Kiełbasa dla psa.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ania05

16 sierpnia 2011, 16:55

ALe szynki z puszki to nie dawaj bo tam jest mnóstwo konserwantów ,pies ma szybszą przemianę materii i to wszystko szybciej odkłada się w jego narządach ,tak mi kiedyś tłumaczył wet kiedy rozmawialiśmy o chorobach psich ,może cos popitolołam ,więc proszę mnie poprawić jeśli tak nie jest .Myslę że ceny tych kiełbas są porównywalne z ceną jakiś mięsnych rzeczy -serc ,żołądków ,okrawków itp.a chociaz wtedy pies ma czyste mięso niż jakies zmielone ścięgna i kości .
Awatar użytkownika
amstaff ARY

16 sierpnia 2011, 17:11

Ary oprócz karmy z puszki i kaszy je wszystko.
Tak naprawdę dzikie psy nie jedzą tylko mięsa, bardziej koty.
Nie jestem za samą twardą karmą, troszkę warzyw, mięsa, ryżu i makaronu, szyneczki, paróweczki.
Nie gotowałam nigdy żołądków, płuc, nerek i takich tam. Albo czyste mięso albo karma twarda.
Niektórzy gotują na korpusach ale ja się boje, on ma szczęki jak kopara, ugryzie wolową kość i już jest przepołowiona a co dopiero elementy od kurczaka.
Zobaczę co po tej kiełbasce z niego wyjdzie.
Awatar użytkownika
amstaff ARY

16 sierpnia 2011, 17:12

A spotkaliście się z kabanosami dla psa.
egusia1

16 sierpnia 2011, 17:24

Swego czasu karmiłam swoją sunię tymi kiełbasami.....skład marny, kasza,marchew,jakieś odpady, poza tym jest SŁONA! W smaku jak parówka, to grzech podawać psu coś takiego. Już lepiej ugotować ryżu z warzywami i mięsem/podrobami.
Kg serc kosztuje ok 6 zł/kg
japanisze

16 sierpnia 2011, 17:27

A jaką suchą karmę dajesz Aremu?
ania05

16 sierpnia 2011, 18:04

Amstaffie -korpusy bądz jak kto woli porcje rosołowe gotujemy i obieramy ,wbrew pozorom jest tam bardzo duzo fajnych kąsków do których dodajesz makaron bądz inny wypełniacz .Kości z tego są dla psa niebezpieczne i nie wolno ich dawac .
Awatar użytkownika
amstaff ARY

16 sierpnia 2011, 21:35

Rany egusia1 posmakowałeś, ja bym nie mogła.Ta którą dostał Ary nie była raczej słona bo nic nie pił. Dzięki za podanie ceny serduszek.

Wiem ania05 że się obiera z kości, ale jak jakołś przegapię to koniec , one są małe. Ale spróbuje tego i dam odp. jak mu smakowało. :idea: [prywatna wiadomość] ania05111971

Wracając do kabanosa dla psa, kupiłam psu kiedyś naturalnego „brązowego” (paczkowane po 100 szt. / około 12 zł, ale w zoologicznym sprzedają na sztuki),wszystkie rodzaje są na pewno ze skórą. Ary uwielbia je, są niezbyt duże, twarde i o różnych smakach. Obecnie ma kilka brązowych, ok. 90 czerwonych i 90 białych. Najważniejsze by przy takiej ilości trzymać kabanosy w szczelnym pojemniku, mają dziwny zapach. Te sprzedawane pojedynczo są bez zapachu, po prostu zwietrzale.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2011, 22:46 przez amstaff ARY, łącznie zmieniany 2 razy.
SleepingSun

16 sierpnia 2011, 22:23

nie pakuj w psa syfu (mówię tu o kabanosach w różnych kolorach, kiełbasach dla psów itd), tylko kup mu porządną suchą karmę.
Awatar użytkownika
amstaff ARY

17 sierpnia 2011, 21:27

Pies po wczorajszej kiełbasie czuje się świetnie, dziś dałam mu resztę także smakowało.

Pisałam że kiełbasa od „Producenta Y” Karma popularna dla psa 3 zł/0,5 kg, ładnie pachnie. Dziś kupiłam pasztet z kurczaka (dla ludzi) ale w celu podania psu, odkryłam że jedno i drugie pachnie tak samo.
japanisze

17 sierpnia 2011, 21:41

Nie karm takimi specjałami :|

Odpowiesz na pytanie dot. suchej karmy?
Mari

17 sierpnia 2011, 23:08

amstaff ARY pisze:Pies po wczorajszej kiełbasie czuje się świetnie, dziś dałam mu resztę także smakowało.
to że psu smakowało nie znaczy że jest to dla niego dobre! psy zjadają różne świństwa, akcesoria domowe, elektronikę. pewnie im smakuje, skoro to jedzą ale czy to znaczy że tego potrzebują?!
zdecyduj się na suchą karmę (znajdziesz tu recenzje wielu karm) lub podawaj mięso z wypełniaczem w stosunku 2/3 mięsa i 1/3 wypełniacza uzupełnione suplementami.
Awatar użytkownika
amstaff ARY

18 sierpnia 2011, 00:43

anulkac Dałam mu resztę bo jej nie wyrzucę skoro ją wczoraj kupiłam do sprawdzenia.
Jestem ciekawa opinii na ten temat, moja jest taka że po karmie X pewnie szybko brudzą się zęby bo jest miękka, karma Y jest lepsza, bardziej sucha, ładnie pachnie.

Pies dostaje suchą karmę, warzywa surowe i gotowane, ryż i makaron, szynkę i pasztet, kości, ser, twaróg,

rzadko: wątrobę, owoce, jajka, płatki zbożowe (mam na myśli sprasowany owies lub pszenicę dokładnie nie wiem )pies nie trawi kaszy więc płatki mają być substytutem, trudno dostać nieprzetworzoną.

pies nigdy nie dostawał bezpośrednio: serc, nerek, szyj, korpusów, ogonów, prażonych uszek czy nóżek kurzych. Wydaje mi się że te wymienione produkty których Ary nie jada są w tej kiełbasie dla psa.

Czytam recenzje, bardzo pomału bo tyle jest tych wypowiedzi.

Nie jestem za samą suchą karmą, u hartów tego nie widać ale u Amstaffów jeden dzień bez porządnej wyżerki i wygląda o kilo mniej. Weterynarz twierdzi że jego 31 kg jest idealną wagą i nie należy przekraczać w duł ani w górę o więcej niż kilogram.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2011, 01:13 przez amstaff ARY, łącznie zmieniany 1 raz.
anulkac

18 sierpnia 2011, 00:49

Po co dajesz psu pasztet? Słone to i pełne przypraw. A szynka nie lepsza. Też zawiera dużo soli. Człowieka szczypie to to w język a co dopiero robi psu.

Ostatnio miałam przypadek- przypadkowi ludzi nakarmili mojego psiura chipsami opier... jak święty turecki diabła - sama chipsów nie jadam i dzieciom tez nie daję tego świństwa. Wychodzę z założenia, że ludzkie jedzenie jest ludzi, a psie dla psa.
japanisze

18 sierpnia 2011, 00:55

Ja nie mam chartów, a są na suchym 8)

Ale jaką tę suchą karmę dajesz?
Awatar użytkownika
amstaff ARY

18 sierpnia 2011, 00:57

ania05111971 :lol: (poczochrany i wymiętolony, śpi i śni o gryzieniu "kolesia forowego" bo przeczytałam mu wiadomości kilka) :roll:
ODPOWIEDZ
  • Informacje