Witam
Na dobry początek mam kilka pytań. Mam prawie 3-miesięczną sunię owczarka szetlandzkiego. Jest po wszystkich szczepieniach (oprócz wścieklizny) i była 3 razy odrobaczana.
Pytanie 1. Kiedy powinna być zaszczepina przeciw wściekliźnie? Weterynarz powiedział, że po 4 miesiącu, chciałabym poznać opinie innych.
Pytanie 2. Kiedy powinnam ją odrobaczyć? Ostatni raz była odrobaczana 1 lipca.
Pytanie 3. Mała 1 lipca miała zaaplikowany preparat przeciw kleszczom - advantix, a dziś znalazłam u niej opitego kleszcza. Przeglądam ją dosyć często a jednak tego przeoczyłam. Do tej pory nie było z tym problemu. Jak próbowałam się do niego dobrać to od razu odpadł więc zdezynfekowałam to miejsce. Wiem, że trzeba je obserwować natomiast mam pytanie tak na przyszłość. Co jeśli np. będę się starała wyciągną kleszcza a nie uda się wyciągnąc całego? Wiem, że z wyciągnięciem kleszcza miałabym problem bo ten akurat był w takim miejscu że mała strasznie się kręciła. Co jeśli coś takiego się zdarzy? Iść do weterynarza, zdezynfekować czy zrobić jeszcze coś innego? No i co zrobić skoro preparat niby działa a kleszcz się jednak psem zainteresował - zmienić preparat, kupić dodatkowo obrożę, stosować kilka preparatów?
Pytanie 4. Zastanawiam się czy mała nie za często się drapie. Na spacerach widać że przeszkadza jej obroża i się zaczyna w jej okolicach drapać. Pojawił się u niej "łupież" - nie jest tego dużo ale jednak i nie wiem z czego wynika bo dostaje w zasadzie to samo jedzenie od kilku tygodni a łupież jest mniej więcej od tygodnia. Domyślam się że to jakaś alergia bo dodatkowo mała troszkę kicha. Jak mówię o tym domownikom to twierdzą ze nie zauważyli niczego niepokojącego - to jest dowód na to że nie ma jakichś nasilonych objawów. Zastanawiam się czy jestem na tym punkcie przewrażliwona czy lepiej zgłosić się z tym do weterynarza.
Szczeniak
jeżeli chodzi o preparat to polecam FIPREX. Jeżeli kleszcz doczepi się skóry, to po kilku godzinach umiera i wystarczy go tylko delikatnie pensetą przekręcić w prawą stronę,a pasożyt sam odczepi się. A jeśi chodzi o karmę to podaj jej nazwę.
U hodowcy dostawała eukanubę. Jak się u mnie pojawiła to dałam jej na spróbowanie royal canin sensible i jej bardziej posmakowała więc została przy royalu. Je ją już 5 tygodni i do tej pory nic się nie działo. Przygotowuję jej też "domowe" posiłki (ser biały, ryż, mięso, warzywa itp.) od takiego samego czasu i też nie było problemu. Dopiero kilka dni temu pojawił się łupież. Nie jest tego dużo, ale jednak. Wczoraj byłam u weterynarza i kompletnie to zbagatelizował... Jeśli chodzi o kleszcze to póki co dostała frontline i obroże preventic bo weterynarz stwierdził, że skoro sunia ma dłuższą sierść to dobrze by było żeby nosiła też obrożę. Na szczęście ta obroża nie śmierdzi, jak dla mnie to nawet przyjemnie pachnie miętową gumą do żucia. Zobaczymy czy to coś da, jeśli nie to następnym razem zamiast frontline pójdę za twoją radą. Swoją drogą już chyba więcej nie pójdę do tego weta - klinika ok, ale chyba pójdę do kogoś innego. Poprosiłam, żeby spojrzał na to miejsce gdzie był kleszcz i zapytałam co zrobić jeśli kiedyś nie uda mi się wyciągnąć całego kleszcza i np. zostanie jego głowa. Odpowiedział żeby tym się nie martwić i że nic się nie stanie i ta część sama zostanie usunięta. A mnie to jednak nie przekonuje... bo to że zostanie usunięto to tylko część problemu, w tym czasie kleszcz może wydzielić jakieś zarazki... A może to ja się mylę??
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Na twoim miejscu takiego obojętnego weta to bym zmieniła na pewno a jeśli chodzi o karmę:
eukanuby nie polecam bo często słyszy się po niej o alergii, a na dodatek mój pies nie chciał jej tknąć. spróbuj może karme z royala dla szczeniąt małych lub średnich ras. Według mnie, karma ROYAL CANIN jest najlepsza. Bardzo się cieszczę że karmisz swoją suczkę także domowym jedzonkiem, wiele wetów twierdzi że to niezdrowe itp. ale pomyśl sama :
kilkanaście lat temu nie było karm dla psów i psy żyły średnio 16 a czasem nawet 20 lat, a teraz psy na suchym jedzeniu żyją 10 ewentualnie 12 lat . Ja osobście kamrię mojego kundelka domowym jedzonkiem, a na wczasy zabieram suchą karmę royal canin mini sensible ( bo to straszny niejadek ) i jestem bardzo zadowolona ( pies pełen energii, szczęśliwy, śpi spokojnie, zdrowy), a na dodatek wszędzie ze mną podróżuje więc jest wybiegany i przyzwyczajony do podróży. Tródno sobie to wyobrazić gdyż mój mały ma zaledwie 25 cm w kłębie i waży 3,20 kg. nie prawda ?
Kocham go ponad życie bo naprawdę każdy pies jest tego wart !!!!
eukanuby nie polecam bo często słyszy się po niej o alergii, a na dodatek mój pies nie chciał jej tknąć. spróbuj może karme z royala dla szczeniąt małych lub średnich ras. Według mnie, karma ROYAL CANIN jest najlepsza. Bardzo się cieszczę że karmisz swoją suczkę także domowym jedzonkiem, wiele wetów twierdzi że to niezdrowe itp. ale pomyśl sama :
kilkanaście lat temu nie było karm dla psów i psy żyły średnio 16 a czasem nawet 20 lat, a teraz psy na suchym jedzeniu żyją 10 ewentualnie 12 lat . Ja osobście kamrię mojego kundelka domowym jedzonkiem, a na wczasy zabieram suchą karmę royal canin mini sensible ( bo to straszny niejadek ) i jestem bardzo zadowolona ( pies pełen energii, szczęśliwy, śpi spokojnie, zdrowy), a na dodatek wszędzie ze mną podróżuje więc jest wybiegany i przyzwyczajony do podróży. Tródno sobie to wyobrazić gdyż mój mały ma zaledwie 25 cm w kłębie i waży 3,20 kg. nie prawda ?
Kocham go ponad życie bo naprawdę każdy pies jest tego wart !!!!
Kiedy powinna być zaszczepina przeciw wściekliźnie?
Obowiązuje cię od 4 miesiąca.
Kiedy powinnam ją odrobaczyć?
My zalecamy co pół roku przy małych dzieciach co 3 miesiące lub zawsze interwencyjnie w razie obecności robali.
kleszcze....
Preparaty na kleszcze działają od 3 tyg. w zwyż. Tak zastrzegaja producenci ( oczywiście te do wcierania). Także możliwość chwycenia kleszcza istnieła. Co jeśli go urwiesz przy wykręcaniu? Podejdź do lekarza on go usunie. Raczej nie stosuj kliku preparatów na jeden raz na kleszcze.
drapanie...
Niech obejrzy skóre lekarz. Powodów świądu są tysiące. Z chorobami skóry walczy się najlepiej i najszybcie w stadiu początkowym.
Obowiązuje cię od 4 miesiąca.
Kiedy powinnam ją odrobaczyć?
My zalecamy co pół roku przy małych dzieciach co 3 miesiące lub zawsze interwencyjnie w razie obecności robali.
kleszcze....
Preparaty na kleszcze działają od 3 tyg. w zwyż. Tak zastrzegaja producenci ( oczywiście te do wcierania). Także możliwość chwycenia kleszcza istnieła. Co jeśli go urwiesz przy wykręcaniu? Podejdź do lekarza on go usunie. Raczej nie stosuj kliku preparatów na jeden raz na kleszcze.
drapanie...
Niech obejrzy skóre lekarz. Powodów świądu są tysiące. Z chorobami skóry walczy się najlepiej i najszybcie w stadiu początkowym.
Dziękuję za odpowiedź. Mam w zasadzie wszystko się wyjaśniło oprócz jednej sprawy. Łupieżu wcześniej też nie było dużo, teraz jakby jeszcze mniej, a mi nadal się wydaje, że mała za dużo się drapie kompletnie bez powodu. Porównując z innymi psami przynajmniej ja widzę różnicę. W zasadzie codziennie robię jej przegląd i jej skóra wygląda zupełnie normalnie. No i to kichanie, a ściślej bym to określiła jak próba wydmuchania nosa... Wiem że dziwnie to brzmi ale tak to przynajmniej dla mnie wygląda... W tym przypadku również wydaje mi się, że tego kichania jest trochę za dużo...
Przy ostatniej wizycie u weterynarza mówiłam o tym ale wcale się tym nie zainteresował. Wszystko mu powiedziałam a nawet nie obejrzał psa więc sądziłam że to nic nie znaczące objawy. Iść do innego lekarza??
Przy ostatniej wizycie u weterynarza mówiłam o tym ale wcale się tym nie zainteresował. Wszystko mu powiedziałam a nawet nie obejrzał psa więc sądziłam że to nic nie znaczące objawy. Iść do innego lekarza??
zawsze warto skonsultować.
No i byłam u weterynarza. Może ja źle trafiam albo przesadzam, ale znów coś mi się nie podoba. Z jednym się wyjaśniło, mała co do kichania była podziębiona i dostała jakieś środki na wzmocnienie ale nie antybiotyki, natomiast moje wątpliwości dotyczą czegoś innego - a mianowicie drapania i łupieżu. Ilości łupieżu są zupełnie znikome, pies drapie się częściej niż psy normalnie ale też nie aż tak strasznie. Nie ma ran na ciele, nie ma zmienionej skóry w najmniejszym stopniu. Weterynarz stwierdził że to alergia pokarmowa i kazał stosować specjalną karmę royal canin dla alergików i nic poza tym do jedzenia. Stwierdził, i to mnie właśnie zaniepokoiło, że jeśli po stosowaniu tej karmy przez 2 tygodnie nie ustąpi drapanie i łupież to najprawdopodobniej małą czekają sterydy. Panie doktorze, co Pan na to? Wiem, że nie widział Pan psa, ale w tym przypadku w zasadzie nic by to nie zmieniło bo skóra nie jest zmieniona. Do tej pory mała jadła royal canin, gotowane mięsko, marchewkę i ryż. Proszę coś doradzić, bo mam wrażenie że leczenie sterydami jest zupełnie niewspółmierne do tego co się z psiakiem dzieje. Czy mogę podawać coś jeszcze poza tą karmą? Dziś od osoby która hoduje psy usłyszałam, żeby iść jeszcze do innego weterynarza i padły niezbyt pochlebne oceny m.in. to że temu widocznie chodzi tylko o kasę. Mała dostaje odżywkę dla psów kawu, proszę doradzić czy np. dodatkowo podawać jej wapno, jeszcze jakieś witaminy? Sama nie wiem co zrobić. Jeden lekarz w jej drapaniu i łupieżu nie dopatrzył się niczego nadzwyczajnego i zbagatelizował sprawę, a drugi przedstawił czarną wizję - dodam że nic między pierwszą a drugą wizytą u psa się nie zmieniło. A może to np. uczulenie na trawy a nie na jedzenie? Był czas kiedy mała jadła to samo domowe jedzenie tylko inną karmę i nic się nie działo. Na początku jak jadła royala też nic się nie działo...
drugi lekarz miał racje . Nie powinnaś niczym dodatkowo dokarmiać psa. Jeśli objawy nie przejdą jedną z metod leczenia alergii jest podawanie preparatów sterydowych i większość lekarzy w pierwszym rzucie je podaje, aby wygasić alergie, a potem modyfikuje leczenie tak aby pozbyć sie tych preparatów. Niektóre jednak zwierzeta pozostają na tych lekach na zawsze - dotyczy to ciężkich i uporczywych alergii nie leczących się innymi lekami. Sam mam kilka takich osobników. Sterydy podawane mądrze nie czynią nic złego ani psu ani zwierzęciu. Może lekarz zbyt czarno ci to przedstawił, ale wydaje mi się , że wie jak z tym postępować. Można zwierzęciu jeszcze spróbować podawac wapno czy inne preparaty oczulające , ale to musisz konsultować z lekarzem prowadzącym.
- morski.kac
- Kontakt:
Ja mam 3 mies goldenkę i dopiero po 2 szczepieniu jestesmy... (nie bede tego komentowac). odbywamy wlasnie kwarantanne i myjemy co chwile podloge... (ale nie o to chodzi)
Kiedy powinnam ja zaszczepic po raz 3 i kiedy zawścieklić? czy wyjsc mozemy dopiero po kwarantannie po 3 szczepieniu czy jak skonczymy obecną??
bardzo prosze o odpowiedz
Kiedy powinnam ja zaszczepic po raz 3 i kiedy zawścieklić? czy wyjsc mozemy dopiero po kwarantannie po 3 szczepieniu czy jak skonczymy obecną??
bardzo prosze o odpowiedz
my szczepimy za 2-3 tyg 3 szczepienie wścieklizne za kolejne 2-3 tyg. Zezwalamy na wychodzenie 10-14 dni po 2 szczepieniu.
- morski.kac
- Kontakt:
bardzo dziekuje za odpowiedz, jest mi nezmiernie na reke
No to mam kolejny problem... Byłam u jeszcze innego weterynarza i potwierdził to co napisał Pani i to co stwierdził poprzedni weterynarz, ale zastanawiał się że może to być również "gruczolak" - o ile dobrze zapamiętałam nazwę. Mała miała badanie i jeśli by się to potwierdziło, miała przestać się drapać przez najbliższe kilka dni. Nic poza tą karmą nie dostaje do jedzenia od kilku dni i wczoraj zauważyłam że mała się mniej drapie. Zawsze na spacerze zatrzymywała się co najmniej kilka razy żeby się podrapać, a wczoraj na wieczornym spacerze chodziłam z nią 2 godziny i drapała się tylko raz. Za to rano pojawił się problem... Mała zaczęła się drapać bardziej niż do tej pory, ale nie po całym ciele tylko w okolicy odbytu. Ponad godzinę nie mogła znaleźć sobie miejsca, lizała się, saneczkowała itp. Teraz zasnęła. I tu mam pytanie: może to w takim razie nie alergia ale jakieś bakterie które przy lizaniu mała roznosi po całym ciele i później się drapie... Nie chciałabym doprowadzić jej do gorszego stanu. Wczoraj byłam bardzo zadowolona, wiem że to może za szybko na poprawę, ale do tej pory każdy spacer wyglądał tak samo a wczoraj byłam mile zaskoczona. Czy sądzi Pan, że moje obserwacje z dzisiejszego dnia wymagają konsultacji z lekarzem??