Obcinanie psom uszu i ogonów - dyskusja
Moja sunia jest ze schroniska,nie ma ogonka,taką ją już adoptowaliśmy, na szczęście uszka miała nie ruszone.Ile razy słyszałam od ludzi, że nie ma ogonka,jedni grzecznie pytali dlaczego?, niektórzy nieładnie się o mnie wyrażali,ludzie są różni wiadomo,ale mnie zaskakiwało i nadal dziwi co innego,ciągle mijam patrole straży miejskiej, policji,sunia się im podoba,nie dziw toć doberman,to tak zwany pies żandarma,głaskają ją,rozmawiają z nami,komentują urodę,NIGDY,nikt nie zapytał mnie,dlaczego ma obcięty ogon!.Jest w Krakowie sporo dobermanów,dużo kopiowanych,nikt z przedstawicieli prawa,nie zwraca na ten fakt uwagi. Chrzanie takie prawo.
Dla mnie to, że na forum "miłośników" psów w ogóle jest dyskusja na temat sensowności okaleczania tych zwierząt to szok Naprawdę w XXI w są jeszcze ludzie, którzy uważają, że cięcie ucha czy ogona jest jak obcinanie paznokci? Prymitywizm niektórych ludzi jest przerażający
Tak sobie czytam te wszystkie posty i tak sobie myślę, że pojęcia o kynologii na tym forum to chyba nikt nie ma.
Aż żal czytać. Zapewne większość osób wypowiadających się w tym temacie nie miała za dużych kontaktów z rasami których cięcie uszu dotyczy, nie wspominając o kontaktach z hodowcami, o wystawach, bo pewnie większość z was nawet nie wie po co jest rodowód i po co są wystawy.
Śmieszna jest ta cała szopa i zrzeszanie się ludzi przeciwnych kopiowania uszu, robiących wokół siebie sztuczny szum, do niczego niepotrzebny i żałosny. Nie ma to jak propaganda.
Ciekawe ilu z was chociaż raz kupiło karmę do schroniska, uratowało jakiegoś zwierzaka i zabrało go do siebie. A ci którzy mają psa/kota, dbają o to aby był wykastrowany/wysterylizowany? Czy lubicie mieć małe słodkie szczeniaczki/kotki ? tylko co potem z nimi zrobić?
Ilu z was przejdzie na wegetarianizm? Ci którzy najgłośniej krzyczą o wielkiej krzywdzie i znęcaniu - Kto z was wyrzeknie się jedzenia mięsa? A może całe towarzystwo krzykaczy z forum wybierze się na jakąś kampanie przeciwko mordowaniu zwierząt na żarcie? Przydacie się na coś? a nie tylko nawzajem sobie przyklaskujecie i klepiecie po tyłku. Hipokryci
Aż żal czytać. Zapewne większość osób wypowiadających się w tym temacie nie miała za dużych kontaktów z rasami których cięcie uszu dotyczy, nie wspominając o kontaktach z hodowcami, o wystawach, bo pewnie większość z was nawet nie wie po co jest rodowód i po co są wystawy.
Śmieszna jest ta cała szopa i zrzeszanie się ludzi przeciwnych kopiowania uszu, robiących wokół siebie sztuczny szum, do niczego niepotrzebny i żałosny. Nie ma to jak propaganda.
Ciekawe ilu z was chociaż raz kupiło karmę do schroniska, uratowało jakiegoś zwierzaka i zabrało go do siebie. A ci którzy mają psa/kota, dbają o to aby był wykastrowany/wysterylizowany? Czy lubicie mieć małe słodkie szczeniaczki/kotki ? tylko co potem z nimi zrobić?
Ilu z was przejdzie na wegetarianizm? Ci którzy najgłośniej krzyczą o wielkiej krzywdzie i znęcaniu - Kto z was wyrzeknie się jedzenia mięsa? A może całe towarzystwo krzykaczy z forum wybierze się na jakąś kampanie przeciwko mordowaniu zwierząt na żarcie? Przydacie się na coś? a nie tylko nawzajem sobie przyklaskujecie i klepiecie po tyłku. Hipokryci
Bądźmy szczerzy - żaden pies , gdyby miał możliwośc wyboru , nie wybrałby skracania mu ogona lub docinania uszów . Niestety człowiek w swojej zarozumiałości uważa , że ma prawo poprawiac naturę , choc trudno nazwac to poprawianiem .Działania takie zawsze obracają się przeciwko zwierzęciu , np hodowanie buldogów i Cavisiów ( Cavalier King Charles Spaniel ) z jak najbardziej płaskimi noskami spowodowało ,że psy te mają kłopoty z jedzeniem i oddychaniem. Więc czy nie byłoby najlepiej tego po prostu zabronic ?
Płaskie nosy a raczej nie płaskie tylko schowane nosy oraz inaczej rozwinięty zgryz i cały układ szczęk u buldogów wynikają z chwytu jaki wykonywały w momencie pracy, po to żeby właśnie pies się nie udusił, a w cavalierach nie słyszałam o problemach z jedzeniem ani oddychaniem z powodu płaskich nosów ..... bo ich nie posiadają, cavaliery mają niedługą ale jednak wyraźnie zaznaczoną i wystającą kufę za obręb mózgoczaszki.
-
Witam:) mam boksera z ogonem i uszami nietkniętymi i jest cudny
-
- Informacje
-