dysplazja

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

boguś

28 lipca 2005, 14:46

W jakim miesiącu życia przeprowadzić badania w kierunku dysplazji.Pies labrador 6 i pół miesiąca nie ma problemów z chodzeniem ,rodzice bez dysplazji.Czy takie badania robi się profilaktycznie?Mój weterynarz na podstawie poruszania się i dotyku stwierdził że pies nie ma dysplazji czy to wystarczy?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 lipca 2005, 22:39

to po co ja do jasnej anielki kupiłem rtg za xxxxxzł lepiej bym zatrudnił Pańskiego lekarza :wink: . Dysplazje rozpoznaje się TYLKO !!!!!!! radiologicznie. Pierwsze zdjęcia można wykonywać w wieku 2 miesięcy. Ocenę do rodowodu uzyskuje się w wieku 18 miesięcy. Pamietajcie im wcześniej wykryta dysplaza tym mniejsze prawdopodobieństwo kalectwa ( jak i u ludzi).
boguś

29 lipca 2005, 17:24

Mój wet też ma rentgen tylko nie wiem dlaczego nie chce go użyć co Pan radzi zmienic weterynarza czy iść i poprosić o rentgen (tylko czy go dobrze odczyta :wink: )i proszę jeszcze mi odpowiedzieć jaki jest koszt u Was i czy psa się usypia :?: jak to wygląda resztę pytania posłałem mailem zgóry dziękuje za odpowiedż :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 lipca 2005, 12:06

dużego sczeniaka przynajmniej premedykuje koszt od 40 do 80 zł z narkozą. Nie wiem co zrobić z Pana lekarzem nie rozwiązuje takich problemów
boguś

31 lipca 2005, 12:58

Dziekuje jak zwykle za pomoc co do wet to muszę sam zrobić wywiad środowiskowy :wink: I potem podjac decyzję co dalej pozdrawiam
Izu

02 sierpnia 2005, 09:03

czy inochód może być konsekwecją bólu w stawach biodrowych czy raczej powinnam "zrzucić" to na genetykę?
pies ma 14 mies., nie kuleje i nie ma sztywności porannej stawów, wazy ok. 60 kg, miał wykonywaną pectinectomię oraz zespolenie spojenia. Wskazaniem do tego zabiegu było wykonanie zdjęcia rtg stawów biodrowych, choć ocena tego zdjęcia (poddana wielu lekarzom) nie była jednoznaczna i do tej pory nie wiem czy mój pies ma dysplazję.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2005, 15:15

czy inochód może być konsekwecją bólu w stawach biodrowych czy raczej powinnam "zrzucić" to na genetykę?

nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Jest mozliwe i to i to.
karafka

14 sierpnia 2005, 14:32

Wpis do rodowodu mozna uzyskac juz w wieku 12 miesiecy (nie tak jak tu wczesneij napisano w wieku 18!)i nie ma z tym najmniejszych problemow. Do uzyskania uprawnien hodowlanych nie jets wymagane przeswietlenie,dlatego tez przepisy tej kwestii nie reguluja. W informatorach ZK mozna przeczytac jedynie,ze pies powinien miec 15 miesiecy.Ale lekarze,ktorzy sa uprawnieni do wbijania wynikow do rodowodu nie musza brac tego pod uwage,bo nie traktuje sie tego jak obowiazujacego przepisu. W UE przeswietla sie psy (z obowiazujacym wpisem) od 12 miesiaca i w Polsce tez tak mozna.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 sierpnia 2005, 15:12

święta prawda nie ma na to jednolitych przepisów ja napisałem z punktu widzenia lekarskiego
Gość

15 sierpnia 2005, 18:21

karafka pisze:Wpis do rodowodu mozna uzyskac juz w wieku 12 miesiecy (nie tak jak tu wczesneij napisano w wieku 18!)i nie ma z tym najmniejszych problemow. .
Tylko po co robić badanie w tak młodym wieku, wynik może być niemiarodajny.
Na przykład w rasach późno-dojrzewających jest to zdecydowanie zbyt wcześnie, ponieważ proces kostnienia jeszcze nie zakończył się. Możemy w ten sposób mieć sytuację, że rtg wykonany u 12 miesięcznego molosa wykaże HD A lub B, a faktycznie po kilku miesiącach wynik może się diametralnie zmienić na gorszy.
Jeżeli chcemy miec rzetelny ocenę stawów, lepiej poczekać do 18 miesiąca życia.
karafka

15 sierpnia 2005, 20:52

warto jednak poinformowac,z 18 m-cy nie jest "przepisowe" i ze takie przepisy nie istnieja.A to, kiedy ktos zrobi takie badania, zalezy juz od konkretnej osoby.
andrzejeq43
Kontakt:

15 sierpnia 2005, 22:24

a warto dodac ze to jest napisane 3 posty wyzej :)
karafka

16 sierpnia 2005, 10:17

warto tez przeczytac kto to napisał
boguś

16 sierpnia 2005, 10:25

W USA wpis uzyskuje sie najwcześniej w 24 miesiącu .
andrzejeq43
Kontakt:

16 sierpnia 2005, 12:45

Karafka, napisal to lekarz weterynarii Jaroslaw Orzel...cos nie tak?
ODPOWIEDZ
  • Informacje