Witam, wie ktoś może, co to za rasa?
nie chce sie wczytać
Pytanie...
-
A jak będize rasowy to będzie lepszy, łądniejszy, ineligentniejszy? Nie rozumiem dlaczego ludzie na siłę chcą urasawiać psy, które rasowe nie są. Przecież ten pies nic nie traci będąc kundlem czy mieszańcem.
Spieszę wtrącić swoje zdanie! Popieram w stu procentach moich przedmówców. Jestem przekonana że psiak bez rodowodu, mieszaniec od wielu pokoleń, jest równie cenny(nie w zł.)jak piesek rasowy.
Przyjaciela się nie wycenia i nie ocenia.
Przyjaciela się nie wycenia i nie ocenia.
-
Myślę, że chodzi tylko o to, żeby wiedzieć jaką rasę ma piesek (na oko), a nie o to, czy jest rasowy i z dyplomami...
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 13:26 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak to po co, bo taaakie ładniusie są. Idealnie będą się prezentować na niedzielnym spacerku, gdy pancio ubrany odświętnie będzie zaszczycał park swą obecnością razem ze swym pupilem. Ja czasami myślę, że ludzie sądzą, iż rasowe psy to w genach mają dobre zachowanie i stworzone są po to by jeździć na wystawy, więc nic nie trzeba z nimi robić. A jak pojawią się nieprzewidziane problemy to szok i niedowierzanie.Snedronningen pisze: Jeżeli komuś nie zależy na cechach użytkowych danej rasy to po co mu owa rasa?
A kundle z kolej traktowane są jak śmieci, w łbach niektórych nie ma mowy o żadnej wartości psów.
Seiti nie przesadzaj bo rasy mają predyspozycje związane z psychiką i wyglądem, co z tym pierwszym zrobi właściciel to sprawa inna.
Są psy rasowe mało ruchliwe, rasy bardzo nakręcone, rasy z dużym instynktem stróżowania, psy długowłose, krótkowłose, psy olbrzymy, psy miniaturowe. To daje rasa dziś.
Są psy rasowe mało ruchliwe, rasy bardzo nakręcone, rasy z dużym instynktem stróżowania, psy długowłose, krótkowłose, psy olbrzymy, psy miniaturowe. To daje rasa dziś.
-
Pianistko, nie wydaje mi się aby Seiti przesadzała. Wiele osób nawet nie wie jakie predyspozycje psychiczne związane są z daną rasą. Ludzie kupują beagle i zdziwieni, że psy uciekają, kupują malamuty i zdziwieni, że psy nie słuchają i bywają agresywne do innych psów, kupują dalmatyńczyki i zdziwieni, że uciekają, etc.
Naprawdę nie spotykasz takich ludzi? Mnie szlag trafia jak słyszę, jak dumny właściciel yorka jako ciekawostkę podaje, że to psy myśliwskie. No rzeczywiście to tylko ciekawostka...
Naprawdę nie spotykasz takich ludzi? Mnie szlag trafia jak słyszę, jak dumny właściciel yorka jako ciekawostkę podaje, że to psy myśliwskie. No rzeczywiście to tylko ciekawostka...
-
- Informacje
-