Nie mogłbym tak zrobić, bo moja by jadła non stop, sypie rano, jak wrócę z pracy i na wieczórshveti pisze:moje koty maja stały dostęp do suchego. mokra karmę dostaja 2x dziennie. Żaden z 4 nie ma problemów z nadwagą. Wszystkie wysterylizowane i w różnym wieku.
Jak często karmić kota?
-
-
Kot posiada mały żołądek przystosowany do spożywania częstych, niewielkich posiłków. W warunkach naturalnych bowiem jedna mysz zapewniłaby kotu pokrycie ok. 8% dziennego zapotrzebowania na pokarm. Koty, które mają zapewniony stały dostęp do pokarmu, jedzą zwykle od 9 do 16 niewielkich posiłków w ciągu doby (zarówno w dzień i w nocy). Częste "podjadanie" nie jest niczym złym, ważne tylko, by kontrolować dzienną dawkę pokarmową i by te wszystkie małe posiłki, po zsumowaniu, nie przekraczały zalecanej dawki żywieniowej.
-
U mnie kotka ma wyliczoną dawkę dzienną karmy mokrej i suchej, i tyle dostaje, staram sie nie przekraczać tej wyliczonej dziennej dawki. Ilosc posiłków min 4 razy a kotka i tak zje na raz tyle, ile sama potrzebuje, ewentualnie podchodzi do miseczki kilka razy. Dodatkowo kontroluję jej wagę, poniewaz jest wysterylizowana.
-
- Informacje
-