Witam.
Mam pytanie: czy ma ktoś dostęp, może ktoś używa do składu jednej z w/w karm, ale tego z worka. Nie jestem pewien czy podany skłąd w necie odpowiada temu na opakowaniu.
I jak sadzicie jak się ma ta karma w stosunku do np. Troveta RRD, LRD, jeśli chodzi o jakość.
Wiadomo Trovet stricte weterynaryjna karma...ciekawe czy ktoś miał do czynienia z Fish4Dogs.
Nie chodzi mi o suchą analizę składu gdyż to sam potrafię a o wypowiedzi ludzi którzy naprawdę je stosowali u psa.
FISH4DOGS, SALMON4DOGS
Nie chcę jak narazie zmieniać. Poprostu byłem ciekaw doświadczeń tych którzy skarmiali tą karmą, z czystej ciekawości, a nóż kiedyś się skusze:) Generalnie pojawiło się mnóstwo fajnych karm dla alergików- trzeba tylko dobrze poszperać, z mięsem z bizona, dziczyzny, jelenia itd...- Niestety ceny też powyżej 200 zł
Jako, że mam lekką schizę na temat dobrego żywienia mojego psa, to staram się karmić go zdrowo i różnorodnie. Od kilku dni podaję mu Fish4dogs dla szczeniąt (mops - 8 miesięcy). Co do składu, to jak napisano wyżej wydaje się być bardzo dobry. Jeśli zaś chodzi o pozostałe odczucia, to na razie też mam pozytywne. Do tej pory poza RC testowałem na moim psie Biomill i Orijen. RC pomijam milczeniem, a Biomill i Orijen choć składy niezłe, to jednak w przypadku mojego psa miały taką sobie przyswajalność, dodatkowo po Orijenie w domu była istna komora gazowa. Czyli na początek wrażenia pozytywne. Niestety karma chyba jedna z najdroższych. Za jakiś czas, jak już będę wiedział więcej, napiszę jak rybki wpływają na mojego pupila.
Napisałes,że po Biomilu i Orijenie było nie całkiem super.
jako ciekawostkę podam przykład mojego najmłodszego( 8,5 miesiąca)psiaka. Karmiłem Go Diamondsem Lamb&Rice Puppy Large Breed,i nie do konca byłem zadowolony(Qupy zbyt miękkie) i odstawiłem na kilka miesięcy.Teraz od kilkunastu dni wróciłem do tej karmy i strzał w 10,wszystko suuuper jak nigdy. i zostaje na tej karmie.
Dlatego warto czasami po jakimś czasie wrócić i spróbować karmy która wcześniej nie do końca była ok(mam na myśli Qupy).
Pozdrawiam.
jako ciekawostkę podam przykład mojego najmłodszego( 8,5 miesiąca)psiaka. Karmiłem Go Diamondsem Lamb&Rice Puppy Large Breed,i nie do konca byłem zadowolony(Qupy zbyt miękkie) i odstawiłem na kilka miesięcy.Teraz od kilkunastu dni wróciłem do tej karmy i strzał w 10,wszystko suuuper jak nigdy. i zostaje na tej karmie.
Dlatego warto czasami po jakimś czasie wrócić i spróbować karmy która wcześniej nie do końca była ok(mam na myśli Qupy).
Pozdrawiam.
nie wiem czy prośba o skład nadal aktualna, ale skoro nikt nie podał to daję
Finest fish4dogs : dorsz 32%, ziemniaki 26%, mączka śledziowa 22.5%, olej z łososia 7.5%, włókno z buraka 2.5%, drożdże piwne 2.5%, minerały i witaminy 1.7%
analiza chemiczna: białko 26%, tłuszcz 11%, popiół 9%, włókno 2,5%
witamina A 15000 jm/kg, witamina D3 1500jm/kg, witamina E 125 mg/kg, miedź 18 mg/kg
spojrzałam na stronę i rzeczywiście ten skład się różni i w tym z opakowania nie doliczyłam się łącznie 100%
skład procentowy ze strony przedstawiciela
dorsz 30,5% , ziemniaki 30,5%, mączka śledziowa 21,4%, olej z łososia 7,6%, włókno z buraków 6,4%, drożdże browarnicze 2,1%, minerały 0,8%, witaminy 0,7% / razem 100 % - nic więcej
mój bernuś na fishu jest dopiero od 2 miesięcy, dla mnie podstawowym plusem jest to że ją je, a przeszłam z nim wiele karm. Obecnie zaczął jeść drugi worek tej karmy, kupki ok, sierść lśniąca, gęsta i miękka, choć z nią problemu nigdy nie miał. Odkąd dostaje fisha odstawiłam Galomegę (olej z mięśni ryb sardynowatych) i sama jestem ciekawa jak będzie się prezentował po wymianie zimowego futra.
Finest fish4dogs : dorsz 32%, ziemniaki 26%, mączka śledziowa 22.5%, olej z łososia 7.5%, włókno z buraka 2.5%, drożdże piwne 2.5%, minerały i witaminy 1.7%
analiza chemiczna: białko 26%, tłuszcz 11%, popiół 9%, włókno 2,5%
witamina A 15000 jm/kg, witamina D3 1500jm/kg, witamina E 125 mg/kg, miedź 18 mg/kg
spojrzałam na stronę i rzeczywiście ten skład się różni i w tym z opakowania nie doliczyłam się łącznie 100%
skład procentowy ze strony przedstawiciela
dorsz 30,5% , ziemniaki 30,5%, mączka śledziowa 21,4%, olej z łososia 7,6%, włókno z buraków 6,4%, drożdże browarnicze 2,1%, minerały 0,8%, witaminy 0,7% / razem 100 % - nic więcej
mój bernuś na fishu jest dopiero od 2 miesięcy, dla mnie podstawowym plusem jest to że ją je, a przeszłam z nim wiele karm. Obecnie zaczął jeść drugi worek tej karmy, kupki ok, sierść lśniąca, gęsta i miękka, choć z nią problemu nigdy nie miał. Odkąd dostaje fisha odstawiłam Galomegę (olej z mięśni ryb sardynowatych) i sama jestem ciekawa jak będzie się prezentował po wymianie zimowego futra.
Uważaj tylko na sól w tej karmie.Mam na mysli sól której w składzie nie wymieniaja,a ma jej b.dużo śledż,tym bardziej ,że jest go sporo(22%) w tym pokarmie.
Zwracam uwagę tylko dla dobra psa,warto by było poprosić o dokładny skład a w szczególności zawartośc soli.To są niestety minusy karm typowo rybnych.
Zwracam uwagę tylko dla dobra psa,warto by było poprosić o dokładny skład a w szczególności zawartośc soli.To są niestety minusy karm typowo rybnych.
dziękuję za cenną uwagę
znalazłam na polskiej stronie zawartośc soli 0,73% dziwne że na angielskiej już tej informacji nie ma, ale za to tam podają kaloryczność 338 Kcal/100gm której na polskiej ani na worku nie umieszczono.
znalazłam na polskiej stronie zawartośc soli 0,73% dziwne że na angielskiej już tej informacji nie ma, ale za to tam podają kaloryczność 338 Kcal/100gm której na polskiej ani na worku nie umieszczono.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2010, 10:29 przez Alto, łącznie zmieniany 1 raz.
szukając o ilości soli w diecie psa znalazłam coś takiego
http://www.vetopedia.pl/article12-1-Zywienie_psa.html
"dzienne zapotrzebowanie psa na sól kuchenną wynosi około 15-20 g"
przeliczając 0,73% z dziennej dawki dla mojego psa której i tak nie zjada czyli z 400g wychodzi tej soli w pokarmie 2,92 g to chyba nie jest dużo.
Ciekawy się temat z tego rozwija, może nawet na osobny wątek ilość soli w diecie psa
Edit
ta dzienna dawka 15-20 g wydaje mi sie za duża więc poszukując dalej natrafiłam na coś takiego "Dobrze jest więc podawać im sól jodową (o ile jest dostępna), w ilości nieprzekraczającej 1% całej dziennej dawki. Już 2% soli powoduje nadmierne pobieranie płynów, ale jeszcze nie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Większe ilości są już niebezpieczne, gdyż wpływają ujemnie na pracę nerek."
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
czyli 0,73% jest jaknajbardziej ok
http://www.vetopedia.pl/article12-1-Zywienie_psa.html
"dzienne zapotrzebowanie psa na sól kuchenną wynosi około 15-20 g"
przeliczając 0,73% z dziennej dawki dla mojego psa której i tak nie zjada czyli z 400g wychodzi tej soli w pokarmie 2,92 g to chyba nie jest dużo.
Ciekawy się temat z tego rozwija, może nawet na osobny wątek ilość soli w diecie psa
Edit
ta dzienna dawka 15-20 g wydaje mi sie za duża więc poszukując dalej natrafiłam na coś takiego "Dobrze jest więc podawać im sól jodową (o ile jest dostępna), w ilości nieprzekraczającej 1% całej dziennej dawki. Już 2% soli powoduje nadmierne pobieranie płynów, ale jeszcze nie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Większe ilości są już niebezpieczne, gdyż wpływają ujemnie na pracę nerek."
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
czyli 0,73% jest jaknajbardziej ok
moja sunia bf wcina na razie wolfsbluta. dzisiaj chciałam zamówić nowy worek i mam problem, ponieważ nigdzie nie mogę dostać niestety sunia ma alergię na białko zwierzęce, dobrze toleruje ryby. dlatego zastanawiam się nad tą karmą. Alto czy mogę prosić o opinię na temat tej karmy? przeczytałam opinię Roberta i trochę zmartwiła mnie ta sól. czy twój pies więcej pije jedząc tą karmę? na innym z for polecono mi karmę Whitewolf, ale tam z kolei nie jest określone jaki dokładnie tłuszcz zwierzęcy zawiera i trochę boję się zaryzykować. trzy światy mam z tą moją chorowitką
Na targach zoologicznych spotkałem się z karmami wyłącznie rybnymi(wszystkie były made in Italy).Właśnie tam zadawałem pytania przedstawicielom jaką zawartość soli mają ich karmy rybne?Żaden z nich nie potrafił powiedzieć ,na żadnym opakowaniu nie było wyszczególnione.Byli zdziwieni moim pytaniem.
Trochę ich tą zawartośćią soli zakłopotałem.Mieli mi odpisać na maila ale mnie olali i nikt nie odpisał.
Sprawa dotyczy karm z zawartością śledzia,to właśnie śledż zawiera najwięcej soli ze wszystkich ryb morskich.Śledż jest składnikiem praktycznie każdej rybnej karmy ,ze względu na swą wyjątkowo (jak na rybę)niską cenę,
Trochę ich tą zawartośćią soli zakłopotałem.Mieli mi odpisać na maila ale mnie olali i nikt nie odpisał.
Sprawa dotyczy karm z zawartością śledzia,to właśnie śledż zawiera najwięcej soli ze wszystkich ryb morskich.Śledż jest składnikiem praktycznie każdej rybnej karmy ,ze względu na swą wyjątkowo (jak na rybę)niską cenę,