smycz
Chce kupić smycz automatyczną dla mojego goldenka czy macie doświadczenie która jest dobra linka czy może taśma ?
Jestem tego samego zdania. Wszyscy moi znajomi psiarze mają znacznie lepsze doświadczenia z taśmami Flexi, przy czym często kupują smyczki dla psa o masie ciała o oczko wyższej, niż wskazywałaby na to faktyczna masa psa. Szkot mojego brata waży ok. 10 kg i smycz ma dla psa nie do 12 a 15 kg. Może tak jest bezpieczniej i nie ma takich dużych naprężeń?
czy jak pies (30-to kilogramowy) ciagnie sie na smyczy ( mocno) to mozna mu kupic taka smycz automatyczna czy lepiej zrezygnowac z tego pomyslu??
Moja seterka (27 kg) chodzi czasami na Flexi w parku i polecam, ale opierając sie na moim doświadczeniu tylką taśmową. Pierwsza Flexi linka o mało co nie werżnęła mi sie w dłoń! I to ze dwa razy. Taśmowa Flexi jest troszkę cięższa, ale według mnie bezpieczniejsza. Goska
to zalezy czy tasma czy linka ...fleksi tasmy sie przecieraja (mialam takie dwie) linka wytrzymuje dluzej
ale tez zaznaczam ze moj pies diablesko sie zachowuje
ale tez zaznaczam ze moj pies diablesko sie zachowuje
Jeśli smycz automatyczna dla goldena - to tylko dobrej marki, ja używam Flexi już 2,5 roku i jest ok. - oczywiście taśma. Linkowe smycze są niebezpieczne zarówno dla psa jak i dla właściciela-sama doświadczyłam.
Lepiej zainwestować w smycz dobrej jakości i mieć ją na lata niż zaraz kupować następną.
I jeszcze jedno - smycz automatyczna nie jest rozwiązaniem dla psów, które ciągną. Najpierw trzeba pieska nauczyć zasad chodzenia na normalnej smyczy, a potem kupować automat. Pies który ciągnie, będzie ciągnął i na automatycznej smyczy, ona ma tez ograniczoną długość!
Lepiej zainwestować w smycz dobrej jakości i mieć ją na lata niż zaraz kupować następną.
I jeszcze jedno - smycz automatyczna nie jest rozwiązaniem dla psów, które ciągną. Najpierw trzeba pieska nauczyć zasad chodzenia na normalnej smyczy, a potem kupować automat. Pies który ciągnie, będzie ciągnął i na automatycznej smyczy, ona ma tez ograniczoną długość!
Ja również polecam taśmowe Flexi są niezawodne
- Fireheaven
Ja takze posiadam tasme Flexi i jestem zadowolona. Mam labka i wybralam te do 65kg.
-
smycze automatyczne nadaja sie tylko dla psow ktore na smyczy nie ciagna, i chodza ladnie....wyobraz sobie ze pies nagle rozpedza ci sie na tej smyczy i nagle blok...raczej niemile uczucie. ja dla duzych psow zawsze polecam dlugie smycze ze zwyklej tasmy,
nie jest trudna sztuka nauczenie sie zawijania jej jak lasso i popuszczania w miare potrzeby. mamy takie dwie - jedna 6 metrow, druga 20 metrow...
nie jest trudna sztuka nauczenie sie zawijania jej jak lasso i popuszczania w miare potrzeby. mamy takie dwie - jedna 6 metrow, druga 20 metrow...
-
a my przy 33 kg psie mamy flexi i jestem bardzo zadowolona, ale tak jak pisze moja przedmówczyni tylko dla psów umiejących chodzić na LUŹNEJ smyczy,
-
- Informacje
-