Drapak własnej roboty :)

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

24 lipca 2010, 21:52

zszywaczy dużo na allegro są po "złotówce" na licytacji, z przesyłką ok. 10 zł razem z zszywkami ;)
zenia

24 lipca 2010, 23:16

Zainspirowaliście mnie do działania ;)

Co prawda drapaka na obecną chwilę nie będę budowała, ponieważ mam dwa i nie bardzo gdzie mam je postawić. W przyszłości będę się przeprowadzać i chętnie sama jej coś zrobię (wyjdzie znacznie taniej i jaka radocha).
Moja koteczka uwielbia wylegiwać się na szafach (na tych najwyższych), więc na nowym mieszkaniu planuję wysokie szafki o różnych wysokościach. Na nich domontuję pluszowe leżanki (ze ściąganymi pokrowcami). Jak starczy miejsca to jakieś fajne pluszowe półeczki do wspinania i chowania się.
Uwielbia też kartony, niestety nie za ładnie one się prezentują w mieszkaniu. Pomyślałam żeby je z zewnątrz obszyć futerkiem lub pluszem a środek niech ma kartonowy (taki jak lubi). Pudło będzie ładniej wyglądało.
Pomyślałam też o długim tunelu do zabawy, takim leżącym na ziemi. Zastanawiam się z czego go wykonać, aby można było go wyprać oraz schować w razie potrzeby.
Karton i tunel wykonam jak najszybciej (najlepiej zaraz), czyli jak tylko zdobędę materiał i ew niezbędniki do wykonania tunelu.
Jak będziecie mieć pomysły jakieś itp to bardzo chętnie się poedukuję. Może i ja na coś wpadnę z czasem ;)
Awatar użytkownika
Furia i Afera

25 lipca 2010, 09:30

Zeniu: cieszymy się, że na coś się przydaliśmy :) Mój TŻ=HSB sam nie wierzy, że wątek zaczął się rozwijać :P
Nie wiem jakie masz teraz drapaki, ale może by się udało połączyć je w jeden duży w nowym mieszkaniu?
Co do tunelu to może tu znajdziesz inspirację: http://kotkaluna.blogspot.com/2009/12/t ... -kota.html

Pierożku: przez kolejne dwa tygodnie to będziesz miał jeszcze tyle pomysłów, że "hej" :) Fajnie, że cała rodzinka się zaangażowała - u nas też moja mama i tato mieli swój wkład w budowaniu drapaka dla wnuczek :lol:
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

25 lipca 2010, 14:36

Dzisiaj (znowu) kolejny pomysł, ścianka wspinaczkowa!
Koło drapaka będzie deska owinięta sznurkiem do wspinania się, mam nadzieję, że im się to spodoba :)

Oprócz tego chce zrobić "węża" Uszyć z pluszowego materiału podłużnego węża i wypchać gazetami, żeby szeleściło :)

;-)

nie doczytałem, właśnie mówiłyście o tych tunelach, więc o to właśnie mi chodzi :D
zenia

26 lipca 2010, 18:56

Witam :)
Pierożku te ścianki są super

Co do połączenie moich dwóch drapaków, eh niestety nie wchodzi to w grę, ponieważ jeden to ok 130cm narożny a ten drugi do ok 80cm kwadrat. Każdy z nich jest inny pod względem koloru, kształtu a przede wszystkim słupków sizalowych. Ale stoją każdy w innym miejscu i nie rzucają się w oczy ;). Na pewno wykombinuję coś nowego na nowym mieszkanku (tylko nie wiem kiedy to będzie 2-4 lata).
Marzy mi się właśnie zrobienie elementów drapaka pod oknem, który 'zakończy się' na szafie, leżanki i oczywiście takie ścianki wspinaczkowe jak Pierożek proponuje. Właśnie je chciałam zastosować aby kicia mogła po nich wchodzić i schodzić z poszczególnych poziomów, a przy okazji będzie miała o co drapać.

Ponadto zainspirowało mnie coś z tej stronki http://www.leslietryon.com/inthestudio.html , takie domki-budki pod sufitem i ew schodki do nich. Rewelacja. Z tym, że to jest fajne w dużym pomieszczeniu które ma wysokie sufity, więc ja myślę o wykonaniu półki oraz schodków z płyt gipsowo-kartonowych, pomalowanych taką samą farbą jak ściany lub sufit. Nie będzie rzucało się w oczy, po prostu wtopi się w tło i wizualnie zajmie to o wiele mniej miejsca. Na półce przymocuję miękkie płaskie legowisko a na schodkach (szersze niż kot) przymocuję coś antypoślizgowego żeby kicia w czasie gonitwy nie zsunęła się. Co prawda płyty gipsowo-kartonowe są droższe od desek (które można ładnie pomalować) jednakże mi chodzi o to aby w małym mieszkaniu było to praktycznie niewidoczne.

A jeszcze mam w planie zrobić mojej ślicznotce nowe legowiska z kocyków polarków, tych co kocha ;). Kleo ma kupne budki ale one są mało wygodne, ciasne oraz wykonane z nieatrakcyjnych dla niej materiałów. Gąbka w sklepie tapicerskim jest bardzo tania a kocyk polarowy (ten gładki - czyli ulubiony koteczki) kosztuje ok 7-10 zł. Do tego metr rzepów samoprzylepnych kosztuje też bardzo tanio (nie pamiętam ceny ale to tanie). Chcę aby legowiska można było prać ponieważ moja kicia uwielbia świeże pachnące. Musi to być funkcjonalne i łatwe do zdjęcia, szybkiego wyprania a co najważniejsze szybko musi wyschnąć :D. W tym tygodniu zabiorę się za projektowanie legowisk (dwóch) oraz tunelu. Materiały na legowisko (gąbkę oraz rzepy, koce mam) kupię w sierpniu i uszyję. Gorzej z tunelem, ten musi poczekać na jakiś pomysł.
Wszystkie projekty zamieszczę tutaj.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

27 lipca 2010, 15:24

Zeniu: super pomysły na tej stronce :)
Z niecierpliwością czekam na projekty i pomysły - fajnie, że watek się rozwija!

PS. A może dołączysz zdjęcia swojej kici?
zoltazaba

28 lipca 2010, 08:25

Mój HSB na szczęście nie wpadł na pomysł budowy nowego stojaka. Podobały mu się wasze stojaki ale ze swojego jest tak dumny i blady, że na razie nie mysli o niczym nowym. Nasz drapak jest zrobiony z odpadów, które przywieźliśmy od rodziców. Jakieś deski, płyty, nogi są z litego drewna. Wszystko obite wykładziną remontową (5zł/m2 w Komforcie). Dziewczyny zawzięcie zdzieraja pazurki na wykładzinie, która ma malutkie pętelki. Jak w końcu znajdę chwilę, by usiąść do komputera w domu, a nie w pracy, to pokażę efekty pracy HSB.
Za to HSB odpadł oglądając te podsufitowe budki i już kombinuje gdzie i jak je zrobić. Mnie też się ogromnie spodobał ten pomysł. A dla 3 kotów to już TRZEBA kombinować, prawda? :D
Awatar użytkownika
Furia i Afera

28 lipca 2010, 16:01

To tylko Ci pozazdrościć HSB, że taki chętny do pracy. Ja nawet mojemu nie pokazuje tej stronki, bo się facet załamie, że znów budowę go mogą czekać, a dopiero co drapak skończył :D Odczekam chwilkę - dam mu odpocząć i zaatakuję :)
zoltazaba

28 lipca 2010, 18:57

A oto fotki naszego drapaka. Na raz się nie zmiescił :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Furia i Afera

01 sierpnia 2010, 16:30

...przez ten cholerny spam całe forum się rozwala :(

No muszę przyznać, że drapak super, a w dodatku ogromy!
Coś mi się jednak wydaje, że będzie rósł razem z wszystkimi trzeba kotami :)
Awatar użytkownika
Esme

04 sierpnia 2010, 16:34

Drapak jest świetny, ale to jeszcze trzeba miec miejsce w domu. Ja chciałam zapytac, czym on jest obity?
Awatar użytkownika
Furia i Afera

04 sierpnia 2010, 20:28

Esme pisze:Drapak jest świetny, ale to jeszcze trzeba miec miejsce w domu. Ja chciałam zapytac, czym on jest obity?
Bordowy czy beżowy? :)
zoltazaba

04 sierpnia 2010, 20:42

Drapak jest jedynie wysoki, podstawa 90/60, półki 60/60, wysokość około 2,2m. Obity zwykłą wykładziną remontową (komfort 5zł/m2). Wykładzinie bliżej do bordo- podpasowaliśmy pod nasze bordowe łowickie komody.
Wiem, że pytanie dotyczyło:nasz czy wasz, Asiu, ale jak już się rozpisałam :lol:
Nasz drapak nie zawiera grama kleju, jedynie zszywki tapicerskie.
zoltazaba

09 sierpnia 2010, 15:49

Chyba na własną zgubę pokazałam HSB stronkę z półkami dla kotów. HSB już planuje przemeblowanie w taki sposób, by móc zrobić dla maluchów tor przeszkód pod sufitem. Brawo dla mnie i mojej inteligencji, prawda? :roll:
Awatar użytkownika
Furia i Afera

09 sierpnia 2010, 16:22

ja się Twojemu HSB w ogóle nie dziwie, bo sama chciałabym dla dziewczynek wymodzić coś takiego np w naszej sypialni, ale mój HSB musi dojrzeć i mieć troszkę więcej czasu, bo jak na dzień dzisiejszy to jest biedactwo gościem w domu :(
ODPOWIEDZ
  • Informacje