Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun

26 lipca 2012, 11:18

Isabelle, tak się zastanawiam skąd pewność że w tym tłuszczu są białka? Jeżeli możemy powiedzieć, tłuszczem ze świni jest smalec (analogicznie tłuszcz z kurczaka) to w nim nie ma grama białka? I żeby nie było ja się tylko zastanawiam. W słoninie już znajdziemy białko (2,3g) ale może ten kurczakowy tłuszcz jest czysty, jak smalec?
isabelle30

26 lipca 2012, 12:50

W smalcu też jest białko świńskie :mrgreen: Jest go jednak poniżej tego % który należy wypisać na opakowaniu. Jednak wystarczajaca ilość aby wywołać reakcję alergiczną u alergika.
Tłuszcz to nic innego jak tylko wytopiona zawartość lipocyta czyli komórki tłuszczowej. Komórka tłuszczowa jak każda inna komórka komórka organizmu zwierzecego otoczona jest błoną składającą się przede wszystkim z białek i tłuszczów....podczas wytapiania smalcu, część tych białek zamienia sie w skwarki, jest to duża część. Ale część zostaje w smalcu....i jest to ilość wystarczająca dla alergika. Identycznie ma sie sprawa z każdym tłuszczem zwierzęcym. W przypadku tłuszczów roślinnych stosuje się rafinację - czyszczenie tłuszczu z resztek wszystkiego co tłuszczem nie jest. W ten oto sposób psuje sie ten tłuszcz jeszcze zanim trafi na półki do sklepu. Resztę załatwia światło.

Zauważ że na wielu produktach znajduje się zapis "Uwaga, produkt pochodzi z zakładu gdzie uzywa sie orzeszków...." choć w produkcie orzeszków nie ma. Jednak nawet leżenie obok orzeszków może wystarczyć aby dane coś zawierało tak znikomą ilość alergenu która jest groźna dla życia.
SleepingSun

26 lipca 2012, 13:01

no tak, masz rację. Nie wzięłam pod uwagę, że dane z tabeli produktów spożywczych są pozaokrąglane :)
LuAnna

27 lipca 2012, 10:53

Szukam karmy dla mojej 11 letniej suczki, tak do 120zl. Wazne zeby chrupki byly male i latwe do pogryzienia, plaskie lub w ksztalcie oponki. Co mozecie mi polecic?
pawelczajka14

27 lipca 2012, 11:00

Ja wybrałbym Ariona Premium dla Seniora..Arion to Solidna firma.
pawelczajka14

27 lipca 2012, 12:03

Niestety objawy alergii po Nutrze Nuggets Lamb&Rice są zbyt duże!!!!!!
Muszę coś zamówić innego zastanawiam się nad Bento Kroren lu TOTW nie wiem co wybrać,żebym znowu nie musiał wyrzucać forsy w błoto. Rodzice są wkurzeni bo 169 zł poszło w bloto. Zastanawiam się nad tymi propozycjami.

http://www.krakvet.pl/taste-wild-pacifi ... 14689.html
http://www.krakvet.pl/taste-wild-high-p ... 14861.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-salm ... 12585.html
http://www.krakvet.pl/bento-kronen-mini ... -1202.html
Nie wiem czy wybrać TOTW czy Bento Kronen.
Pan Robert polecał mi Mera Dog lub Boscha Bio ale jakoś nie mam zaufania do tych karm. Proszę o pomoc krakwvetowskich forumowiczów.
dorota m

27 lipca 2012, 15:39

Osobiście mam znacznie większe zaufanie do karm niemieckich Mera , Biosh,czy Koebers są to karmy dobrej, sprawdzonej jakości niżli do Diamonda produkującego Taste of Wild, ktory ciągle ma jakieś wpadki , ostatnio z salmonellą. W moim przypadku , psa alergicznego dobrze sprawdza się Mera, Bento Kronen .
LuAnna

27 lipca 2012, 16:33

pawelczajka14 pisze:Ja wybrałbym Ariona Premium dla Seniora..Arion to Solidna firma.
ale arion nie ma plaskich chrupek a na takich mi zalezy
Seiti

27 lipca 2012, 16:38

Przy podawaniu Mery mój staruszek pierwszy raz od prawie 15 lat nie ma krost, które występowały w okresie wiosna-jesień. Normalnie cud bo wg wetów była to alergia na pchły. No i odżył niesamowicie, sierść się poprawiła.
pawelczajka14

27 lipca 2012, 17:34

dorota m pisze:Osobiście mam znacznie większe zaufanie do karm niemieckich Mera , Biosh,czy Koebers są to karmy dobrej, sprawdzonej jakości niżli do Diamonda produkującego Taste of Wild, ktory ciągle ma jakieś wpadki , ostatnio z salmonellą. W moim przypadku , psa alergicznego dobrze sprawdza się Mera, Bento Kronen .
Ale stosujesz Bento Kronen możesz mi coś o nim powiedzieć??? Zastanawiam się nad Bento albo Merą Dog nie wiem co wybrać chyba postawie na Niemiecką lub Belgijska szkołę.
pawelczajka14

27 lipca 2012, 17:36

Seiti pisze:Przy podawaniu Mery mój staruszek pierwszy raz od prawie 15 lat nie ma krost, które występowały w okresie wiosna-jesień. Normalnie cud bo wg wetów była to alergia na pchły. No i odżył niesamowicie, sierść się poprawiła.
Seiti dzięki za opis sytuacji tylko szkoda,że Mera nie ma 15 kilowych worków.
dorota m

27 lipca 2012, 18:10

U mnie od 7 miesięcy z małą przerwą doskonale spisuje się Mera z Indykiem. Stosowalam też Bento kronen w zeszłym roku z jagnięciną i też byłam zadowolona, pies miał cudną sierść i nie drapał się, a jest urodzonym alergikiem. Ja wiem , że sklad tych karm jest skromny , tradycyjny , ok 20 % mięsa, ale jakość jest bardzo dobra i póki co nie słyszałam , żeby te firmy miały jakieś wpadki i musiały wycofywać produkty z rynku. Kiedys czytałam artykul na temat tego co jest w miesie polskim przeznaczonym do spożycia dla ludzi ( antybiotyki, hormony) i autor artykułu, jakiś profesor , nie mógł się nadziwić , że w niemieckich karmach dla psow nie dpuszcza sie miesa z hormonami i antybiotykami. To wlaśnie mnie przekonuje :). Bioscha( nowa wersja ekologoczna Boscha) nie próbowalam, chociaż też ma dobre opinie . Poza tym ja zawsze coś dorzucam do karmy, zioła, owoce, żwacze , dodatki w postaci mokrej karmy , też niemieckie :) , surowe mięso , oczywiście w pewnym odstępie od suchego.
Po Totwie , mój owczarek strasznie się drapal , niemożebnie. Ale wiesz , to wszystko sprowadza się do indywidualnej tolerancji na karmę i trzeba samemu wypróbować.
japanisze

27 lipca 2012, 19:08

dorota m pisze:Ja wiem , że sklad tych karm jest skromny , tradycyjny , ok 20 % mięsa, ale jakość jest bardzo dobra
I u mnie takie karmy sprawdzaja sie najlepiej u alergicznej bulwy! (moja wielka milosc - trovet i wolfsblut, ale UWAGA - nie w. holistyczny, a ten dla alergikow - z jagniecina albo lososiem - tylko te dwa skladem i dzialaniem sa moim zdaniem odpowuednie dla wrazliwych)

Nie polecam przekombinowanych skladow dla wrazliwcow - osobiscie znam moze 2 buldogi (na kilkadziesiat) ktorym sluza karmy holistyczne - reszta o niebo lepiej toleruje klasyki o skromnym skladzie.
pawelczajka14

27 lipca 2012, 20:34

Witaj Japanisze aktualnie ślędzę twoją heroiczną walkę w poszukiwaniu optymalnej karmy dla twojej buldożynki. Na serwisie coś tam z molosami- żeby go nie reklamować nie podaje adresu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje