Uchhh, Gościu, ale się rozpisałeś!!! Szkoda tylko, że od razu nie powiedziałeś, po co ta cała dyskusja. Naprawdę, wystarczyło zapytać o karmę "dobrą ale tanią" dla takiego i takiego psa. Sama mam ten problem i zapytałam o tym w temacie :
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3365.
Prawda jest taka, że ile właścicieli psów, tyle opinii na temat karmy. Z obserwacji na forum widzę, że karmy typu "premium" "superpremium" i "hyperpremium" (bo o chłamie w Krakvecie nie mówimy) dzielą się głównie wg kategorii cenowej. Do tych "hyper" należą oczywiście Royal, Biomil, Eucanuba, Hills itp. Do "średnich" - Acana, Bewi Dog, Belcando a do "najgorszych" (czytaj: w Krakvecie najtańszych, to wcale nie znaczy, że złych) BRIT, Arion, Bento Kronen i opluwana przez niektórych forumowiczów Purina DC. Z powyższych karm ( a testujemy z Sabą cały czas) sprawdzałam Brita LB i chociaż znudził się psu, uznałam go za całkiem niezły. Puriny przetestowałam chyba wszystkie smaki, póki nie trafiłam na sklep Krakvetu (znamienna rzecz: w osiedlowych zoologach przeważnie uznają tylko 2 rodzaje karm: Royala i Purinę DC) i za wyjątkiem mixa (rozwolnienie) i activa (pies miał odchyły) uważałam tą karmę za dobrą (dopóki nie przeczytałam komentarzy - nie patrzyłam na skład, bo się na tym po prostu nie znam). Z karm "średnich" jedliśmy Belcando z jagnięciną ( średnio smakowała), Bewi Doga Basic (pychotka) a teraz sprawdzamy Acanę. I generalnie pomimo tych mieszanek (Brit był najdłużej) pies się ma dobrze, jest zdrowy i nie ma problemu z "upierzeniem".
Co do witamin - konia z rzędem temu, kto przy tak dużej ilości różnych preparatów witaminowych o różnym składzie i różnych karmach dostępnych na rynku jest w stanie to wszystko zanalizować i dobrać naprawdę optymalną dawkę. Pan Jarek z wieloletniego doświadczenia może powiedzieć, że do Acany profilaktycznie można dawać pełną dawkę witamin ( jakich?
) biorąc pod uwagę średnią statystyczną swoich pacjentów ale to już chyba należy wypraktykować indywidualnie.
W zacytowanym powyżej temacie Dama Kier i Kaasia podjęły się analizy tańszych karm, patrząc na skład i ład a nie na "wydaje mi się". Jeżeli Ci to pomoże, to zapraszam.