Jakie karmy polecacie do kota?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
ania1985

16 maja 2009, 18:20

ah kasia, wiem ze juz nie do mnie dalsze pytania ale tam jest ten skladnik na t ktory pomaga na serducho;) pozdr.
Awatar użytkownika
Esme

16 maja 2009, 18:47

Ja mogę powiedzieć coś tylko na temat Acany. Kupiłam swoim kotom wór 7,5 kg, bez próbowania :roll: Najpierw szczęka mi opadła, bo nie bardzo chciały ją jeść. Zrobiłam wiec, z ciężkim sercem( te oczy Rudzielca ) tygodniowy reżim tylko na tej karmie, bez żadnych puszek i podziałało. Teraz jedzą, mała chetnie, Rudy chyba dlatego, że musi, wieczorkiem dostają trochę puszeczki lub mięsko. Trochę więcej chyba chodziły za drugą potrzebą na początku, ale kupki normalne, tylko może intensywniej "pachnące". Dostały pieknej aksamitnej sierści, mała fajnie zaczęła przybierać, a duży nie tyje. Nie wiem jak to się ma dokładnie do układu moczowego. W opisie piszą coś takiego: "Naturalny sposób na obniżenie kwasowości moczu
Niskomagnezowa formuła bez zbóż skomponowana ze świezego kurczaka, ryb i zurawin obniża poziom wydzielania kwasu moczowego i dba o właściwe funkcjonowanie układu moczowego" Moje koty dużo piją i sporo siusiają.
Awatar użytkownika
ania1985

16 maja 2009, 19:03

no wlasne koty po hillsie nie sikaja prawie
ile to jet u Was normalnie?
bo u mnie tak ze 4 razy spore siki na dobre
Awatar użytkownika
Esme

16 maja 2009, 19:59

Rudy najczęsciej 3 razy, czasem 4, taką dużą kulę, a młoda to jest taka sikawka, że nie mogę zliczyć i kulki mniejsze, ale czasem całkiem pokaźne. Ponieważ znam się trochę na fizjologii, ale ludzkiej, na poczatku jak wzięłam Rudzielca, to sie wystraszyłam, że tylko 3 razy. W przypadku człowieka, to przecież zdecydowanie za mało, ale weterynarz powiedział mi, że to bardzo dobry wynik.
Awatar użytkownika
danuta5019

16 maja 2009, 20:04

Aniu,mój kiciuś sika 2 razy na dobę po ok.30 ml.na raz. Je teraz hilsa s/d i uro-pet.Gdy był zdrowy i jadł karmę bytową też sikał2 razy, ale większe ilości.Problemem jest ,że nie chce jeść mokrego(próbowałam różnych sposobów).Ja nie wiem jaka jest norma,wydaje mi się, że jest to indywidualna sprawa.
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

16 maja 2009, 20:08

Moje sikają średnio po dwa razy dziennie i uważam, że nie jest to wcale ani mało, ani dużo.

Po prostu zmianę karmy chcę potraktować, jako urozmaicenie jadłospisu. A z drugiej strony nie chciałabym nawrotu problemów moczowych.
Awatar użytkownika
ania1985

16 maja 2009, 21:26

bo na hilssie tak koty siusiaja, wg mnie to niedobrze, bo dluzej trzymaja mocz mniej go produkuja ( malo sodu w hillsie)
a juz zwlaszza te ktore maja klopoty z kamykami w moczy powinny pic i sikac wiecej, wlasnie dlatego nie znosze hillsa i sie na nim zawiodlam, wiem jednak ze ludzie sa zadowoleni i np Maniusiowi hills pomogl, wiec wszystko zalezy pewnie od wielu rzeczy o kt nie wiem;
ja probuje przejsc na bri care kt ma tyle samo sodu co rc urinary, fsforu i mg tez co oznacza ze jak na tej karmie nie pojdzie, to jetesmy skazane na urinarka
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

16 maja 2009, 22:36

Ale kocica mojej mamy jest na RC tez załatwia się dwa razy dziennie.
DamaKier
Kontakt:

17 maja 2009, 00:52

Dehydratyzowane mięso czyli odwodnione. Ziół i warzyw jest dużo, ale mi osobiście to nie przeszkadza. Jak juz ktoś tu cytował- wiele z nich ma wartości dobroczynne, np. zurawina w naturalny sposób zajmuje sie sprawami moczowymi. Moim kotom karma odpowiada, uważam że ma ciekawy skład i korzystny stosunek jakości do ceny

Biomill jest średniawy no i moim zdaniem na pewno zbyt drogi jak na ten skład. NNPE kiedyś kupowałam, niestety karma jest dosyć sucha i moje za bardzo jeśc jej nie chciały, a sa nauczone że jedzą to co dostają. Nutram no to typowa karma jakich większość, podobnawa do RC i kilkudziesięciu innych, bardzo podstawowy skład no i niekorzystne wypełniacze. Leonardo to coś w obrębie NNPE, a więc tak troszke ponad przeciętność, cos tam starali się pokombinowac żeby wybić się ze schematu.
Awatar użytkownika
sunshain

02 czerwca 2009, 14:06

Polecam karmę TASTE OF THE WILDE

nie zawiera zboża

mozna podawać od 4 m-ca życia

zaobserwowane: mniejsze qupy, mniej smierdzące, futro mnie przetłuszcza się, futro błyszczące

przeszłam z HILLSA na TASTE OF .... i jestem zadowolona (koty również)
Awatar użytkownika
Robert A.

15 lipca 2009, 19:12

Swojego od kilku miesięcy karmię Nutrą Nuggets,zajada się i nie choruje,i o to w tym wszystkim chodzi :)
ATA

11 sierpnia 2009, 08:00

ania1985 pisze:no wlasne koty po hillsie nie sikaja prawie
ile to jet u Was normalnie?
bo u mnie tak ze 4 razy spore siki na dobre
Aniu, generalnie na suchej karmie koty sikają mniej, niekoniecznie jest to związane z firmą. Pomijam oczywiście karmy weterynaryjne. Mój kot na Hill'sie w/d sika 2 razy dziennie o stałej porze (pilnuję tego :wink: ) i są to dość spore kulki. Jak raz na miesiąc czy dwa wysika się trzy razy to zaraz wpadam w panikę i lecę sprawdzać dyżury dr Jarka :wink: Tak, że jest to bardzo indywidualna sprawa i jeśli tylko nie ma problemów z układem moczowym to dwa razy też jest w porządku. 8)
Awatar użytkownika
ania1985

11 sierpnia 2009, 08:40

a czemu panike?
czy sikanie wiecej jest czyms niepokojacym?
ja do tej pory wpadalam w panike jak kicia sie nie wysusiala te 4 razy tylko np 2
ale w panike w wielkim cudzyslowiu:)
ATA

11 sierpnia 2009, 08:53

ania1985 pisze:a czemu panike?
czy sikanie wiecej jest czyms niepokojacym?
ja do tej pory wpadalam w panike jak kicia sie nie wysusiala te 4 razy tylko np 2
ale w panike w wielkim cudzyslowiu:)
Nie chce robić OT , bo to nie ten wątek więc króciutko :wink: Do tej pory ZAWSZE kiedy Fiodor wysikał się przed upływem 12 godzin (np. po 6 godzinach) było to związane z zapaleniem pęcherza. No i od kiedy dr Jarek postraszył mnie cukrzycą w związku z nadwagą mojego kota jestem okropnie na to wyczulona. To dlatego panikuję 8) Już tak mam :oops:
Awatar użytkownika
ania1985

11 sierpnia 2009, 09:42

no tak to nie temat:0
kazdy kot ma swoja norme, ale ogolnie jak siki normalne i regularne to jets cool;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje