Witam, jestem tu nowa. W sumie ponawiam zapytanie, gdyz chyba zadalam je w zlym watku i nie doczekalam się odpowiedzi. Trafilam tu, bo szukam czegos, co pomoze mojemu psu-12 letni dalmatynczyk. Problemy ze stawami juz w sumie od dawna, ale dopiero od miesiaca bierze Arthrovet ha, ale to za malo, psu sie pogarsza, a wet powiedzial, ze mozemy sprobowac podac steryd.. Z tym, ze problemy ze stawami byly ignorowane, gdyz w marcu pies mial fatalne wyniki watrobowe, weterynarz dawal mu miesiac zycia..GPT 541, GOT 71,ALP wyszlo rozciencz probe (nie wiem czemu wyni nie wyszedl) pies dostal koci pazur 2 razy dziennie, estentiale forte 3 razy, przeszedl na diete Trovet hepatic, w kwietniu ALP 1410, GPT 302, GOT 275 zwiekszono esentiale forte do 6 tabletek, w maju GPT i GOT miescily sie w normach ALP 1500. Ucieszylismy sie bardzo, ale tego samego dnia pies wymiotowal pierwszy raz od marca, przeszlo mu podaniu czopka(nie pamietam nazwy) W maju pies zaczal brac nowy lek (nie amietam nazwy), po ktorym ALP spadlo do 1320 W lipcu przestal go brac, gdyz ALP stalo w miejscu i wet stwierdzil, ze lek na niego nie dziala. Wrocilismy do esentiale forte 2 razy dziennie, raz sylimarol, dalej koci pazur i dieta. Na poczatku lipca GPT podskoczylo do 175, ale GOT 22, wiec wet stwierdzil, ze moze mial gorszy dzien..pod koniec sierpnia Oba wyniki dobre i o dziwo AlP stadlo do 850. Czy Arthrovet mogl na to wplynac?nic innego nowego nie wprowadzilismy.
A jeszcze w maju robilismy USG, po ktorym dostalam taki opis:
Powloki powiekszone, jelita zgazowane wzdete, watroba powiekszona ogniska hiperechogeniczne, woreczek zolciowy okolo 3-4 cm srednicy, struktura narzadu (watroba) zatarta, miejsca hiperechogeniczne przemiennie z hipoechogenicznymi, sledziona powiekszona, zmiany w doglowowej czesci narzadu, nerki powiekszone, struktura niezatarta, pecherz miornie wypelniony.
Biopsji nie zrobilismy, nie mamy samochodu, wiec nie mamy jak go przewiezc do wiekszego miasta, to samo tyczy sie się rentgenu.
Dodam, ze pies ma duża nadwage i nie mamy pojęcia jak go odchodzic. Probowalismy zmniejszyc dawke karmy, ale raczej nie dziala. Pies wazy ok 45 kg! Z tym, ze jest tez wysoki jak na dalmatynczyka. Ja mieszka za granica, widzialam psa w maju po czym pod koniec lipca. W tym czasie pogorszylo mu sie ze stawami, zaczal miec problemy ze wstawaniem i wchodzeniem po schodach. Gdy go zobaczylam po tym czasie uderzylo mnie, ze jakby zmniejszyl sie z tylu..Wydaje mi się, zmniejszyla mu sie masa miesniowa.
Sa tez problemy z sercem, wet badal go sluchawkami i powiedzial, ze ma duze nadcisnienie, dostaje enarenal 10 mg 2 razy dziennie. Duzo zieje, co nas przeraza, zwlaszcza w nocy gdy nie jest goraco
Boje się zgodzic na steryd ze wzgledu na ta watrobe. Wolalabym sprobowac najpierw czego bezpieczniejszego..Czy sa jakies przeciwskazania, zeby do tego co bierze wlaczyc mu Inflamex? A i czy polecacie Arthrovet czy moze znalazł by sie jakis lepszy suplement? Czytalam tez ze mozna by sprobowac traumeek s lub heel-zeel
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie i podpowiedz jakbym mogla mu ulzyc
co podac na stawy psu z chorą wątrobą
Wydaje mi się że tu trzeba wyjaśniac i leczyć wątrobę ,nerki ,śledzionę a nie stawy w pierwszej kolejności ......
No tak tylko, ze wątroba obecnie jakby jest pod kontrola, wyniki jak napisalam nie sa zle, za to pies cierpi, bo nie moze chodzic, nerki funkcjonuja ( za kazym razem gdy robione sa proby watrobowe robimy tez mocznik i kreatynine) morfologie i glukoze tez ma ok
Zapomnialam jeszcze napisac, ze pies duzo pije ok 3-4 litry oraz ze bral w sierpniu przez 20 dni karsivan po 6 tabletek dziennie, ale nie bylo widac zadnej poprawy
PIes mieszka na trzcim pietrze w bloku bez windy, wazy ponad 40 kg, wiec nie ma opcji wnoszenia go na gore, jakis czas temu pezewrocil sie przy probie załawienia potrzeby..Piesek mi obecnie cierpi z powodu tych nog, od jakiegos tygodnia jest gorzej bo zaczyna jęczeć:( Czy w tej sytuacji powinnismy sie zgodzic na podanie sterydu i zaryzykowac, ze watroba to wytrzyma? Jakies inne opcje? Bardzo prosze..
Zapomnialam jeszcze napisac, ze pies duzo pije ok 3-4 litry oraz ze bral w sierpniu przez 20 dni karsivan po 6 tabletek dziennie, ale nie bylo widac zadnej poprawy
PIes mieszka na trzcim pietrze w bloku bez windy, wazy ponad 40 kg, wiec nie ma opcji wnoszenia go na gore, jakis czas temu pezewrocil sie przy probie załawienia potrzeby..Piesek mi obecnie cierpi z powodu tych nog, od jakiegos tygodnia jest gorzej bo zaczyna jęczeć:( Czy w tej sytuacji powinnismy sie zgodzic na podanie sterydu i zaryzykowac, ze watroba to wytrzyma? Jakies inne opcje? Bardzo prosze..
Mój piesek na wątrobę otrzymywał Epato 1500 Plus http://www.kacikpupila.pl/geulincx-epat ... -8861.html. Weterynarz mówił , że nie powinno się dawać psu ludzkich leków .
To musisz poczekac aż się pan doktor wypowie .Swoją drogą to bardzo duzo pije ........matko 3-4 litry to bardzo duzo .
jeden wet powiedzial, ze w przeliczeniu na jego wage to jest to w normie..a drugi, ze pije strasznie duzo..A i to nie jest tak, ze pije tyle w upalne dni..wstaje rowniez w nocy się napic. W ogole miewa ciezkie noce, dyszy nie moze spac i nie moze sobie znalezc miejsca ciagle tylko lata z lozka na podloge i tak w kolko a w wejsciu i zejsciu trzeba mu pomagac:(
Odnosnie tego picia wet powiedzial, ze to moze byc guz na nadnerczach, ale oczywiscie nie ma jak tego sprawdzic w naszym miescie!
Panie Jarku bardzo prosze o wyrazenie opini
Odnosnie tego picia wet powiedzial, ze to moze byc guz na nadnerczach, ale oczywiscie nie ma jak tego sprawdzic w naszym miescie!
Panie Jarku bardzo prosze o wyrazenie opini
Zamowilam inflamex, ale dostalam opowiedz, ze bedzie najprawdopodobniej dostepny za ok 2 tyg:(
Odnosnie przyczyn powiekszenia narzadow wewnetrznych i tych zmian, zakladajac, ze to jednak nie rak to czy przyczyna moze byc steryd? Jakis czas przed tym zanim zaczely sie problemy mama chodzila z psem do weterynarki, ktora zaczela go leczyc na takie wybaluszenie pod ogonem, bardzo chciala, zeby mu sie to wchlonelo. Nie jestem pewna co dostawal, bo mama byla za ufna a w ksiazeczce nie ma wpisu, ale podejrzewam, ze encorton. Wiem, ze ta pani walila w niego sporo tych zastrzykow i to u niej pies sie nabawil niecheci do weterynarzy(teraz do zadnego nie wejdzie trzeba go wnosic). W kazdym razie pani na koniec kuracji skomentowala, ze troche zrobila z niego suczke cokolwiek to mialo znaczyc i ze konczy bo szkoda watroby..Psina zawsze była duza, ale po tych lekach strasznie mu brzuch rozsadziło..
Odnosnie przyczyn powiekszenia narzadow wewnetrznych i tych zmian, zakladajac, ze to jednak nie rak to czy przyczyna moze byc steryd? Jakis czas przed tym zanim zaczely sie problemy mama chodzila z psem do weterynarki, ktora zaczela go leczyc na takie wybaluszenie pod ogonem, bardzo chciala, zeby mu sie to wchlonelo. Nie jestem pewna co dostawal, bo mama byla za ufna a w ksiazeczce nie ma wpisu, ale podejrzewam, ze encorton. Wiem, ze ta pani walila w niego sporo tych zastrzykow i to u niej pies sie nabawil niecheci do weterynarzy(teraz do zadnego nie wejdzie trzeba go wnosic). W kazdym razie pani na koniec kuracji skomentowala, ze troche zrobila z niego suczke cokolwiek to mialo znaczyc i ze konczy bo szkoda watroby..Psina zawsze była duza, ale po tych lekach strasznie mu brzuch rozsadziło..
niestety nie da się tutaj jednoznacznie pomóc scenariusz wygląda prawdopodobnie tak: zwierzę ma wtórny zespół cuschinga. Ma hepatomegalie stąd takie próby wątrobowe i takie AP. Zwierzę pije bardzo za dużo. Choroba prowadzi także do przeciążenia mięśnia sercowego i otyłości ciężkiej do odwrócenia. Takiem zwierzęciu nie można podawać sterydów. Należy leczyć go innymi lekami.
Dziekuje za odpowiedz.
A jakie dodatkowe badania wypadałoby zrobic, zeby sprawdzic czy to zespol Cushinga? Jakie leki się stosuje w przypadku tej choroby? I jak mu pomoc z tymi stawami? Czy ten Inflamex bedzie bezpieczny? Wczoraj mama po konsultacji w weterynarzem dala mu nospe, po ktorej pies chetnie spacerował, a nie po 5 minutach w trawe..No, ale czy nospa jest dla niego bezpieczna?
A jakie dodatkowe badania wypadałoby zrobic, zeby sprawdzic czy to zespol Cushinga? Jakie leki się stosuje w przypadku tej choroby? I jak mu pomoc z tymi stawami? Czy ten Inflamex bedzie bezpieczny? Wczoraj mama po konsultacji w weterynarzem dala mu nospe, po ktorej pies chetnie spacerował, a nie po 5 minutach w trawe..No, ale czy nospa jest dla niego bezpieczna?
należy wykonać test hamowania dexametazonem, jeśli to ta choroba z leczeniem jest problem lek jest nieosiągalny od pół roku ludzki jest bardzo drogi a kupno wymaga wieluzałatwień, Inflamex może być . Jesli nospa pomogła to nie wiem czy to stawy.
no oczywiscie w moim miescie nie ma mozliwosci wykonania badania:( probowalismy chociaz zbadac mocz psa i to w laboratorium dla ludzi, bo u weta tez nie ma jak, no ale zbadali tylko kreatynine ktora wynosi 44,8 mg/dl a badania ogolnego nie zrobili
DO tego pies zaczal lizac sie po brzuchu, czy to znaczy ze go boli?
Czytałam troche o zespole cushinga i boje sie, ze to moze byc to..nie pisalam wczesnie, bo nie sadzilam, ze to moze miec jakis zwiazek, pies ma zrogowacenie na łapie od dluzszego czasu, ktore lize i gryzie. W zwiazku z tym jest tam rana, ktora sie nie chce goic. Ma tez paru centymetrowe wysłysienie na ogonie, ale myslalam, ze to normalne u psa w jego wieku..
DO tego pies zaczal lizac sie po brzuchu, czy to znaczy ze go boli?
Czytałam troche o zespole cushinga i boje sie, ze to moze byc to..nie pisalam wczesnie, bo nie sadzilam, ze to moze miec jakis zwiazek, pies ma zrogowacenie na łapie od dluzszego czasu, ktore lize i gryzie. W zwiazku z tym jest tam rana, ktora sie nie chce goic. Ma tez paru centymetrowe wysłysienie na ogonie, ale myslalam, ze to normalne u psa w jego wieku..
-
nie da się leczyć psa nie wiedząc co mu jest ;/ trzeba jechać do innego miasta i zrobić wszystkie badania. Pies musi być na czczo.
Dzis w badaniu moczu wyszlo mu bialko 124 mg/dl, wet dał mu na to enrobioflox 2 tabletki rano i 2 i pol wieczorem przez 5 dni.
Natomiast wyniki z krwi to Urea 51,8 , Crea 0,878, ALp 1120, GPT 93,3.
Nasz weterynarz mowi, ze tym bialkiem zeby sie nie martwic, ze to nie nerki tylko pecherz i ze po tym leku bedzie dobrze.
Do tego odstawilismy dzis karme Trovet hepatic, gdyz zauwazylismy, ze pies pojekiwal zawsze po jedzeniu. Teraz ma jesc ryz z miesem z indyka.
Czy to mozliwe, ze ta karma przestała mu pasowac?Jest na niej od marca
Natomiast wyniki z krwi to Urea 51,8 , Crea 0,878, ALp 1120, GPT 93,3.
Nasz weterynarz mowi, ze tym bialkiem zeby sie nie martwic, ze to nie nerki tylko pecherz i ze po tym leku bedzie dobrze.
Do tego odstawilismy dzis karme Trovet hepatic, gdyz zauwazylismy, ze pies pojekiwal zawsze po jedzeniu. Teraz ma jesc ryz z miesem z indyka.
Czy to mozliwe, ze ta karma przestała mu pasowac?Jest na niej od marca
w jakich jednostkach podajesz mocznik mam nadzieję , że w mg. A masz to ogólne badanie moczu?