Drapak własnej roboty :)

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Furia i Afera

21 lipca 2010, 13:34

Dziękujemy za uznanie ;)
Awatar użytkownika
Furia i Afera

22 lipca 2010, 18:48

Drapak skończony - pełna akceptacja dziewczynek dla nowej budowli :) Siedzą na niej całymi dniami :mrgreen: zobaczymy tylko kiedy się nim znudzą?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PS. W razie jakichkolwiek pytań lub porad np dotyczących śrub :) jestem do dyspozycji
asiarysia

22 lipca 2010, 22:17

Drapak rewelacja! Wygląda bardzo profesjonalnie, a przy tym estetycznie! Mój " kupny" nie dorasta mu do pięt! Jest wywrotny, " linieje" a jego wielkość to 1/6 Twojego :( Mój facet jest złota rączką, ale nie ma czasu na takie przedsięwzięcia....Może z czasem uda mi się Go namówić na takie architektoniczne cudo...?
Ale Wy musicie kochać te KICIE!!!! Ten balkon, drapak ...raj dla kotów!
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

22 lipca 2010, 23:01

Widać, że koty to u Was głowa (albo szyja) rodziny :P
Mam pytanie co to jest na samej górze na ostatnim pięterku taka poduszka?
I ogólnie fajny wąż na ścianie.

Też chciałbym zbudować taki drapak, ale nie mam pojęcia gdzie bym go pomieścił w mieszkaniu. Ale jak będę budował, pytać zadam sto tysięcy, na bank:P
Awatar użytkownika
Furia i Afera

23 lipca 2010, 08:12

Pierozek pisze:Widać, że koty to u Was głowa (albo szyja) rodziny :P
Mam pytanie co to jest na samej górze na ostatnim pięterku taka poduszka?
Wiem, to jest najbardziej tajemniczy element :D
Z prostokątnego materiału uszyty został pokrowiec który ma dwa tunele:
jeden na wypełnienie miękkim walcem (coś w rodzaju gąbki - tak jak są szyte ludzkie poduszki)
w drugim tunelu włożone są trzy deseczki, aby nadać kształt kwadratowego "C" oraz żeby móc przykręcić poduszkę do półki.
Wszystko po to aby kocice czuły się bezpiecznie i wygodnie na najwyższym pietrze.
Pierozek pisze:I ogólnie fajny wąż na ścianie.

Oprócz kotów mam jeszcze jednego "hopla" tzn etniczne elementy przywożone z naszych wyjazdów :)
Pierozek pisze:Też chciałbym zbudować taki drapak, ale nie mam pojęcia gdzie bym go pomieścił w mieszkaniu. Ale jak będę budował, pytać zadam sto tysięcy, na bank:P
Zawsze możesz zaprojektować mniejszy :) lub węższy, ale dla stabilności przykręcony do sufitu.
Na pytania w miarę mozliwości rzetelnie postaram się odpowiedzieć :)

Tak na marginesie to niezła frajda oglądać ten drapak i napawać się dumą z dobrze wykonanej roboty :P
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 13:14

Myślę, że jeszcze dziś pochwalę się projektem mojego drapaka, będzie on częściowo narożny ^^
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 13:51

Wybaczcie, artystą nie jestem mój wstępny projekt :

Ze zdjęcia na tle ściany, komputerowo, bo ręcznie nie umiem :P

i jak? :D

A, drapak będzie pod kolor ścian, tzn. Zamiast kremowy, jak kto woli Kawa z mlekiem, materiał z pluszu zielonego ;D

Obrazek
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 14:01

I jeśli chodzi o koszty mojego drapaka, to
- Deski mamy, wystarczy ładnie poucinać w trójkąty
- materiał jest od dawna domu, stare pluszowe zasłony
- tuby się weźmie od tapicera za darmo :)
- kleje, śruby tata ma :)
- sznur trzeba kupić.
- inne, trzeba kupić
- PAL DREWNIANY nie wiem co to jest :(
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 lipca 2010, 15:34

Projekt na 5+ :)
Pierozek pisze:I jeśli chodzi o koszty mojego drapaka, to
- Deski mamy, wystarczy ładnie poucinać w trójkąty
- materiał jest od dawna domu, stare pluszowe zasłony
- tuby się weźmie od tapicera za darmo :)
- kleje, śruby tata ma :)
- sznur trzeba kupić.
- inne, trzeba kupić
- PAL DREWNIANY nie wiem co to jest :(
Pal drewniany potrzebny jest żeby wcisnąć go pociętego na kawałki (mniej więcej 10 cm) w środek rur po obu stronach, tak aby powstały pewnego rodzaju zaślepki do których będzie można się wkręcić i w ten sposób przymocować deskę do rury:
Obrazek
Ale u Ciebie będzie to zbędne, bo mozesz półki przymocować do ściany - szczęściarzu :)

Odnośnie sznurka:
Zamów 6 lub 8 mm średnicy. Koszt 6 i 8 wychodzi taki sam, bo 6 trzeba więcej niż 8 na obwinięcie całego słupka.
Przykładowo: na słupek o wysokości 10 cm i średnicy ok. 9 cm potrzeba jakieś 3,8m sznura (jeśli chcesz, żeby było ładnie, dokładnie i równomiernie obwinięte).
Dlatego też nasz drapak ma kilka słupków obwiniętych materiałem (uszyte "rękawy" i wciągnięte na słupek), bo kupno sznura pochłonęłoby dość dużo kasy.
Polecam:
http://allegro.pl/item1157705433_linka_ ... od_ss.html
http://allegro.pl/item1157705401_linka_ ... od_ss.html

Do mocowania materiału na deskach idealny jest zszywacz tapicerski :)

Mam nadzieję, że będziesz na bieżąco informował o postępach w budowaniu :)
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 16:16

Jeśli chodzi o ten zszywacz, to tego właśnie nie mamy :( Co do sznurów, to strasznie drogie są, ale u mnie to będą prawie jedyne koszty.
Zaczniemy budowę jakoś za 2 tygodnie, kiedy tatuś będzie na urlopie :)
Nie chce za bardzo przykręcać drapaka do ściany, jedynie na samej górze będzie przykręcony, ponieważ za rok będą wymieniane panele i będzie trzeba go zdjąć, a za rok się pomyśli o przykręceniu :)

Kto wie, może będę takie drapaki robić i sprzedawać 3razy drożej :P

Pewnie w trakcie projekt się zmieni, ale drapak powstanie, jak to będzie wygląd, będę Was informował :)
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 16:29

Jeszcze tylko pojawił się problem z materiałem, bo ten co mamy jest jednak za cienki. Muszę gdzieś znaleźć grubszy..
zenia

24 lipca 2010, 19:35

Materiał poszukaj w tzw 'lumpeksie'. Znajdziesz na pewno i tanio. Sznur jest drogi, niestety ale może poszukaj gotowy słupek do przykręcenia w sklepach internetowych zoologicznych np Krak-Vecie. Czasami mają tanie te słupki i różnej wielkości i średnicy. Musisz przeliczyć co akurat wyjdzie taniej. Prawdopodobnie własny wyjdzie taniej ale różnie to bywa.

A ten mój kupny drapak nie jest szyty tylko klejony chyba Vikolem, tani klej a i solidny dość, i mało toksyczny. Ale zszywacz pewnie lepszy.

Furia i Afera, zazdroszczę tobie tego drapaka, full wypas i lepszy niż mój kupny. He he a może mały biznes założycie ;)
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 lipca 2010, 19:56

Pierozek pisze:Jeszcze tylko pojawił się problem z materiałem, bo ten co mamy jest jednak za cienki. Muszę gdzieś znaleźć grubszy..
Możesz kupić gąbkę tapicerską grubość 0,5cm kosztuje 5,50 zł za arkusz 200x120cm, grubość 1 cm jakieś 8 zł za taki sam arkusz.
Przyklejasz go to deski, a potem obijasz materiałem :)
Zszywacz tapicerski w Obi kosztuje 17 zł a zszywki (1000 szt) coś koło 15 zł.
Jak będziesz miał jakieś jeszcze wątpliwości to służę pomocą - długo myślałam i kombinowałam, przerabiając wszystkie opcje 8)
Cieszę się, że mogę komuś pomóc, bo mi ciężko było znaleźć cokolwiek w necie. Mam tylko nadzieję, że producenci drapaków nie zbojkotują tego wątku - hahaha!!!
zenia pisze:Materiał poszukaj w tzw 'lumpeksie'. Znajdziesz na pewno i tanio. Sznur jest drogi, niestety ale może poszukaj gotowy słupek do przykręcenia w sklepach internetowych zoologicznych np Krak-Vecie. Czasami mają tanie te słupki i różnej wielkości i średnicy. Musisz przeliczyć co akurat wyjdzie taniej. Prawdopodobnie własny wyjdzie taniej ale różnie to bywa.

A ten mój kupny drapak nie jest szyty tylko klejony chyba Vikolem, tani klej a i solidny dość, i mało toksyczny. Ale zszywacz pewnie lepszy.

Furia i Afera, zazdroszczę tobie tego drapaka, full wypas i lepszy niż mój kupny. He he a może mały biznes założycie ;)
Miło, że się spodobał :roll: - dziękuję :oops:
A te słupki o których mówisz są na allegro: http://allegro.pl/item1153493584_drapak ... epmal.html
ale szczerze mówiąc nie porównywałam kosztów z własnym wykonaniem.
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 21:50

Padł nowy pomysł.

Tata się przeraził cenami sznurków, więc chyba zrobimy tylko jaki drapak jeden duży, a piętra będą przykręcane na "szyny" które będą na ścianie (inwencja twórcza mamy:P), i muszę się wybrać do lumpeksu, ale nie wiem gdzie taki znaleźć we wrocławiu.:C
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 21:51

oprócz tego mamy jeden drapak wiszący na ścianie z niego zrobimy "schodki" z poziomu pierwszego na poziom 2. :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje