Jakich żwirków używacie ? Które polecacie/ nie polecacie ?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

06 czerwca 2009, 11:45

a wyjasni mi ktos na czym polega roznica miedzy zwirkiem bentonitowym , silikinowym i drewnianym oprocz tego ze kot moze zjesc 2pierwsze i ze drewniany mozna splukiwac w wc. u mnie w zoologicznym pani powiedziala ze najczesciej kupuja u niej benek super compact
Daffodil

06 czerwca 2009, 12:09

Przez wiele lat używałam CBE+.Sprawdzał sie doskonale i można go wyrzucac do ubikacji (drewniany). Jednak odkąd zamieszkał z nami 8 letni kocur,który wcześniej nie widział żadnego żwirku na oczy musiałam zmienic na Benek Super Compact. CBE+ traktował jako legowisko, a qoopale i sio robiło się obok :oops: .Benka zaakceptował natychmiast.Wiele zatem zależy od upodobań kota.
DamaKier
Kontakt:

06 czerwca 2009, 12:24

Betonit- ciężki, dosyć pylący (co by nie pisali na opakowaniu), zbryla się (bryłek nie mozna wrzucać do toalety)

Drewniany- też raczej ciężki (ma to w sumie znaczenie jeśli samemu trzeba je nosić z zoologicznego), pyli troszkę (ale "drewnem", więc od razu zapach inny- betonitowy pył jest duzo gorszy jak dla mnie), moze się zbrylac lub nie (w zalezności od wybranej wersji), mozna usuwać do toalety

Silikonowy- leciutki, w postaci kryształków, mocz zostaje pochłonięty przez kryształki a kupy trzeba wyrzucać (można do toalety). Ma tą wadę, że trzeba go sprawdzić na kocie, bo w przypadku wielu kociastych po tygodniu robi się z niego błoto, przy innych wytrzymuje spokojnie mieisiąc. Przy więcej niż jednym kocie (no ew. przy dwóch jeszcze może) staje się wg mnie nieopłacalny. Jedna torba starcza dla jednego kota na jeden mieisiąc- choc jak pisałam może być też tak, że po tygodniu będzie do wymiany- kwestia osobnicza
Gość

06 czerwca 2009, 13:05

o kurde teraz to naprawde mam metlik w glowie....co wziasc..wiem ze kazdy ma swoj zwirek ktory kupuje ale poleccie mi kilka nazw chodzi mi o zwirek ktory bylby w miare tani i dosc wydajny czy np. te supermarketow drewniane bardzo odbiegaja jakoscia od drewnianego Pigwa np./
Awatar użytkownika
ania1985

06 czerwca 2009, 13:49

drewniany jest lekki jak piórko Dama, co Ty:)
to raz
a 2 co innego kot który ma ileś lat i żył w dziczy, a co innego maluszek, który swój pierwszy zwir zaakeptuje z dużym prawdopodobienstwem
Gość

06 czerwca 2009, 16:33

doradzcie jaki kupic..
Daffodil

06 czerwca 2009, 16:38

Jak widzisz każdy chwali to czego używa. Ja polecam CBE+ - droższy, ale wydajny i prosty w "obsłudze", Benek tańszy, ale bardziej kłopotliwy.
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

06 czerwca 2009, 17:05

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobiony przez Ciebie test. Jestem przekonana, że każdy z kociarzastych musiał go przejść i wybrał ten najlepszy pod siebie i kota.
iskra666

09 czerwca 2009, 12:13

My używamy takiego, którego można wyrzucać do ubikacji :)
Jest to super rozwiązanie !
Gość

09 czerwca 2009, 14:15

iskra666 pisze:My używamy takiego, którego można wyrzucać do ubikacji :)
drewnianego? jaka nazwa??
Gość

12 czerwca 2009, 19:44

Podlacze sie pod temat z swoim pytaniem.
Co myslicie o zwirku Super Benek Uniwersalny? Cena jest ok - 7,50 za 5l..a jak z jakoscia itp. używak ktos z Was?? Czekam na opinie. pozdrawiam
Gość

14 czerwca 2009, 13:39

Naprawde nie chce mi sie wierzyć , że nikt z Was nie używa tego żwirku ? ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje