Testy alergiczne

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kimi29

21 czerwca 2015, 18:38

Chciałbym zapytać, czy ktoś orientuje się gdzie w Krakowie mogłabym wykonać testy alergiczne z krwi mojemu psiakowi ? Będę wdzięczna za pomoc
DORIS2

01 września 2018, 20:55

Chciałabym się zapytać czy jest sens robienia testów alergicznych psu podejrzanemu o wywoływanie przez pokarm zapalenia jelit.

Dodam że pies nie dostaje wysypki po żadnym z pokarmów, chodzi o taki rodzaj nietolerancji pokarmowej który wywołuje zapalenie jelit.

Mój weterynarz uważa że mój pies ma problem na tle immunologicznym. Zastanawia mnie czy można to jakoś potwierdzić w badaniach. Bada się przecież ludzi na tocznia itp., ale też chciałam jakoś sprawdzić czy któryś ze składników pokarmu nie jest sprawcą.
margo1971

03 września 2018, 23:41

Ziemniaki i płatki jaglane uszczelniają jelita, super rolę w uszczelnieniu jelit odgrywa maślan sodu , floractive firmy VetFood , oraz aloes .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 września 2018, 11:01

można kotom wykonywać testy alergiczne, u nas w lecznicy możesz wykonać testy alegiczne, jak najbardziej DORIS2 widzę sens wykonania testów alergicznych pokarmowych.
DORIS2

05 września 2018, 20:10

Czyli mam rozumieć że te testy to jest właśnie testy tolerancji białek czy raczej nie?

Ja ostatnio pytałam właśnie o testy na alergie pokarmowe u lekarki która zajmuje się psem i powiedziała że są takie testy i że pakiet kosztuje 600zł, przy czym ona w rozmowie miała cały czas przekonanie o tym że pies ma taki stan zapalny na zasadzie autoagresji.

Problem teraz w tym że przypuszczam że po odstawieniu sterydów (co jest konieczne do zrobienia takich testów zapewne) znowu będzie woda zamiast kupy, gdyż karma którą pies je obecnie z tego co sobie przypominam była wprowadzona może na 2-3 dni przed sterydami. Lekarka mimo to nie miała zastrzeżenia do jej podawania. Wcześniej pies sikał beżową wodą przez 3 tygodnie po Royal GI i nie chciał za bardzo jej jeść więc musiałam zmienić na inną Intestinal.

Szkoda że nie wiedziałam nic o tych testach przed podaniem sterydów, wtedy nie byłoby takiego problemu, ale po prostu nikt mi o nich nie mówił.

Obawiam się że nie będzie jednak innego wyjścia jak spróbować znów inną karmę. Oczywiście w porozumieniu z lekarzem.
DORIS2

05 września 2018, 20:24

Dziękuję już znalazłam odpowiedź co to są testy nietolerancji.
Tylko nie rozumiem jak wykryć w tych testach alergeny z którymi pies nie miał dawno kontaktu. Przeczytałam gdzieś że przeciwciała IgG mają czas życia do 23 dni. Czyli jeśli pies nie jadł dawno np. wołowiny a ma na nią nietolerancję to to nie wyjdzie w tych testach? Czy zatem jest sens robienia testów przeciwko czemuś czego pies nie jadł np. miesiąc?

U mnie pies jest od ponad miesiąca na karmie ziemniak-kaczka i ostatnio dostał indyka z ryżem i marchwią. Jak ma zatem wyjść wynik w kierunku kurczaka czy wieprzowiny, skoro pies tego nie jadł od bardzo dawna? Mam mu podać jakąś ociupinkę tych rzeczy np. w ramach ukrywania leków?

Czy to prawda że sterydy muszą być odstawione na kilka tygodni przed testami jak tu ktoś napisał w poście kilka lat temu? Mnie lekarka powiedziała że min. tydzień po odstawieniu a nie że kilka tygodni.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 września 2018, 08:21

Aby uzyskać wiarygodne wyniki należy odstawić sterydy miesiąc przed wykonaniem badania.
DORIS2

21 września 2018, 10:46

Czyli pies musi być aż miesiąc całkowicie bez sterydów? czy ten okres 2 tygodni ich odstawiania trzeba liczyć osobno, czyli w sumie proces musi potrwać aż 1,5 miesiąca?

To co ja teraz zrobię. Nifuroksazyd nie zatrzymał psu wodnistej kupy i dlatego wylądował na sterydach. Jedynie po sterydach, oraz wcześniej po zastrzykach z amoksycyliny pies nie załatwiał się wodą, ale po tych zastrzykach było lepiej w zasadzie tylko przez okres paru dni.
ODPOWIEDZ
  • Informacje