Witam ponownie !
Może jestem już nudna, ale chciałam napisać że po obserwacji ,suka wypija ok 2l wody dziennie! Gdy zachorowała przed operacja było to znacznie więcej ( myślę że mogło być z 5l) Reszta jak na razie bez zmian! Dostaje antybiotyk 2 razy po 2 tab dziennie i dalej obserwuje! P. Jarku czy bez tomografii można zaryzykować z lekami (jeśli są to zmiany neurologiczne) i jeśli tak to jakimi??? Może mogę podać jej jakiś lek który jej pomoże i też nie zaszkodzi? Nie wiem czy to jest dobry tok myślenia ale próbuję jej pomóc na wszystkie sposoby:(
operacja pęcherza moczowego u suki
musisz super wyjaśnić spawę z pęcherzem a potem podejmować kroki z takimi lekami, dalej nie ma rozwiąznia co z pęcherzem, dlaczgo pies tak dużo pije.
to dużo.
Witam ponownie! Jutro kończą się antybiotyki na pęcherz i zawożę mocz do badania:( Minęło już 2 tyg od wizyty u nowego weta jak bierze antybiotyki! Niestety suka dalej nie trzyma moczu Gdy okaże się jutro że mocz jest ok to prawdopodobnie potwierdzi się problem neurologiczny Jeśli chodzi kupę to Zuza coraz częściej próbuje sama przykucać i wypinać się jednak to co zauważyłam to że jak kuca to trzęsą jej się nogi Gdy kuca do kupy to ogon odchyla i trzyma dosyć sztywno jednak gdy się cieszy nie macha ogonem tylko podryguje całym ciałem ! Poza tym jest ok! Wody wypija 1,5l dziennie chyba że jest bardzo ciepło to 2l !
P Jarku czy można będzie zacząć leczenie neurologiczne bez wykonania tomografii ( bardzo duży koszt:( ) i na czym to leczenie będzie polegać? Oczywiście najpierw badam mocz jednak chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać !
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
P Jarku czy można będzie zacząć leczenie neurologiczne bez wykonania tomografii ( bardzo duży koszt:( ) i na czym to leczenie będzie polegać? Oczywiście najpierw badam mocz jednak chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać !
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Witam! Dzisiaj odebrałam wyniki moczu i Weterynarz stwierdził że mocz się znacznie poprawił i że jest w porządku! Ciężar moczu zwiększył się z 1,004 do 1,015 ! Prawdopodobnie trzeba zacząć leczyć Zuzę neurologicznie
P Jarku jak Pan to widzi i co Pan myśli o podaniu jej sterydów! Dzisiaj nie było lekarza prowadzącego Zuzę ale coś usłyszałam o enkortonie ! W przyszłym tyg mam się umówić na wizytę:(
P Jarku jak Pan to widzi i co Pan myśli o podaniu jej sterydów! Dzisiaj nie było lekarza prowadzącego Zuzę ale coś usłyszałam o enkortonie ! W przyszłym tyg mam się umówić na wizytę:(
wpisz wyniki moczu
Witam!
Nie pisałam jakiś czas ponieważ stan mojego psa właściwie się nie poprawia! Po wielu wywiadach wet doszedł do wniosku że te objawy mają jedną przyczynę, tkwi ona w tylnej połowie odcinka lędźwiowego a najdalej w obrębie kości krzyżowej. Najczęściej w miejscu, gdzie łączy się odcinek lędźwiowy kręgosłupa z krzyżowym pojawia się u dużych psów przyczyna tych objawów.Prawdopodobnie doszło do ucisku włókien nerwowych, które odpowiadają za funkcje "tylnych elementów ciała". Przypomnę że suka nadal nie trzyma moczu nie macha ogonem i bardzo słabo się wypina przy kupie! Udało mi się nagrać krótki filmik jak Zuza robi kupę i jak popuszcza mocz
picasaweb.google.com/lh/photo/9KdibUNMWe...G5xY?feat=directlink
picasaweb.google.com/lh/photo/MG8qWLRxE9...G5xY?feat=directlink
P. Jarku czy jest szansa wyleczenia tego schorzenia bez wykonania kolejnej operacji ( 1,5m temu była bardzo poważna na pęcherzu i już ryzykowałam bo Zuza ma szmery na sercu )
Weterynarz u którego leczyłam Zuzę stwierdził że nie podejmie dalszych kroków bez tomografii i kontrastu a to ok 1000zł i aż strach pomyśleć ile operacja i dalsze leczenie ??? Nie chcę kolejny raz ryzykować bo obecnie choroba jej, nie zagraża życiu a jedynie jest bardzo uciążliwa dla niej (ciągle mokra) i dla mnie !:(
P Jarku chciałabym wiedzieć jakie są możliwości leczenia i co powinnam robić??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Nie pisałam jakiś czas ponieważ stan mojego psa właściwie się nie poprawia! Po wielu wywiadach wet doszedł do wniosku że te objawy mają jedną przyczynę, tkwi ona w tylnej połowie odcinka lędźwiowego a najdalej w obrębie kości krzyżowej. Najczęściej w miejscu, gdzie łączy się odcinek lędźwiowy kręgosłupa z krzyżowym pojawia się u dużych psów przyczyna tych objawów.Prawdopodobnie doszło do ucisku włókien nerwowych, które odpowiadają za funkcje "tylnych elementów ciała". Przypomnę że suka nadal nie trzyma moczu nie macha ogonem i bardzo słabo się wypina przy kupie! Udało mi się nagrać krótki filmik jak Zuza robi kupę i jak popuszcza mocz
picasaweb.google.com/lh/photo/9KdibUNMWe...G5xY?feat=directlink
picasaweb.google.com/lh/photo/MG8qWLRxE9...G5xY?feat=directlink
P. Jarku czy jest szansa wyleczenia tego schorzenia bez wykonania kolejnej operacji ( 1,5m temu była bardzo poważna na pęcherzu i już ryzykowałam bo Zuza ma szmery na sercu )
Weterynarz u którego leczyłam Zuzę stwierdził że nie podejmie dalszych kroków bez tomografii i kontrastu a to ok 1000zł i aż strach pomyśleć ile operacja i dalsze leczenie ??? Nie chcę kolejny raz ryzykować bo obecnie choroba jej, nie zagraża życiu a jedynie jest bardzo uciążliwa dla niej (ciągle mokra) i dla mnie !:(
P Jarku chciałabym wiedzieć jakie są możliwości leczenia i co powinnam robić??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
https://picasaweb.google.com/lh/photo/9 ... at=directl
https://picasaweb.google.com/lh/photo/M ... directlink
Jeszcze raz te filmiki bo chyba wcześniej się nie uda odtworzyć:(
https://picasaweb.google.com/lh/photo/M ... directlink
Jeszcze raz te filmiki bo chyba wcześniej się nie uda odtworzyć:(
Pani Agnieszko miłoby było z Panią porozmawiać o pani psie przez telefon. Numer jest w moim podpisie. Szkoda marnować naszego czasu na klepanie w klawisze klawiatury. Po rozmowie postaram się Pani pomóc jeśli potrafię.
Wielkie dzięki za bezinteresowną pomoc i za możliwość porozmawiania z Panem chociaż przez telefon! Chęć pomocy poprzez przekazywaną wiedzę dodaje mi wiary że może uda się wyleczyć mojego psa i motywuje mnie do dalszego działania:) Jutro zaczynam kurację o której rozmawialiśmy! Bardzo ciekawią mnie efekty...
Wkrótce odezwę się na forum!
Pozdrawiam!
Wkrótce odezwę się na forum!
Pozdrawiam!
czekam na info
Witam !
P. Jarku niestety dzisiaj mija 5 dzień jak podaje jej dipropan i niestety nie przynosi to efektów! Zuza dalej popuszcza mocz! Zdarza się że jest to mały strumień ale także popuszcza kropelkami jak pokazałam wcześniej na filmiku! Sama już nie wiem co robić! Wydaje mi się że jak nie zlikwidujemy problemu neurologicznego to już chyba nic nie pomoże! Tylko jak to zrobić??:( Poza tym Zuza tryska energią i ktoś kto ją widzi pierwszy raz to nie przypuszczałby że jest chora:( Jutro postaram się nagrać kolejne filmiki z Zuzą!
Pozdrawiam!
P. Jarku niestety dzisiaj mija 5 dzień jak podaje jej dipropan i niestety nie przynosi to efektów! Zuza dalej popuszcza mocz! Zdarza się że jest to mały strumień ale także popuszcza kropelkami jak pokazałam wcześniej na filmiku! Sama już nie wiem co robić! Wydaje mi się że jak nie zlikwidujemy problemu neurologicznego to już chyba nic nie pomoże! Tylko jak to zrobić??:( Poza tym Zuza tryska energią i ktoś kto ją widzi pierwszy raz to nie przypuszczałby że jest chora:( Jutro postaram się nagrać kolejne filmiki z Zuzą!
Pozdrawiam!
no niestety będziesz miała problem i raczej nie zlikwidujesz tego popuszczania . Dobrze piszesz, jest to problem neurologiczny z doszczelnianiem pęcherza. Są zabiegi mające na celu ograniczyć popuszczanie moczu, ale zależy jak to jest uciążliwe na codzień.
P Jarku!
Od 9 dni podaje jej Nivalin w zastrzykach i vit B compleks! Od pewnego czasu zauważyłam że Zuza gdy się cieszy odchyla ogon w prawą stronę dosyć sztywno i wysoko! To samo dzieje się gdy robi kupę albo gdy sika większym strumieniem! Musieliśmy Zuzę ogolić z sierści (tył) ponieważ zaczęły się tworzyć rany prawdopodobnie od sierści mokrej od moczu (zwłaszcza boki i ogon) Rany powoli się goją i już jest dużo lepiej! Na początku wyglądało to nieciekawie:( Właśnie w tym jest problem! Najbardziej przeszkadza to że jest mokra ( gdy leży to też popuszcza mocz) i boję się co będzie jak będzie np.zimno???:((( Reszta mi nie przeszkadza bo Zuza jest na dworze i załatwia się obecnie gdzie chce i kiedy chce! Poza tym jest kochana i zależy mi żeby to ona miała komfort a ja sobie poradzę.
Pozdrawiam
Od 9 dni podaje jej Nivalin w zastrzykach i vit B compleks! Od pewnego czasu zauważyłam że Zuza gdy się cieszy odchyla ogon w prawą stronę dosyć sztywno i wysoko! To samo dzieje się gdy robi kupę albo gdy sika większym strumieniem! Musieliśmy Zuzę ogolić z sierści (tył) ponieważ zaczęły się tworzyć rany prawdopodobnie od sierści mokrej od moczu (zwłaszcza boki i ogon) Rany powoli się goją i już jest dużo lepiej! Na początku wyglądało to nieciekawie:( Właśnie w tym jest problem! Najbardziej przeszkadza to że jest mokra ( gdy leży to też popuszcza mocz) i boję się co będzie jak będzie np.zimno???:((( Reszta mi nie przeszkadza bo Zuza jest na dworze i załatwia się obecnie gdzie chce i kiedy chce! Poza tym jest kochana i zależy mi żeby to ona miała komfort a ja sobie poradzę.
Pozdrawiam
-
- Informacje
-