Drapak własnej roboty :)
- Furia i Afera
Dziękujemy za uznanie
- Furia i Afera
Drapak rewelacja! Wygląda bardzo profesjonalnie, a przy tym estetycznie! Mój " kupny" nie dorasta mu do pięt! Jest wywrotny, " linieje" a jego wielkość to 1/6 Twojego Mój facet jest złota rączką, ale nie ma czasu na takie przedsięwzięcia....Może z czasem uda mi się Go namówić na takie architektoniczne cudo...?
Ale Wy musicie kochać te KICIE!!!! Ten balkon, drapak ...raj dla kotów!
Ale Wy musicie kochać te KICIE!!!! Ten balkon, drapak ...raj dla kotów!
Widać, że koty to u Was głowa (albo szyja) rodziny
Mam pytanie co to jest na samej górze na ostatnim pięterku taka poduszka?
I ogólnie fajny wąż na ścianie.
Też chciałbym zbudować taki drapak, ale nie mam pojęcia gdzie bym go pomieścił w mieszkaniu. Ale jak będę budował, pytać zadam sto tysięcy, na bank:P
I ogólnie fajny wąż na ścianie.
Też chciałbym zbudować taki drapak, ale nie mam pojęcia gdzie bym go pomieścił w mieszkaniu. Ale jak będę budował, pytać zadam sto tysięcy, na bank:P
- Furia i Afera
Wiem, to jest najbardziej tajemniczy elementPierozek pisze:Widać, że koty to u Was głowa (albo szyja) rodziny
Z prostokątnego materiału uszyty został pokrowiec który ma dwa tunele:
jeden na wypełnienie miękkim walcem (coś w rodzaju gąbki - tak jak są szyte ludzkie poduszki)
w drugim tunelu włożone są trzy deseczki, aby nadać kształt kwadratowego "C" oraz żeby móc przykręcić poduszkę do półki.
Wszystko po to aby kocice czuły się bezpiecznie i wygodnie na najwyższym pietrze.
Pierozek pisze:I ogólnie fajny wąż na ścianie.
Oprócz kotów mam jeszcze jednego "hopla" tzn etniczne elementy przywożone z naszych wyjazdów
Zawsze możesz zaprojektować mniejszy lub węższy, ale dla stabilności przykręcony do sufitu.Pierozek pisze:Też chciałbym zbudować taki drapak, ale nie mam pojęcia gdzie bym go pomieścił w mieszkaniu. Ale jak będę budował, pytać zadam sto tysięcy, na bank:P
Na pytania w miarę mozliwości rzetelnie postaram się odpowiedzieć
Tak na marginesie to niezła frajda oglądać ten drapak i napawać się dumą z dobrze wykonanej roboty
Myślę, że jeszcze dziś pochwalę się projektem mojego drapaka, będzie on częściowo narożny ^^
I jeśli chodzi o koszty mojego drapaka, to
- Deski mamy, wystarczy ładnie poucinać w trójkąty
- materiał jest od dawna domu, stare pluszowe zasłony
- tuby się weźmie od tapicera za darmo
- kleje, śruby tata ma
- sznur trzeba kupić.
- inne, trzeba kupić
- PAL DREWNIANY nie wiem co to jest
- kleje, śruby tata ma
- sznur trzeba kupić.
- inne, trzeba kupić
- Furia i Afera
Projekt na 5+
Ale u Ciebie będzie to zbędne, bo mozesz półki przymocować do ściany - szczęściarzu
Odnośnie sznurka:
Zamów 6 lub 8 mm średnicy. Koszt 6 i 8 wychodzi taki sam, bo 6 trzeba więcej niż 8 na obwinięcie całego słupka.
Przykładowo: na słupek o wysokości 10 cm i średnicy ok. 9 cm potrzeba jakieś 3,8m sznura (jeśli chcesz, żeby było ładnie, dokładnie i równomiernie obwinięte).
Dlatego też nasz drapak ma kilka słupków obwiniętych materiałem (uszyte "rękawy" i wciągnięte na słupek), bo kupno sznura pochłonęłoby dość dużo kasy.
Polecam:
http://allegro.pl/item1157705433_linka_ ... od_ss.html
http://allegro.pl/item1157705401_linka_ ... od_ss.html
Do mocowania materiału na deskach idealny jest zszywacz tapicerski
Mam nadzieję, że będziesz na bieżąco informował o postępach w budowaniu
Pal drewniany potrzebny jest żeby wcisnąć go pociętego na kawałki (mniej więcej 10 cm) w środek rur po obu stronach, tak aby powstały pewnego rodzaju zaślepki do których będzie można się wkręcić i w ten sposób przymocować deskę do rury:Pierozek pisze:I jeśli chodzi o koszty mojego drapaka, to
- kleje, śruby tata ma
- sznur trzeba kupić.
- inne, trzeba kupić
Ale u Ciebie będzie to zbędne, bo mozesz półki przymocować do ściany - szczęściarzu
Odnośnie sznurka:
Zamów 6 lub 8 mm średnicy. Koszt 6 i 8 wychodzi taki sam, bo 6 trzeba więcej niż 8 na obwinięcie całego słupka.
Przykładowo: na słupek o wysokości 10 cm i średnicy ok. 9 cm potrzeba jakieś 3,8m sznura (jeśli chcesz, żeby było ładnie, dokładnie i równomiernie obwinięte).
Dlatego też nasz drapak ma kilka słupków obwiniętych materiałem (uszyte "rękawy" i wciągnięte na słupek), bo kupno sznura pochłonęłoby dość dużo kasy.
Polecam:
http://allegro.pl/item1157705433_linka_ ... od_ss.html
http://allegro.pl/item1157705401_linka_ ... od_ss.html
Do mocowania materiału na deskach idealny jest zszywacz tapicerski
Mam nadzieję, że będziesz na bieżąco informował o postępach w budowaniu
Jeśli chodzi o ten zszywacz, to tego właśnie nie mamy Co do sznurów, to strasznie drogie są, ale u mnie to będą prawie jedyne koszty.
Zaczniemy budowę jakoś za 2 tygodnie, kiedy tatuś będzie na urlopie
Nie chce za bardzo przykręcać drapaka do ściany, jedynie na samej górze będzie przykręcony, ponieważ za rok będą wymieniane panele i będzie trzeba go zdjąć, a za rok się pomyśli o przykręceniu
Kto wie, może będę takie drapaki robić i sprzedawać 3razy drożej
Pewnie w trakcie projekt się zmieni, ale drapak powstanie, jak to będzie wygląd, będę Was informował
Zaczniemy budowę jakoś za 2 tygodnie, kiedy tatuś będzie na urlopie
Nie chce za bardzo przykręcać drapaka do ściany, jedynie na samej górze będzie przykręcony, ponieważ za rok będą wymieniane panele i będzie trzeba go zdjąć, a za rok się pomyśli o przykręceniu
Kto wie, może będę takie drapaki robić i sprzedawać 3razy drożej
Pewnie w trakcie projekt się zmieni, ale drapak powstanie, jak to będzie wygląd, będę Was informował
Jeszcze tylko pojawił się problem z materiałem, bo ten co mamy jest jednak za cienki. Muszę gdzieś znaleźć grubszy..
Materiał poszukaj w tzw 'lumpeksie'. Znajdziesz na pewno i tanio. Sznur jest drogi, niestety ale może poszukaj gotowy słupek do przykręcenia w sklepach internetowych zoologicznych np Krak-Vecie. Czasami mają tanie te słupki i różnej wielkości i średnicy. Musisz przeliczyć co akurat wyjdzie taniej. Prawdopodobnie własny wyjdzie taniej ale różnie to bywa.
A ten mój kupny drapak nie jest szyty tylko klejony chyba Vikolem, tani klej a i solidny dość, i mało toksyczny. Ale zszywacz pewnie lepszy.
Furia i Afera, zazdroszczę tobie tego drapaka, full wypas i lepszy niż mój kupny. He he a może mały biznes założycie
A ten mój kupny drapak nie jest szyty tylko klejony chyba Vikolem, tani klej a i solidny dość, i mało toksyczny. Ale zszywacz pewnie lepszy.
Furia i Afera, zazdroszczę tobie tego drapaka, full wypas i lepszy niż mój kupny. He he a może mały biznes założycie
- Furia i Afera
Możesz kupić gąbkę tapicerską grubość 0,5cm kosztuje 5,50 zł za arkusz 200x120cm, grubość 1 cm jakieś 8 zł za taki sam arkusz.Pierozek pisze:Jeszcze tylko pojawił się problem z materiałem, bo ten co mamy jest jednak za cienki. Muszę gdzieś znaleźć grubszy..
Przyklejasz go to deski, a potem obijasz materiałem
Zszywacz tapicerski w Obi kosztuje 17 zł a zszywki (1000 szt) coś koło 15 zł.
Jak będziesz miał jakieś jeszcze wątpliwości to służę pomocą - długo myślałam i kombinowałam, przerabiając wszystkie opcje
Cieszę się, że mogę komuś pomóc, bo mi ciężko było znaleźć cokolwiek w necie. Mam tylko nadzieję, że producenci drapaków nie zbojkotują tego wątku - hahaha!!!
Miło, że się spodobał - dziękujęzenia pisze:Materiał poszukaj w tzw 'lumpeksie'. Znajdziesz na pewno i tanio. Sznur jest drogi, niestety ale może poszukaj gotowy słupek do przykręcenia w sklepach internetowych zoologicznych np Krak-Vecie. Czasami mają tanie te słupki i różnej wielkości i średnicy. Musisz przeliczyć co akurat wyjdzie taniej. Prawdopodobnie własny wyjdzie taniej ale różnie to bywa.
A te słupki o których mówisz są na allegro: http://allegro.pl/item1153493584_drapak ... epmal.html
ale szczerze mówiąc nie porównywałam kosztów z własnym wykonaniem.
Padł nowy pomysł.
Tata się przeraził cenami sznurków, więc chyba zrobimy tylko jaki drapak jeden duży, a piętra będą przykręcane na "szyny" które będą na ścianie (inwencja twórcza mamy:P), i muszę się wybrać do lumpeksu, ale nie wiem gdzie taki znaleźć we wrocławiu.:C
Tata się przeraził cenami sznurków, więc chyba zrobimy tylko jaki drapak jeden duży, a piętra będą przykręcane na "szyny" które będą na ścianie (inwencja twórcza mamy:P), i muszę się wybrać do lumpeksu, ale nie wiem gdzie taki znaleźć we wrocławiu.:C
oprócz tego mamy jeden drapak wiszący na ścianie z niego zrobimy "schodki" z poziomu pierwszego na poziom 2.
-
- Informacje
-