Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
-
Isabelle, tak się zastanawiam skąd pewność że w tym tłuszczu są białka? Jeżeli możemy powiedzieć, tłuszczem ze świni jest smalec (analogicznie tłuszcz z kurczaka) to w nim nie ma grama białka? I żeby nie było ja się tylko zastanawiam. W słoninie już znajdziemy białko (2,3g) ale może ten kurczakowy tłuszcz jest czysty, jak smalec?
-
W smalcu też jest białko świńskie Jest go jednak poniżej tego % który należy wypisać na opakowaniu. Jednak wystarczajaca ilość aby wywołać reakcję alergiczną u alergika.
Tłuszcz to nic innego jak tylko wytopiona zawartość lipocyta czyli komórki tłuszczowej. Komórka tłuszczowa jak każda inna komórka komórka organizmu zwierzecego otoczona jest błoną składającą się przede wszystkim z białek i tłuszczów....podczas wytapiania smalcu, część tych białek zamienia sie w skwarki, jest to duża część. Ale część zostaje w smalcu....i jest to ilość wystarczająca dla alergika. Identycznie ma sie sprawa z każdym tłuszczem zwierzęcym. W przypadku tłuszczów roślinnych stosuje się rafinację - czyszczenie tłuszczu z resztek wszystkiego co tłuszczem nie jest. W ten oto sposób psuje sie ten tłuszcz jeszcze zanim trafi na półki do sklepu. Resztę załatwia światło.
Zauważ że na wielu produktach znajduje się zapis "Uwaga, produkt pochodzi z zakładu gdzie uzywa sie orzeszków...." choć w produkcie orzeszków nie ma. Jednak nawet leżenie obok orzeszków może wystarczyć aby dane coś zawierało tak znikomą ilość alergenu która jest groźna dla życia.
Tłuszcz to nic innego jak tylko wytopiona zawartość lipocyta czyli komórki tłuszczowej. Komórka tłuszczowa jak każda inna komórka komórka organizmu zwierzecego otoczona jest błoną składającą się przede wszystkim z białek i tłuszczów....podczas wytapiania smalcu, część tych białek zamienia sie w skwarki, jest to duża część. Ale część zostaje w smalcu....i jest to ilość wystarczająca dla alergika. Identycznie ma sie sprawa z każdym tłuszczem zwierzęcym. W przypadku tłuszczów roślinnych stosuje się rafinację - czyszczenie tłuszczu z resztek wszystkiego co tłuszczem nie jest. W ten oto sposób psuje sie ten tłuszcz jeszcze zanim trafi na półki do sklepu. Resztę załatwia światło.
Zauważ że na wielu produktach znajduje się zapis "Uwaga, produkt pochodzi z zakładu gdzie uzywa sie orzeszków...." choć w produkcie orzeszków nie ma. Jednak nawet leżenie obok orzeszków może wystarczyć aby dane coś zawierało tak znikomą ilość alergenu która jest groźna dla życia.
-
no tak, masz rację. Nie wzięłam pod uwagę, że dane z tabeli produktów spożywczych są pozaokrąglane
Szukam karmy dla mojej 11 letniej suczki, tak do 120zl. Wazne zeby chrupki byly male i latwe do pogryzienia, plaskie lub w ksztalcie oponki. Co mozecie mi polecic?
-
Ja wybrałbym Ariona Premium dla Seniora..Arion to Solidna firma.
-
-
Niestety objawy alergii po Nutrze Nuggets Lamb&Rice są zbyt duże!!!!!!
Muszę coś zamówić innego zastanawiam się nad Bento Kroren lu TOTW nie wiem co wybrać,żebym znowu nie musiał wyrzucać forsy w błoto. Rodzice są wkurzeni bo 169 zł poszło w bloto. Zastanawiam się nad tymi propozycjami.
http://www.krakvet.pl/taste-wild-pacifi ... 14689.html
http://www.krakvet.pl/taste-wild-high-p ... 14861.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-salm ... 12585.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-mini ... -1202.html
Nie wiem czy wybrać TOTW czy Bento Kronen.
Pan Robert polecał mi Mera Dog lub Boscha Bio ale jakoś nie mam zaufania do tych karm. Proszę o pomoc krakwvetowskich forumowiczów.
Muszę coś zamówić innego zastanawiam się nad Bento Kroren lu TOTW nie wiem co wybrać,żebym znowu nie musiał wyrzucać forsy w błoto. Rodzice są wkurzeni bo 169 zł poszło w bloto. Zastanawiam się nad tymi propozycjami.
http://www.krakvet.pl/taste-wild-pacifi ... 14689.html
http://www.krakvet.pl/taste-wild-high-p ... 14861.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-salm ... 12585.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-mini ... -1202.html
Nie wiem czy wybrać TOTW czy Bento Kronen.
Pan Robert polecał mi Mera Dog lub Boscha Bio ale jakoś nie mam zaufania do tych karm. Proszę o pomoc krakwvetowskich forumowiczów.
Osobiście mam znacznie większe zaufanie do karm niemieckich Mera , Biosh,czy Koebers są to karmy dobrej, sprawdzonej jakości niżli do Diamonda produkującego Taste of Wild, ktory ciągle ma jakieś wpadki , ostatnio z salmonellą. W moim przypadku , psa alergicznego dobrze sprawdza się Mera, Bento Kronen .
ale arion nie ma plaskich chrupek a na takich mi zalezypawelczajka14 pisze:Ja wybrałbym Ariona Premium dla Seniora..Arion to Solidna firma.
-
Ale stosujesz Bento Kronen możesz mi coś o nim powiedzieć??? Zastanawiam się nad Bento albo Merą Dog nie wiem co wybrać chyba postawie na Niemiecką lub Belgijska szkołę.dorota m pisze:Osobiście mam znacznie większe zaufanie do karm niemieckich Mera , Biosh,czy Koebers są to karmy dobrej, sprawdzonej jakości niżli do Diamonda produkującego Taste of Wild, ktory ciągle ma jakieś wpadki , ostatnio z salmonellą. W moim przypadku , psa alergicznego dobrze sprawdza się Mera, Bento Kronen .
-
Seiti dzięki za opis sytuacji tylko szkoda,że Mera nie ma 15 kilowych worków.Seiti pisze:Przy podawaniu Mery mój staruszek pierwszy raz od prawie 15 lat nie ma krost, które występowały w okresie wiosna-jesień. Normalnie cud bo wg wetów była to alergia na pchły. No i odżył niesamowicie, sierść się poprawiła.
U mnie od 7 miesięcy z małą przerwą doskonale spisuje się Mera z Indykiem. Stosowalam też Bento kronen w zeszłym roku z jagnięciną i też byłam zadowolona, pies miał cudną sierść i nie drapał się, a jest urodzonym alergikiem. Ja wiem , że sklad tych karm jest skromny , tradycyjny , ok 20 % mięsa, ale jakość jest bardzo dobra i póki co nie słyszałam , żeby te firmy miały jakieś wpadki i musiały wycofywać produkty z rynku. Kiedys czytałam artykul na temat tego co jest w miesie polskim przeznaczonym do spożycia dla ludzi ( antybiotyki, hormony) i autor artykułu, jakiś profesor , nie mógł się nadziwić , że w niemieckich karmach dla psow nie dpuszcza sie miesa z hormonami i antybiotykami. To wlaśnie mnie przekonuje . Bioscha( nowa wersja ekologoczna Boscha) nie próbowalam, chociaż też ma dobre opinie . Poza tym ja zawsze coś dorzucam do karmy, zioła, owoce, żwacze , dodatki w postaci mokrej karmy , też niemieckie , surowe mięso , oczywiście w pewnym odstępie od suchego.
Po Totwie , mój owczarek strasznie się drapal , niemożebnie. Ale wiesz , to wszystko sprowadza się do indywidualnej tolerancji na karmę i trzeba samemu wypróbować.
Po Totwie , mój owczarek strasznie się drapal , niemożebnie. Ale wiesz , to wszystko sprowadza się do indywidualnej tolerancji na karmę i trzeba samemu wypróbować.
I u mnie takie karmy sprawdzaja sie najlepiej u alergicznej bulwy! (moja wielka milosc - trovet i wolfsblut, ale UWAGA - nie w. holistyczny, a ten dla alergikow - z jagniecina albo lososiem - tylko te dwa skladem i dzialaniem sa moim zdaniem odpowuednie dla wrazliwych)dorota m pisze:Ja wiem , że sklad tych karm jest skromny , tradycyjny , ok 20 % mięsa, ale jakość jest bardzo dobra
Nie polecam przekombinowanych skladow dla wrazliwcow - osobiscie znam moze 2 buldogi (na kilkadziesiat) ktorym sluza karmy holistyczne - reszta o niebo lepiej toleruje klasyki o skromnym skladzie.
-
Witaj Japanisze aktualnie ślędzę twoją heroiczną walkę w poszukiwaniu optymalnej karmy dla twojej buldożynki. Na serwisie coś tam z molosami- żeby go nie reklamować nie podaje adresu.
-
- Informacje
-