Chora trzustka,brak poprawy mimo leczenia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

amme

18 grudnia 2015, 15:34

Witam,

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Pies,owczarek niemiecki,znaleziony,więc nie znamy jego historii,wiek ok. 3 lata
okropnie chudy,wiecznie głodny a kupy częste,wielkie,plackowate.
Do tego straszliwie się leni.

Diagnoza po badaniach krwi -chora trzustką,TLI 16,4 ng/ml przy normie 15-50 ng/ml.
Weterynarz stwierdził,że u ON taki wynik już świadczy o niedomagającej trzystce.
Po miesiącu podawania enzymów żadnej poprawy.
Zmiana enzymów i karmy na Purina Gastroenteric i żadnej poprawy.

Konsultacja u innego weterynarza,ta sama diagnoza,ale zmiana enzymów.
Obecnie dostaje kreon dwa razy dziennie i wprowadzamy RC Gastro Intestinal Low Fat.
Wet powiedział,że na poprawę trzeba czekać 2-3 miesiące

Proszę o interpretację wyników i wskazówki czy konieczne jakieś dodatkowe badania,czy te diagnozy są
prawidłowe,bo już sami nie wiemy co robić.

Morfologia

Leukocyty 8,90 G/l 6,0-12,0
Erytrocyty 7,36 T/l 5,5-8,0
Hemoglobina 10,62 mmol/l 7,45-11,17
Hematokryt 0,48 l/l 0,37-0,55
MCV 65 fl 60-77
MCH 1,44 fmol 1,18-1,49
MCHC 22,1 mmol/l 19,8-22,3
RDW 19 % 14-19
Płytki krwi 246 G/l 200-580
MPV 9 fl 6-9

Rozmaz manualny wg Schillinga
Kwasochłonne 2 % 2-10
Pałeczkowate 1% 0-3
Segmentowane 64% 60-77
Limfocyty 33 % 12-30 H

Obraz krwinek czerwonych
Anizocytoza Nieznaczna
Poikilocytoza Nieznaczna

Biochemia

AspAT 29,9 U/L 1-45
AlAT 46,0 U/L 15-60
Glukoza 107,0 mg/dl 70-120
Wapń 9,6 mg/dl 8,4-11,5
Cholesterol całkowity 160,0 mg/dl 127,7-360
Amylaza 748,0 U/L 300-1800
Lipaza 20,0 U/L 0-520
Sód 146,6 mmol/l 139,1-156,5
Potas 4,7 mmol/l 4,1-5,4
Chlorki 113,5 mmol/l 98,7-115,6

TLI 7,69 ng/ml 5-35
Wit.B12
wynik w surowicy 218,0 pmol/l 155-262
Agis

18 grudnia 2015, 21:45

Wszystkie wyniki krwi łacznie z amylazą ( diastaxza ) i test TLI jest dobre .Dla mnie nie jest chora trzustka . Przyczyn biegunek szukałabym dalej .
Agis

18 grudnia 2015, 21:46

Agis pisze:Wszystkie wyniki krwi łacznie z amylazą ( diastaza ) i test TLI jest dobre .Dla mnie nie jest chora trzustka . Przyczyn biegunek szukałabym dalej .
amme

18 grudnia 2015, 22:03

Agis pisze:Wszystkie wyniki krwi łacznie z amylazą ( diastaxza ) i test TLI jest dobre .Dla mnie nie jest chora trzustka . Przyczyn biegunek szukałabym dalej .
Dzięki za zainteresowanie.

Właśnie,tylko gdzie i jak szukać?
Szczerze mówiąc dziwna wydała mi się ta diagnoza skoro TLI w normie,ale co tu dyskutować z wetem,
który mówi dosłownie,że u ON taki wynik to wskazówka na trzustkę.

Tak szperając po forach,szukając zbliżonego przypadku zaczęłam myśleć o SIBO,ale z tego co wyczytałam
wit B12 jest wtedy na niskim poziomie.A w naszym przypadku wynik jest zadowalający.
Agis

18 grudnia 2015, 22:12

U Twojego psa wszystkie wyniki sa zadawalające . NIe ma kompletnie do czego sie przyczepić .
Probowaliście leczyc te biegunki w sposób tradycyjny tzn : Nitrofuroksazid 2x dziennie , Probiotyk + dieta ?
Dieta tzn gotowany ryż + mieso . Po odstawienu leków do posiłku dołaczyc gotowaną marchewkę ,ale probiotyk cały
czas utrzymywac ,Nie podawać ,żadnej suchej karmy to podstawa .
Agis

18 grudnia 2015, 22:24

Do diagnostyki dołacz Usg i Rtg brzucha
amme

18 grudnia 2015, 23:06

Agis pisze:U Twojego psa wszystkie wyniki sa zadawalające . NIe ma kompletnie do czego sie przyczepić .
Probowaliście leczyc te biegunki w sposób tradycyjny tzn : Nitrofuroksazid 2x dziennie , Probiotyk + dieta ?
Dieta tzn gotowany ryż + mieso . Po odstawienu leków do posiłku dołaczyc gotowaną marchewkę ,ale probiotyk cały
czas utrzymywac ,Nie podawać ,żadnej suchej karmy to podstawa .
Nic innego poza enzymami nie dawaliśmy.
Trzymaliśmy sie tego co zalecał wet.
Nitrofuroksazid to lek na receptę?

Możesz mi powiedzieć dlaczego sucha karma odpada?
Nawet ta weterynaryja/lecznicza?

Twoim zdaniem enzymy należy odstawić?
Jeśli możesz to poroszę podaj mi jakiś konkretny dobry probiotyk.
Agis

18 grudnia 2015, 23:26

Po co podawac jakiekolwiek enzymy skoro trzustka jest zdrowa .
Nitrofuroksazid jest na receptę .
Sucha karma odpada, każda ! , to worek chemikali , konserwantów i resztek poubojowych a nie miesa z 40 % iloscią skrobi. Psy bardzo często od tych śmieci maja dyskomfort żoładkowo-jelitowy , lub matowa ,wypadajacą sierć, wygryzaja łapy bo wbrew pozorom sucha pasza nie dostarcza komórkom odpowiedniego budulca . Poza tym pies moze reagować tez biegunkami na pewne składniki uzyte w karmie ( alergia )
Probiotyki : Rumen Tabs , Fatrogermina ,Biogen P . dla mnie te dwa pierwsze sa najlepsze .
mmarta.m.n91

19 grudnia 2015, 06:12

Nifuroksazyd tylko w płynie jest na receptę, tabletki nie.

Czemu sucha karma kazda odpada? A jak moj nie moze jesc nic innego poki co procz eukanuby intestinal to co ma jesc? I pomaga mu. Chyba ze chodzi o zdrowego psa ;)
amme

19 grudnia 2015, 10:26

mmarta.m.n91 pisze:Nifuroksazyd tylko w płynie jest na receptę, tabletki nie.

Czemu sucha karma kazda odpada? A jak moj nie moze jesc nic innego poki co procz eukanuby intestinal to co ma jesc? I pomaga mu. Chyba ze chodzi o zdrowego psa ;)
Stosowałaś te tabletki?

Co do suchej karmy,mam też goldena,który daje radę tylko na Purina Gastroenteric.
A też był problem wielki. Placki w dużej częstotliwości i zero przybierania na wadze.
Na tej karmie koopki idealne i masa ciała jak należy.
Do tego pies zrobił się spokojniejszy,tylko czasem poskubie trawy.
A podajesz probiotyki swojemu chorowitkowi?
amme

19 grudnia 2015, 10:33

Agis pisze:Po co podawac jakiekolwiek enzymy skoro trzustka jest zdrowa .
Nitrofuroksazid jest na receptę .
Sucha karma odpada, każda ! , to worek chemikali , konserwantów i resztek poubojowych a nie miesa z 40 % iloscią skrobi. Psy bardzo często od tych śmieci maja dyskomfort żoładkowo-jelitowy , lub matowa ,wypadajacą sierć, wygryzaja łapy bo wbrew pozorom sucha pasza nie dostarcza komórkom odpowiedniego budulca . Poza tym pies moze reagować tez biegunkami na pewne składniki uzyte w karmie ( alergia )
Probiotyki : Rumen Tabs , Fatrogermina ,Biogen P . dla mnie te dwa pierwsze sa najlepsze .

Moze glupie pytanie,ale zadam.
Czy uważasz,że mogę sobie sama zadecydować i podać psu Nitrofuroksazid?
Przeszłam już trochę weterynarzy i wiem,że nieznoszą sugestii.

Napisałam w poprzednim poście o swoim przypadku goldena.
Powiedz mi proszę czy mogę mu wprowadzić probiotyki?
Boję się już eksperymentów zmiany diety jeśli jest dobrze,bo naprawdę przeszliśmy długą drogę.
Tak się zastanawiam czy te probiotyki będą jakąś zdrową kontrą do karmy suchej.
Retriver

19 grudnia 2015, 11:03

Probiotyki można podać bez obaw każdemu psu, to bakterie pożyteczne które u zdrowego psa w sposób naturalny zasiedlają jelita u chorego psa jest ich za mało, bądź giną podczas kuracji antybiotykowej, przy biegunkach można je podawać jako codzienny element diety. Najważniejszy składnik probiotyku dla psa to Enterococcus faecium, zostało udowodnione ich pozytywne działanie na organizm psa inne bakterie są jeszcze w formie testowej.
http://www.wetfarma.pl/produkty.php?produkt=265

Probiotyk nie będzie zdrową kontrą do karmy suchej, to się tak nie da zastąpić, nie wiem jak to jest z barfem, suchą karmą czy gotowanym jedzeniem, czasem przychodzi taki moment w życiu psa, że wszystko okazuje się być pokarmem niedoskonałym który powoduje biegunkę lub problemy trawienne (pokarm wychodzi za szybko i jest nie strawiony). Mój pies boryka się z takimi problemami, więc nie piszę żeby tylko pisać ale analizuję każde za i przeciw.

Nifuroksazyd zda egzamin jeżeli mamy do czynienia z biegunką na tle bakteryjnym, to lek o szerokim spektrum działania skierowany przeciwko bakteriom w innym przypadku nie zadziała. Już po trzech dniach powinno być widać poprawę. W poważnych stanach stosuje się go bardzo długo np.przy przeroście flory bakteryjnej.
amme

19 grudnia 2015, 11:19

Retriver pisze:Probiotyki można podać bez obaw każdemu psu, to bakterie pożyteczne które u zdrowego psa w sposób naturalny zasiedlają jelita u chorego psa jest ich za mało, bądź giną podczas kuracji antybiotykowej, przy biegunkach można je podawać jako codzienny element diety. Najważniejszy składnik probiotyku dla psa to Enterococcus faecium, zostało udowodnione ich pozytywne działanie na organizm psa inne bakterie są jeszcze w formie testowej.
http://www.wetfarma.pl/produkty.php?produkt=265

Probiotyk nie będzie zdrową kontrą do karmy suchej, to się tak nie da zastąpić, nie wiem jak to jest z barfem, suchą karmą czy gotowanym jedzeniem, czasem przychodzi taki moment w życiu psa, że wszystko okazuje się być pokarmem niedoskonałym który powoduje biegunkę lub problemy trawienne (pokarm wychodzi za szybko i jest nie strawiony). Mój pies boryka się z takimi problemami, więc nie piszę żeby tylko pisać ale analizuję każde za i przeciw.

Nifuroksazyd zda egzamin jeżeli mamy do czynienia z biegunką na tle bakteryjnym, to lek o szerokim spektrum działania skierowany przeciwko bakteriom w innym przypadku nie zadziała. Już po trzech dniach powinno być widać poprawę. W poważnych stanach stosuje się go bardzo długo np.przy przeroście flory bakteryjnej.

Czyli wszystko opiera się na metodach prób i błędów?
Czy jest jakiś sposób/badanie potwierdzające tło bakteryjne?
Czy uważasz,że powinnam spróbować i podać Nifuroksazyd?
Rzecz jasna nie chcę psu zaszkodzić "eksperymentami",ale jeśli to jedyna szansa na sprawdzenie
i pomoc to chyba warto.

Co zaś do probiotyków kontra sucha karma,sądzisz,że nie ma sensu ich podawać gdy nic się nie dzieje,
w sensie kał prawidłowy?
Pytam o to do przypadku goldena,który jest już "opanowany.
Jednak to podjadanie trawy mnie zastanawia i chciałabym go jeszcze jakoś wspomóc.
Mam świadomość,że sucha karma to nie źródło zdrowia,ale też chyba nie całe zło świata.
Retriver

19 grudnia 2015, 17:25

Można wykonać badanie bakteriologiczne, pobrać na jałowo kupę do badania lub też pobrać materiał z okolicy odbytu u psa, pojemniczek z odpowiednim patyczkiem dostaniesz w labie.
Nie wiem jakie leki podajesz On-kowi, czy można je połączyć z nifuroksazydem, jeżeli bierze tylko enzymy trawienne to można by spróbować podać mu trzy razy po tabletce 200 mg. Jak nie zacznie działać do trzech dni to daj spokój i odstaw.

Wynik z badania trzustki jest w normie i nie wiem dlaczego vet zaproponował enzymy, to, że pies robi takie plackowate kupy to efekt być może nietolerancji pokarmowej, złego wchłaniania, przerostu flory bakteryjnej, złej diety, może miał podawane leki które spowodowały spustoszenie w jelitach i żołądku, może za dużą ilość kości, i teraz jest efekt, nic nie wiesz o przeszłości tego psa.

Trzeba by wykonać usg, zobaczyć jak wyglądają narządy wewnętrzne.

Co do probiotyków to warto je podać zarówno ON-kowi i to regularnie codziennie aż do uzyskania stabilizacji kup, goldenowi również nie zaszkodzą, to , że jest karmiony suchą karmą nie przeszkadza w podawaniu probiotyków, można mu je podać okresowo np. kilka dni przerwa i znów kilka dni.
amme

19 grudnia 2015, 20:42

Retriver pisze:Można wykonać badanie bakteriologiczne, pobrać na jałowo kupę do badania lub też pobrać materiał z okolicy odbytu u psa, pojemniczek z odpowiednim patyczkiem dostaniesz w labie.
Nie wiem jakie leki podajesz On-kowi, czy można je połączyć z nifuroksazydem, jeżeli bierze tylko enzymy trawienne to można by spróbować podać mu trzy razy po tabletce 200 mg. Jak nie zacznie działać do trzech dni to daj spokój i odstaw.

Wynik z badania trzustki jest w normie i nie wiem dlaczego vet zaproponował enzymy, to, że pies robi takie plackowate kupy to efekt być może nietolerancji pokarmowej, złego wchłaniania, przerostu flory bakteryjnej, złej diety, może miał podawane leki które spowodowały spustoszenie w jelitach i żołądku, może za dużą ilość kości, i teraz jest efekt, nic nie wiesz o przeszłości tego psa.

Trzeba by wykonać usg, zobaczyć jak wyglądają narządy wewnętrzne.

Co do probiotyków to warto je podać zarówno ON-kowi i to regularnie codziennie aż do uzyskania stabilizacji kup, goldenowi również nie zaszkodzą, to , że jest karmiony suchą karmą nie przeszkadza w podawaniu probiotyków, można mu je podać okresowo np. kilka dni przerwa i znów kilka dni.
Wkurzyłam się bardzo i jutro idziemy do weta. Dziwna sytuacja,ale muszę jakoś "wymusić" szukanie w/g Waszych wskazówek.
Boję się tylko,że ciężko będzie go od tej trzustki skierować na inny tor.
Czyli zacząć od usg i badania bakteriologicznego. Wspominać żeby wprowadził Nitrofuroksazid i probiotyk?
Dostałam jeszcze wskazówki żeby sprawdzić obecność lamblii.
Możesz mi powiedzieć czy wykonamy to razem z bakteriologią?
Aha,a usg standardowe czy z kontrastem?
ODPOWIEDZ
  • Informacje