Jak często karmić kota?
-
Moja kotka ostatnio przychodzi co pół godziny.. i często dostaje po łyżce, czasem dwie.. ale wydaje mi się to za często.. jak często wy dokarmiacie?
-
Witam wszystkich miłośników zwierząt, mam problem z moją kotką, która jest wysterylizowana, mało dostaje karmy a strasznie tyje. Czy można jakoś to tycie zahamować?
Moja kotka kilka razy dziennie je mokrą karmę. Łącznie w ciągu dnia zjada jej ok. 100g, niestety nauczyła się jeść z ręki :( Suchą zjada z miseczki ale mokra nie znika nawet z talerzyka. Tylko z ręki. Czy ktoś ma pomysł jak to zmienić?
Wydaje mi się, że to zdecydowanie za dużo. Na opakowaniu karmy powinno być dawkowanie pokarmu z uwzględnieniem wagi kota. Można wyliczyć ile powinien dostawać i stopniowo przyzwyczajać.guerrilla713 pisze:Moja kotka ostatnio przychodzi co pół godziny.. i często dostaje po łyżce, czasem dwie.. ale wydaje mi się to za często.. jak często wy dokarmiacie?
-
Oj, z tym karmieniem na życzenie to bym jednak uważała. Moja kotka ważyłaby już ze 20 kg! Oczywiście wszystko zależy od wieku, młody kociak rośnie i niewątpliwie ma duże zapotrzebowanie na energię, ale starszy kot, już niekoniecznie. Moja seniorka (14 lat) miała nadwagę (5 kg) i niestety skończyło się na operacjach zerwanego ścięgna kolanowego w obu tylnich łapkach. Większość kotów to straszne żarłoki i niestety trzeba wycierpieć te wszystkie marudzenia i jęczenia, ale nie przekarmiać! Gruby staruszek będzie nieruchliwy, będzie miał problemy ze stawami, no i jest też ryzyko cukrzycy...
-
- Informacje
-