Pies :)

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

elosss

10 sierpnia 2011, 17:47

Witam. To jest moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc :)
Nazywam sie Bartosz i mam 15 lat. Chcialbym abyscie pomogli mi w wyborze psa tzn jaki by do mnie najlepiej pasowal ;) niestety moja mama nie pozwala mieszkac psom w domu dlatego potrzebuje psa ktory da rade mieszkac na podworku.Dodam ze mam sporawy ogrod. Zrobie mu oczywiscie duzy kojec i kupie piekna bude. Ale niedlugo koncza sie wakacje i bede chodzil do szkoly, a Po szkole mam treningi ok 2h. Dlatego moge wychodzic z psem rano przed szkola ok 6 z godzinke na spacer po szkole z 30 min i po treningach. W weekendy moge z nim przez caly dzien chodzic :) Tylko chodzi tez o to zeby ten piesek umial wytrzymac w kojcu. Tzn ze przez caly dzien bedzie mogl latac po ogrodzie a w najwieksze upaly bedzie mogl wchodzic do domu. Ale np do poki sie nie nauczy ( bo oczywisice mam tez w planach wytresowac go nie jak jkiegos robota ale tak po prostu ;)) zeby zaardzo nie rozrabiac na podworku to bedzie zamykany w kojcu. No i najlepiej jakby mial przyjazna osobowosc do wlasciciela, lubil sie bawic itp. Najlepiej jakby mial krotka siersc. Dodam jeszcze ze mam starsza siostre i mlodsza. Wiadomo starsza tez mi pomoze ale mlodsza bedzie utrapieniem dla psa :)

Ps dodam ze myslalem o szpicu wilczym, oraz o huskym ale ten drugi piesek, no co tu duzo pisac pprostu czytalem ze niedoswiadczeni moga zrobic krzywde takim psom.

A wiec jesli bedzie tacy uprzejmi to prosze o wasze propozycje :) Z gory dziekuje
pianistka

10 sierpnia 2011, 18:07

Bardzo dużo psów które spełnią Twoje wymagania to pieski rasy Mix - czyli popularne kundelki.
W Polsce się szacuje że kilka milionów takich psiaków wymaga godziwego traktowania a możesz wśród nich znaleźć już psa pół rocznego, rocznego. Na pewno Twoje warunki będą Rajem w porównaniu z tym jak jest w schroniskach ...
Husky i jego mieszanki to trudne zwierzęta, szpic wilczy nie bardzo nadaje się do Twoich warunków (pielęgnacja szaty czyli regularne szczotkowania i kojec nie bardzo to widzę).
Awatar użytkownika
amstaff ARY

11 sierpnia 2011, 14:40

Wszechstronny owczarek niemiecki krótkowłosy (pilnuje obejścia, lubi dzieci, mało choruje i nie wymaga specjalistycznych karm). Bez papierów można go kupić już za 150 zł.
SleepingSun

11 sierpnia 2011, 15:04

nie ma owczarków niemieckich bez papierów;/ niestety nie powinieneś brać psa z krótką sierścią, ponieważ takowych nie można w zimie trzymać na zewnątrz. Powinien być kudłaty. Nie wyobrażam sobie też szczeniaka zamkniętego w kojcu, choćby na noc, więc powinien to być starszy piesek np. półroczny
elosss

11 sierpnia 2011, 17:10

Co do ostatniej wypowiedzi to sie zabardzo nie zgadzam jesli chodzi o psa w zime. Pies nie ma gruczołow potnych czyli sie nie poci. Jedyna termoregulacja jest przeprowadzana u psa jest tylko na poduszeczkach łap i poprzez mordke. Dlatego bardziej sie obawiam duzych upalów bo wtedy mozemy zauwazyc jak pies wyciaga jezyk i sapie. Ale dzieki za wypowiedzi :}. Ciesze sie ze probujecie mi pomoc.

Ps. Co myslicie o rasie Hovawart. I moze jakie sa roznice pomiedzy ta rasa a owczarkiem niemieckim ?
pianistka

11 sierpnia 2011, 17:58

Psa w typie On-a bierze się ZA DARMO ze schroniska a nie kupuje się potencjalnego kaleki po niebadanych i nieznanych rodzicach napędzając jeszcze tragiczny w skutkach rozród psów żeby było na kolejną flachę wódki.
I powiedzmy szczerze, psy w typie ON-a rekrutują się generalnie z psów dysplastycznych, owszem można jest trzymać jak napisał/a amstaff ARY - dożyje tych 5-6 lat jak dociągnie wogule -( Tak jak to jest po wsiach, pies 8 letni i nie kulejący to ewenement -(
A niewybredne jedzenie jakie się serwuje tym biednym zwierzakom i zimny kojec tylko przyspiesza psią tragedię.

Trzeba znać realia prawdziwego postępowania z psami a nie powielać złe postępowanie "bo się tak zawsze robiło". Robiło się źle i należy to zmienić, mentalność też .
Awatar użytkownika
amstaff ARY

11 sierpnia 2011, 21:43

Hovawart posiadają dość silne poczucie dominacji, stąd wymagają kontaktu z ludźmi o stabilnej osobowości i konsekwentnym, zdecydowanym podejściu. Sprawiają jednak trudności w układaniu.
Więc to piesek dla odpowiedzialnej dorosłej osoby nie dla dzieci.

Psy na wsi tak samo jak w małych miastach są w kojcach dostają codziennie jedzenie, mają budy, wypuszczane są by pobiegały i żyją tak samo długo jak te w mieście. Młodzi ludzie jeżdzą do weterynarza kupują dobre karmy bytowe. Nie oczekujmy od 70 –latka by jeździł ze swoim psem po weterynarzach.
pianistka

11 sierpnia 2011, 21:58

Wieś wsi nie równa, tam gdzie mamy tzw sypialnie miast psy są już inaczej traktowane, ale większość psów na wsi ciągle wisi na łańcuchach nawet bez miski wody -(
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2011, 22:12 przez pianistka, łącznie zmieniany 1 raz.
japanisze

11 sierpnia 2011, 22:06

Nie oczekujmy od 70 –latka by jeździł ze swoim psem po weterynarzach.
Nie rozumiem - dlaczego?
Jeśli ktoś ma zdrowie, by trzymać psa to i ma zdrowie zawieść go do weta.
Awatar użytkownika
amstaff ARY

11 sierpnia 2011, 22:17

Tacy ludzie moją inną mentalność.
pianistka

11 sierpnia 2011, 22:37

Co to znaczy inną mentalność ?
Bo dla mnie znaczy że trzeba tak nad nimi pracować żeby im pokazać błąd a nie pobłażać temu że źle robią.
Bardzo cenię starszych ludzi za ich wiedzę, ale jeżeli popełniają błędy to nie wolno kwitować że " mają inną mentalność".
Awatar użytkownika
amstaff ARY

12 sierpnia 2011, 00:43

Inna mentalność: jedyne szczepienie „przeciwko wściekliźnie” a czasami to i nawet tego nie. Tłumaczenie „mój pies nikogo nie ugryzie ” a nie rozumie że jak już będzie miał wściekliznę to nie będzie zwracał uwagi czy to jego pan czy ktoś obcy. Nie rozumie że jak psa coś boli należy z nim iść do weterynarza. Młodzi ludzie nawet z kundlem pojadą do weterynarza.
isabelle30

12 sierpnia 2011, 11:25

amstaff ARY pisze:Wszechstronny owczarek niemiecki krótkowłosy (pilnuje obejścia, lubi dzieci, mało choruje i nie wymaga specjalistycznych karm). Bez papierów można go kupić już za 150 zł.
Wszechstronny i niechorujący :mrgreen: padłam na twarz! Psy których 99% ma dysplazje stawów, problemy ze skórą. Do tego problemy z psychiką. Potrzebuja bardzo intensywnego profesjonalnego szkolenia i duzo pracy fizycznej i umysłowej aby zachowywały sie jak normalne psy
isabelle30

12 sierpnia 2011, 11:29

amstaff ARY pisze:Inna mentalność: jedyne szczepienie „przeciwko wściekliźnie” a czasami to i nawet tego nie. Tłumaczenie „mój pies nikogo nie ugryzie ” a nie rozumie że jak już będzie miał wściekliznę to nie będzie zwracał uwagi czy to jego pan czy ktoś obcy. Nie rozumie że jak psa coś boli należy z nim iść do weterynarza. Młodzi ludzie nawet z kundlem pojadą do weterynarza.
Ja myślę że ta inna mentalność uległaby zmianie gdyby taki 70latek co miesiąc płacił mandacik 500 zł za niezaszczepienie pieska przeciwko wściekliźnie.
Nie przesadzajmy z tymi ludxmi starszymi, wielu z nich jest ok, ale ta część którrą określasz jako "inna mentalność" nadaje się wtłukiwania przez głowę a jak sie nie da to przez tyłek normalnej mentalności. I zamiast zasłaniac się szacunkiem, nalezy to robić
Awatar użytkownika
amstaff ARY

12 sierpnia 2011, 11:44

Owczarek niemiecki to jedna z wszechstronniejszych ras . KAŻDY PIES MA WADY.
Co do szczepień każdy robi po swojemu, to że niektórzy źle na tym wychodzą to inna sprawa.

Zaproponuj jakąś rasę isabelle30, a nie tak od razu krytykować innych. elosss szuka odpowiedniej rasy dla siebie, rzuć pomysł a Bartek zastanowi się jaki zwierzak przypadnie mu do gustu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje