mieszanie suchych karm

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

14 kwietnia 2007, 19:45

pod warunkiem, ze nie ma w nim ponad polowy ot, poza tym nie jest aktualizowana tabalka z karmami polecanymi 8)
gdyby na miau zrobic porzadek, mozna sie dowiedziec wielu rzeczy, ale najpierw trzeba sie przedrzec przez gadanine i nieraz ostre, niepotrzebne klotnie, wiec kto nie ma cierpliwosci i czasu-nigdy tam nie zaglada, albo rezygnuje ...
sama mialam zatargi jak zaproponowalam poukladanie tematow, ale...szkoda gadac :?
whawa

14 lipca 2007, 10:50

generalnie powinno się mieszać karmy, gdy chce się przyzwyczaić kota do jakiejś nowej. na pewno nie można mieszać np. Whiskasa z jakąś dobrą karmą, bo może się to źle skończyć. kupiłam kotu teraz RC, bo miał problemy żołądkowe, i mam jeszcze starą karmę, której mi szkoda wyrzucić, więc albo zaczne dokarmiać koty pod blokiem, albo w misce będę trochę te karmy mieszać, żeby się stara karma nie zmarnowała.
Awatar użytkownika
kociaczek250
Kontakt:

14 lipca 2007, 13:10

Ja zawsze mieszam suche karmy mojemu kotu. Mieszanka składa się z: RC, Hill'sa, Puriny CC, smakołyków Whiskasa (Dentabits, Kitbits i te serowe) i suchego Whiskasa (oczywiście wszystkie karmy dla kociąt). Nie wiem, czy karmy niskiej jakości (Whiskas) nie powinny być mieszane z tymi wysokiej jakości (Hill's, RC), ale mój kot nie narzeka. Mieszanie różnych rodzajów karm jest moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

14 lipca 2007, 20:05

a czy konsultowals to zdanie z jakims dobrym weterynarzem?? :roll:
pewnie, ze kot nie narzeka-whiskas ma w skladzie rozne "przyciagacze" smakowe-czytals kiedys sklad??
ale jesli kochasz kota i zalezy Ci na jego zdrowiu to lepiej zrezygnuj z mieszanki wshiskasa :!:
a mieszanie w ogole roznych karm markowych akurat dla mojej kotki bylo zlym pomyslem-teraz je sucha z jednej firmy, ewentualnie dodaje inny smak, ale rowniez tej samej firmy
Awatar użytkownika
kociaczek250
Kontakt:

14 lipca 2007, 21:07

diana pisze:a czy konsultowals to zdanie z jakims dobrym weterynarzem?? :roll:
pewnie, ze kot nie narzeka-whiskas ma w skladzie rozne "przyciagacze" smakowe-czytals kiedys sklad??
ale jesli kochasz kota i zalezy Ci na jego zdrowiu to lepiej zrezygnuj z mieszanki wshiskasa :!:
Nie przesadzajmy. Whiskas to nie trucizna. Bardzo dużo kotów się nim żywi i jakoś żyją. Zależy od kota. Nie przeczę, że to karma z niższej półki, ale jest o niebo lepsza od tanich karm z hipermarketu. Poza tym, daję mojemu kotu znacznie więcej suchej karmy z dobrych firm. Kilka granulek Whiskasa dziennie mu nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

15 lipca 2007, 00:04

kociaczek250 pisze:Kilka granulek Whiskasa dziennie mu nie zaszkodzi.
obys miala racje :roll:
ale to tak samo jakbys Ty odzywiala sie najzdrowiej jak sie tylko da-warzywa, owoce, ryby itd...a na koniec zjadlabys zupke chinska i popila cola-czy to ma sens :?:
whawa

15 lipca 2007, 13:17

Whiskas to chemiczny zapychacz, ma niewielką wartość odżywczą, ale koty nie padają po nim jak muchy ani nie są napromieniowane. wg. mnie najlepiej nie kupować go wcale i nie łączyć z innymi karmami. ot, dla zasady, że nasz kot powinien dostawać dobre, pełne jedzenie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje