Jak wywołać ruję?

Dyskusje związane z hodowlą kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ja!

31 marca 2006, 16:09

Mam takie może trochę głupie, ale interesujące mnie pytanie - czy mozna wywołać u kotki ruję? I czy wtedy będzie to normalna ruja? Tzn. czy kotka będzie mogla zajść w ciązę?
Awatar użytkownika
Gryzia

31 marca 2006, 17:21

A czy to jest kot z rodowodem?
Ja!

31 marca 2006, 17:37

Nie tylko z rodowodem, ale i z licencją hodowlaną.
A moje pytanie jest z ciekawości :)

PS: A czy myslisz, że jak kotka z rodowodem to już może być rozmnażana ? :-/
ATA

31 marca 2006, 18:03

Ciekawość ciekawością ale ruja u kotki to nic przyjemnego dla właściciela a i kicię trzeba dość mocno pilnować, żeby jej gdzieś nie wywiało. Mamy mojego kota właścicielka nie upilnowała no i się zbiesiła :wink: Dobrze, że udało się znaleźć domy dla wszystkich kociąt. A Gryzi się nie dziw-dość jest "prawie" rasowych kotów w schroniskach :? .
Gość

31 marca 2006, 20:16

Wiem co to ruja, bo moja kotka ma juz rok i 7 miesięcy ;)
Nie była jeszcze kryta. A rujki - da sie przezyć.
Moja kotka jest kotem niewychadzącym, wiec nie ma gdzie się "zbiesić" :D
A pytam naprawdę z ciekawości - kiedy będzie rujka, to będzie, ale gdzieś coś slyszałam o wywoływaniu rujek i przyznam że mnie to zaciekawiło...

Aha, a chyba ATA nie przeczytlalas dokladnie mojego PS - ja tam napisalam: A czy uważasz, ze jak kotka z rodowodem, to już może być romnażana?
Wlasnie chodzilo mni o to, ze Gryzia spytala sie tylko o rodowod, nie o licencję, co nie jest rozwnoznaczne z tym, ze kocięta będą mialy rodowdy.
A ja jestem przeciwna pseudohodowli!

Pozdr
ATA

31 marca 2006, 20:52

Sorry, że wszyscy od razu się najeżają kiedy ktoś pyta o rozmnażanie swojego futrzaka. 8) Naprawdę wielu pseudohodowców pojawia się na Forum i nie trafiają do nich absolutnie żadne argumenty. Ręce opadają.... A przy okazji można niechcący urazić tych świadomych i odpowiedzialnych :oops:
Awatar użytkownika
Gryzia

31 marca 2006, 21:20

Myślę, że wszyscy ci co dokarmiają polne koty widzą na codzień ich biedę - owszem są przrewrażliwieni - jak słyszą o rozmnażaniu. Do tylu domów mogłyby trafić, a tu wybierane są koty rasowe. A tak jak ATA napisała niestety głupoty dalej jest bardzo dużo.
Gość

31 marca 2006, 21:53

Ja doskonale rozumiem "najezdzanie" na podejzanych o psudohodowle ;)
Nie jestem zla. Sama walcze z tym jak moge.
ale osobiscie uwazam, ze koty rasowe (ale RASOWE) nie zabieraja domow "dochowcom".
Jesli komus bardzo zalezy na kocie rasowym, to go kupi i koniec, nie wezmie dchowca za niego jesli zakochal sie w jakies rasie i chce ja mieć. Oczywiscie znam mase osob, ktorzy maja i rasowego i dachowca... :)
A rasowe, jak wiadomo nie sa tanie. Wiec jesli kogos nie stac, wezmie kota np. ze schroniska. Ale w tej chwili, gdy jest tyle psudohodowli, kotre sprzedaja koty za marne grosze, np.150 zł, to ludzi kusi to i kupuja takie "rasowce", "bo ladniejsze"... I to one zabieraja im domy :(
Nie rodowodowe, bo wiele osob na nie nie stac, lub nie chca wydawac tyle kasy, wiec biora jakiegos kotka "przyblede" ktory skradnie im serca :)
Ja!

31 marca 2006, 22:01

Ojej, tam wyżej to byłam ja ;)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 kwietnia 2006, 19:58

tak można sterować rujkami u kotów.
Ja!

01 kwietnia 2006, 21:27

Jestem ciekawa w jaki sposób?
Jeśli kotoś wie, to chętnie poczytam :)
ATA

02 kwietnia 2006, 01:39

Myślę, że podobnie jak u innych zwierząt to preparaty hormonalne. Odpowiednio dobrane mogą i zapobiegać i wywoływać ruję :wink: . A szczegóły to chyba tylko u weta.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 kwietnia 2006, 21:58

nie będe tutaj szcególów opisywał oczywiście ta regulacja jest hormonalna, w naszej lecznicy położnikiem jest dr. Kobiałka i on się w tym specjalizuje.
jaga

22 maja 2006, 13:14

Czasem zapach kocura może wywołać ruje u kotki.
gatos5

11 lipca 2006, 22:35

U dorosłej kotki rujke mozna wywołac poprzez podawanie hormonów (np. Provere) ale to nie jest bezpieczne i trzeba robic z głowa i pod kontrola.
ODPOWIEDZ
  • Informacje