie dot. klas karm podałem Ci zły link do wypowiedzi p. Marzeny, teraz podaję poprawny: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140.
A tu dla równowagi link do wypowiedzi p. Jarka dot. Acany http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... ight=acana

I jeszcze taka ciekawostka:
Skoro Pan Jarek nie zaleca witamin do Acany, to dlaczego Ty je zalecasz? http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... n%2A#19191
Awatar użytkownika
nekko

05 stycznia 2007, 21:12

Uchhh, Gościu, ale się rozpisałeś!!! Szkoda tylko, że od razu nie powiedziałeś, po co ta cała dyskusja. Naprawdę, wystarczyło zapytać o karmę "dobrą ale tanią" dla takiego i takiego psa. Sama mam ten problem i zapytałam o tym w temacie : http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3365.
Prawda jest taka, że ile właścicieli psów, tyle opinii na temat karmy. Z obserwacji na forum widzę, że karmy typu "premium" "superpremium" i "hyperpremium" (bo o chłamie w Krakvecie nie mówimy) dzielą się głównie wg kategorii cenowej. Do tych "hyper" należą oczywiście Royal, Biomil, Eucanuba, Hills itp. Do "średnich" - Acana, Bewi Dog, Belcando a do "najgorszych" (czytaj: w Krakvecie najtańszych, to wcale nie znaczy, że złych) BRIT, Arion, Bento Kronen i opluwana przez niektórych forumowiczów Purina DC. Z powyższych karm ( a testujemy z Sabą cały czas) sprawdzałam Brita LB i chociaż znudził się psu, uznałam go za całkiem niezły. Puriny przetestowałam chyba wszystkie smaki, póki nie trafiłam na sklep Krakvetu (znamienna rzecz: w osiedlowych zoologach przeważnie uznają tylko 2 rodzaje karm: Royala i Purinę DC) i za wyjątkiem mixa (rozwolnienie) i activa (pies miał odchyły) uważałam tą karmę za dobrą (dopóki nie przeczytałam komentarzy - nie patrzyłam na skład, bo się na tym po prostu nie znam). Z karm "średnich" jedliśmy Belcando z jagnięciną ( średnio smakowała), Bewi Doga Basic (pychotka) a teraz sprawdzamy Acanę. I generalnie pomimo tych mieszanek (Brit był najdłużej) pies się ma dobrze, jest zdrowy i nie ma problemu z "upierzeniem".
Co do witamin - konia z rzędem temu, kto przy tak dużej ilości różnych preparatów witaminowych o różnym składzie i różnych karmach dostępnych na rynku jest w stanie to wszystko zanalizować i dobrać naprawdę optymalną dawkę. Pan Jarek z wieloletniego doświadczenia może powiedzieć, że do Acany profilaktycznie można dawać pełną dawkę witamin ( jakich? :?: ) biorąc pod uwagę średnią statystyczną swoich pacjentów ale to już chyba należy wypraktykować indywidualnie.
W zacytowanym powyżej temacie Dama Kier i Kaasia podjęły się analizy tańszych karm, patrząc na skład i ład a nie na "wydaje mi się". Jeżeli Ci to pomoże, to zapraszam.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

05 stycznia 2007, 21:52

http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=549 to link w którym Pan Jarek poleca podawanie do Acany połowę dawki witamin :D W Twoim linku Gościu http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140 zauważ, że Bogusiowi też polecał witaminy do Acany pan Jarek. Powiem Ci szczerze, że sam bez rady kogoś doświadczonego nigdy bym nikomu nic nie polecił :) Poczytaj też co przysłała Ci Nekko. Bądź pozdrowiony Przyjacielu
Gość

06 stycznia 2007, 00:41

A w tym linku http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... ight=acana p. Jarek nie poleca dodawania witamin do Acany :D . Czyli raz dajemy połowę, a raz nic...

To samo tutaj: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=549 i tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140 - raz p. Marzena zaleca pełną dawkę do Acany, a raz połowę...

Na której opinii będziesz polegał skoro każda z nich jest inna - raz nic nie dawać, raz dawać 50%, a raz 100% witamin? To są rady osób doświadczonych, osób po namowach których zmieniłeś Brita na Acanę.
Gość

06 stycznia 2007, 01:39

nekko pisze:Prawda jest taka, że ile właścicieli psów, tyle opinii na temat karmy. Z obserwacji na forum widzę, że karmy typu "premium" "superpremium" i "hyperpremium" (bo o chłamie w Krakvecie nie mówimy) dzielą się głównie wg kategorii cenowej.
Przychylam się do tego jak najbardziej. I moim zdaniem nikt tutaj nawet nie analizuje dokładnie składu karm, a zalecenia dotyczące podawania witamin wydawane są na zasdzie: tania karma - pełna dawka, średnia cena - 50% witamin i droga karma - 0 witamin. Dlatego nie zdziwiłbym się gdyby nagle po dokładnej analizie i porównaniu zawartości wit i min z innymi karmami okazało się, że do Brita należy podawać tylko 50% witaminek. Wskoczyłby wyżej? :)

Dlatego też podział karm zastosowany tutaj przez kaasie i oparty tylko na zalecanej bądź nie dawce witamin uważam za bezsensowny, a co za tym idzie stawianie przez nią Brita na końcu całej klasyfikacji karm Krakvetu jest chyba nie uzasadnione. Przecież nawet z tematu do którego podałaś mi link wynika, że jest wiele karm "gorszych" od Brita.

Nie przypuszczałem, że z jednego prostego pytania "kaasiu, z jakiego powodu stawiasz Brita na końcu klasyfikacji karm" i chęci uzyskania dokładniejszej odpowiedzi na nie wyniknie takie zamieszanie...
DamaKier
Kontakt:

07 stycznia 2007, 00:54

Polecam link, w którym to trochę ja i trochę kaasia próbowałysmy analizować składy i klasyfikować na ich podstawie karmy- żeby nie było, że mówimy tu tylko o jakichś bzdurach z palca wyssanych i kierujemy się informacjami z powietrza :wink:

Dobra, już się nie wtrącam, kłótnie źle na mnie ostatnimi czasy wpływają :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje