BARF
Podpowiedzcie mi, czy można czymś zastąpić żołądki z treścią albo w ogóle z nich zrezygnować?
Bo rozumiem, że żołądki indycze na przykład, nie zaliczają się do tych z zawartością? W ogóle takie żołądki i serca traktujemy jak mięso, a nie jak podroby?
Kto rozwieje moje wątpliwości
Bo rozumiem, że żołądki indycze na przykład, nie zaliczają się do tych z zawartością? W ogóle takie żołądki i serca traktujemy jak mięso, a nie jak podroby?
Kto rozwieje moje wątpliwości
-
- Posty:3463
- Rejestracja:28 stycznia 2011, 23:19
ja w ogóle psu nie daję i żyje;) dostaje żwacze, takie suszone. nie, nie zaliczają się. żołądki ja traktuję jako podroby, a serce jako mięcho (jeśli chodzi o wyliczenia).
Dzięki za odpowiedź
Ja dopiero zaczynam barfować, może to za dużo powiedziane, ale zaczynam dawać surowe. Najpierw moje psy jadły domowe, gotowane i puszki, potem tylko gotowane, a teraz zastąpiłam gotowane najpierw sparzonym mięsem, a potem surowym. Daję około 20% warzyw (surowe i starte), mięso mięśniowe lub mielone z kością. I jaja (żółtka) surowe
Nie wiem czy to dobrze, ale na razie jedzą tylko indyka, bo jeden psiak prawdopodobnie uczulił się na wołowinę.
Ja dopiero zaczynam barfować, może to za dużo powiedziane, ale zaczynam dawać surowe. Najpierw moje psy jadły domowe, gotowane i puszki, potem tylko gotowane, a teraz zastąpiłam gotowane najpierw sparzonym mięsem, a potem surowym. Daję około 20% warzyw (surowe i starte), mięso mięśniowe lub mielone z kością. I jaja (żółtka) surowe
Nie wiem czy to dobrze, ale na razie jedzą tylko indyka, bo jeden psiak prawdopodobnie uczulił się na wołowinę.
-
- Posty:3463
- Rejestracja:28 stycznia 2011, 23:19
pilnujesz zawartości wapnia, jodu i witaminy z grupy B w diecie?
-
- Posty:3463
- Rejestracja:28 stycznia 2011, 23:19
no to czas do diety wprowadzić odrobinę tranu:) trzeba na to uważać, bo wapń bez witaminy D się nie wchłonie. ja o tym zapomniałam na początku barfowania i w badaniach nam wyszedł niski wapń, chociaż pies dostawał sporo kości.
Mam te swoje tygodniowe wyliczenia, ile mięsa, kości, podrobów i to rozkładam ostatnio tak: mięso np. pon; podroby+mięso np. wtorek; kości np. środa i to powtarzam. Warzywa z suplami raczej je przy kościach. Jajko raz w tyg. Podroby muszą być z mięsem, bo inaczej dostaje rozwolnienia. Czy tak to może być? Jak powiecie, że nie to się załamię, już nie mam siły tego modyfikować wszystkiego. Ostatnio na głowie mam zbyt wiele. (nieszczęścia chodzą parami)
Ja nie jestem jeszcze w tej części, że wszystko wyliczam, przeliczam i systematycznie dają raz to a raz to. ALE. Kurde. Pojechałam do selgrosa, nakupiłam mięsa z kośćmi (porcje rosołowe z kaczki), profesjonalny tasak, nożyce do drobiu i maszynkę do mielenia mięsa. Pół dnia walczyłam z tym wszystkim, a nie mam nic. Załatwiłam sprzęgiełko w maszynce. Masakra jakaś
Psy zadowolone, bo dostały po wielkim gnacie cielęcym i tyle.
A mąż się śmieje, że po 3 godzinach maszynka załatwiona, a kuchnia nadaje się do remontu
SleepingSun możesz mi podać ile tranu dawać 10 i 8 kg psiakowi. Bo już nie mam siły szukać
Psy zadowolone, bo dostały po wielkim gnacie cielęcym i tyle.
A mąż się śmieje, że po 3 godzinach maszynka załatwiona, a kuchnia nadaje się do remontu
SleepingSun możesz mi podać ile tranu dawać 10 i 8 kg psiakowi. Bo już nie mam siły szukać
-
- Posty:3463
- Rejestracja:28 stycznia 2011, 23:19
Seiti nie podawałabym kości samych w jeden dzień, ja zawsze się staram mieszać. spróbuj z kośćmi, może?
ja nigdy nie wyliczałam xd w porcjach rosołowych jest mało mięsa (chyba, że dajesz to jako kości). nie wiem, ja daję na oko ale nie polecam takiego podejścia, robię to na własną odpowiedzialność. można zobaczyć na suchym żarciu ile jest i dopasować (ewentualnie dawać trochę mniej).
ja nigdy nie wyliczałam xd w porcjach rosołowych jest mało mięsa (chyba, że dajesz to jako kości). nie wiem, ja daję na oko ale nie polecam takiego podejścia, robię to na własną odpowiedzialność. można zobaczyć na suchym żarciu ile jest i dopasować (ewentualnie dawać trochę mniej).
Z tą dietą Barf to nie boicie się że będzie nieodpowiedni stosunek wapnia do fosforu? Bo w sumie nie wiadomo dokładnie ile mięsa a ile kości ma być :/ Czy przez podaż zbyt dużej ilości białka nie będą obciążone nerki i wątroba?? Jak to jest?
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 115 gości