gotujecie jedzenie dla swoich kotów?
przeglądam wątki na forum i praktycznie wszystkie dotyczą gotowej karmy dla zwierząt lub "ludzkiego" jedzenia. Czy ktoś z as gotuje dla kotów? Ja znalazłam kilka przepisów na jedzonko specjalnie dla kotków, niestety próbują i nie bardzo im smakuje Macie jakieś fajne sprawdzone przepisy?
-
mam pytanie... czy gotowane mieso z piersi kurczaka moge juz podawac mojemu kotkowi jezeli ma ok 6 miesiecy??
Koty w naturze spożywają surowe mięso i do trawienia właśnie takiego są przystosowane (najlepiej). Po gotowaniu białko traci swoje wartości.subowski pisze: Czy jest gdzieś potwierdzenie tezy, żeby kotu dać surowego kurczaka zamiast ugotowanego ?
moja kocica jak była mała za żadne skarby nie chciała nic jeść poza mięsem gotowanym - więc gotowałam. do czasu wizyty u weta i przymusowej głodówki i kroplówki. Potem jak ręka odjął. Ale ze skrajności w skrajność - teraz niechętnie je wszystko inne niż ukochana, wielbiona Acana
-
Podstawą w żywieniu moich kotków jest sucha karma i puszki. Ale od czasu do czasu (1-2 razy w tygodniu) dostają rybę (filet bez ości) lub pierś z kurczaka. Stosuję bardzo prosty sposób ich przyrządzana: wkładam do garnka na wrzątek i gotuje ok. 15 min, a potem kroję na drobniejsze kawałeczki, studzę i do kocich misek. W czasie jedzenia koty trzęsą uszkami aż miło . Oczywiście przez cały czas gotowania, krojenia i studzenia koty pełnią wartę w kuchni