Retriver pisze:amme,
porozmawiaj z lekarzem na spokojnie, powiedz co Ciebie niepokoi, jakie masz spostrzeżenia i zaproponuj badania o których pisałyśmy, nawet jak będzie zaskoczony pomysłem to i co z tego przecież to Ty za nie zapłacisz.
Tak bakteriologie i lambrie wykonasz za jednym zamachem.
Czy przy okazji sprawdzania trzustki badana była witamina B12 oraz kwas foliowy to taki profil biegunkowy i warto go wykonać.
Na początek samo usg z kontrastem wykonuje się rtg ale to potem jak nie będzie jasnej odpowiedzi.
mmarta,
dobrze, że sytuacja z psem już unormowana, gratuluję, co do probiotyków i ich zawartości w karmie, uważam, że jest ich tam za mało, a i nie wiem czy cykl produkcyjny jest właściwy aby zachować ich dobroczynny wpływ. Wolę podać do pyszcznie własnoręcznie, wtedy wiem co podaję.
Retriver pisze:Za wysoki poziom kwasu foliowego może świadczyć o dysbakteriozie (może to prowadzić do zapalenia błon śluzowych, biegunek, niestrawności) oraz podejrzenie pada na niewydolność trzustki, być może dlatego zmiana karmy na gastro pomogła, pewnie ma obniżony poziom tłuszczu.
Co z On-kiem wiadomo już coś, mąż wrócił od veta, jakieś nowe wiadomości.
Retriver pisze:Na początku leczenia i stabilizacji On-ka pozostań na tej chudszej wersji karmy, już nie wracaj do gastro... ona chyba ma więcej tłuszczu ale już nie pamiętam.
Co do probiotyków to stosuje się je nie tylko w biegunce i widocznej krwi w kale, one są tylko dobrym dodatkiem w leczeniu, zdarza się, że psy biorą je całymi tygodniami, cóż każdy ma swój system i nie ma sensu udowadniać kto ma rację, u Was sytuacja się poprawia to nie naciskam aż tak bardzo.
Kundelka oczywiście przebadajcie, zobaczymy co będzie w wynikach, wiem, że badania miał nie tak dawno ale czasem z tygodnia na tydzień potrafi się sporo pozmieniać.
Retriver pisze:Dysbakterioza to tak najprościej zaburzenia pomiędzy tą dobrą florą bakteryjną, a złą która wnika do organizmu ponieważ ta dobra z jakiegoś powodu jest w mniejszej ilości, być może, wysokie prawdopodobieństwo, że podczas dość intensywnego leczenia kundelka, to leki wpłynęły na wybicie tej dobrej flory, choć dziwne jest, że ma dobrze uformowane kupy.
Jeżeli jest niewydolność trzustki to nie ma szans aby kał był ładnie uformowany i bezresztkowy, jeżeli jest brak enzymów trawiennych upośledzone jest trawienie, hm kundelek jest jedną wielką tajemnicą diagnostyczną![]()
Przy takich ilościach zawartości tłuszczu zarówno Purina jak i RC nadaje się przy chorej trzustce, nie mieszaj tak karmami, podawaj jedną.
Retriver pisze:Na początku leczenia i stabilizacji On-ka pozostań na tej chudszej wersji karmy, już nie wracaj do gastro... ona chyba ma więcej tłuszczu ale już nie pamiętam.
Co do probiotyków to stosuje się je nie tylko w biegunce i widocznej krwi w kale, one są tylko dobrym dodatkiem w leczeniu, zdarza się, że psy biorą je całymi tygodniami, cóż każdy ma swój system i nie ma sensu udowadniać kto ma rację, u Was sytuacja się poprawia to nie naciskam aż tak bardzo.
Kundelka oczywiście przebadajcie, zobaczymy co będzie w wynikach, wiem, że badania miał nie tak dawno ale czasem z tygodnia na tydzień potrafi się sporo pozmieniać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości