CZY RODOWOD JEST POTRZEBNY

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

TINKA1

01 sierpnia 2011, 19:54

OD TYGODNIA MAM KOTKĘ SYBERYJSKA NEVE PO STRACIE POPRZEDNIEJ NIE MOGŁAM ZNALEŹĆ SOBIE MIEJSCA W DOMU KOPIŁAM JA W BYDGOSZCZY 100KM OD DOMU PO PRZYJEŹDZIE STWIERDZIŁAM ZE NIE MAM ŻADNYCH DOKUMENTÓW O NIEJ URODZIŁA SIE24 MAJA CZY POTRZEBNE MI PAPIERY DO NIEJ I TAK JA WSZYSCY W DOMU KOCHAJĄ NIE CHCE Z NIĄ JEŹDZIĆ NA WYSTAWY POZDRAWIAM
asiryś

01 sierpnia 2011, 21:00

Skoro poprzedni własciciel nie dał rodowodu, prawdopodobnie kotka nie jest rodowodowa ( =czysto rasowa)
Rodowód nie jest niezbędny, żeby kotkę po prostu kochać , dbać o nią, cieszyć się jej obecnościa kazdego dnia :wink:
Awatar użytkownika
Esme

01 sierpnia 2011, 21:10

Poprosimy o fotki. Też mam kotkę syberyjską bez rodowodu, też ją wiozłam 100km :) Nevy są zachwycające, a wszystkie syberyjczyki, wyjątkowo słodkie :P
SleepingSun

01 sierpnia 2011, 22:46

Po to się kupuje rasowego kota, żeby mieć potwierdzenie jego pochodzenia. Na pytanie czy ma rodowód czy nie, możesz odpowiedzieć sobie sama na podstawie tego ile za nią zapłaciłaś. Jak to było 300zł to nie ma się co łudzić, masz mieszańca, takiego którego możesz sobie wziąć od kogoś za darmo. Nie wiadomo nawet co z niego wyrośnie (mówię tu o wyglądzie i o zachowaniu). Zawsze możesz też zadzwonić do hodowcy, czy 'hodowcy' żeby rozwiać swoje wątpliwości. Jeśli jest rasowa, na pewno jej papiery można przesłać pocztą. Jeśli nie to na wystawy nie pojeździsz.
K@rOLcI@

01 sierpnia 2011, 22:54

skoro nie chcesz z nią jeździć na wystawy, a w domu ja wszyscy kochają to po cholerę ci rodowód?? mam rozumieć, że jeżeli go nie ma oddasz kota?
Awatar użytkownika
dobbinka

02 sierpnia 2011, 00:44

Dziewczyna się pyta tylko.

Smutno mi jak czasem oglądam na allegro takich rozmnażaczy, którzy mają ciągle w sprzedaży po dwa mioty 10 ras, czyli suki albo kotki rodzą na okrągło. Wtedy małe nie maja większej szansy na zdrowy rozwój, mogą mieć wady psychiczne i fizyczne. O takich pseudohodowcach bez rodowodu najczęściej piszą koleżanki z forum. Obecnie wysyp "yorków" to horror, jak się widzi te dziesiątki "rasowych" piesków z wadami zgryzu, postawy, miniaturka miniaturki itp.

Zrozum Karolciu hodowcę, który w ten rodowód wkłada serce, wiedzę i pieniądze, żeby ludzie mogli się cieszyć jak najzdrowszymi, najpiękniejszymi i najbardziej przewidywalnymi, zdrowymi okazami danej rasy. I przychodzi ktoś i pokazuje "podróbkę", bez gwarancji, a wszyscy myślą, że nie ma różnicy - to przykre dla hodowcy, bo on wie, że różnica jest.

Swoją drogą dlaczego kociak rasowy nie ma rodowodu? To nie taki rasowy i właściciel coś wam naściemniał.

Jeśli chodzi o miłość, to na pewno kotek jest piękny, słodki i nic a nic nie zmienia w tym papier. Oby się zdrowo chował. W moim domu rodzinnym jest taka "rasowa" seterka. Psychikę ma średnio seterowatą, i jest olbrzymką postawiona przy rasowej seterce, ale oprócz tego wygląda jak seterka i jest przekochana. Nie ukrywamy faktu, że nie ma papierów (nie z pseudohodowli -jedyny miot u znajomych) i nie była nigdy rozmnażana. Nie zamienilibyśmy jej na nawet championkę z pucharami i medalami. I o to tu chodzi.
K@rOLcI@

02 sierpnia 2011, 09:28

no ale nie powiesz, że pytanie aczkolwiek dziwaczne - czy potrzebny jej rodowód do trzymania kota w domu którego pokochali a pokazywać światu nie zamierzają - więc teraz ja może głupio zapytam - Na co ten papier. żeby koleżanki pękały z zazdrości czy toaletowy wam wyszedł ;-)
tinka1

02 sierpnia 2011, 13:02

witam wstawię fotkę po południo i proszę o ocenę kotki choć oglądałam wiele kociaków tej rasy i nie wydaje mi się dachowcem ale proszę o opinie pozdrawiam
TINKA1

02 sierpnia 2011, 13:22

Papier nie jest mnie potrzebny tylko pytam czy jest potrzebny .Zawsze chciałam kota o dłuższym włosie. Gdy zginęła moja kotka była maleńka jeszcze, każdy w domu uronił łzę po cichu,bo mężczyźni ,ale było czuć w domu smutek i pustkę. Kto zna nasz dom to wie ze tu nie liczy się rasa lecz serce .Jest super rezolutnym kotkiem ufnym i wesołym ,wspaniale mruczy gdy się tuli do snu ,poluje na nasze papugi, zaczepia naszego owczarka Maxa pozdrawiam
Awatar użytkownika
dobbinka

02 sierpnia 2011, 13:47

Rodowód jest potrzebny jeśli chce się kotkę rozmnażać jako rasową i mieć rasowe kociaki. Do kochania ani do życia kotu rodowód nie jest konieczny, tak jak osoba, która nie wyjeżdża za granicę nie potrzebuje paszportu. Jedyny problem jaki widzę, to nieuczciwość sprzedawcy, jeśli przedstawiał kotką jako rasową, a rodowodu nie przedstawił.
Czekam na zdjęcie:)
K@rOLcI@

02 sierpnia 2011, 18:26

Tinka, a może załóż konto na forum będziesz wtedy taka realna, a nie jako gość i oczywiście dawaj foty - jak masz to z papugami i psem też
Awatar użytkownika
dobbinka

03 sierpnia 2011, 12:29

Pozwalam sobie wstawić, bo niektóre z nas są leniwe :mrgreen: i nie chce im się klikać po linkach
Obrazek
TINKA1

03 sierpnia 2011, 13:48

i co rasowy czy nie dzięki nie mogłam wstawić
asiryś

03 sierpnia 2011, 14:10

Rasowy czy nie...Wszystko jedno :D
Jest śliczny !
ODPOWIEDZ
  • Informacje