BARF

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kasik.u
Posty:284
Rejestracja:27 czerwca 2012, 21:08

01 kwietnia 2015, 09:45

Również bardzo lubię suplementy formy Lunderland, od nich daję olej z łososia.

Dzięki za Tokovit, przypuszczam, że będę miała problem z policzeniem dawki :(
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

01 kwietnia 2015, 09:57

Kurcze, no nie mam pojęcia jak to się ten tokovit daje, bo tak jak już wspominałam, dawkowanie zawierzam kalkulatorowi. Poszukaj na Barfnym, może tam będzie. Ewentualnie mogę powiedzieć, że ja na tydzień mojemu 10-kilowemu psu daję po kropelce z kapsułki na 5 dni. Wtedy będzie tak wychodzić 1 kapsułka na tydzień, może półtora tego T100, jak ten 200 - to wtedy 3 kropelki na tydzień.
kasik.u
Posty:284
Rejestracja:27 czerwca 2012, 21:08

01 kwietnia 2015, 10:12

Mam kalkulator, czytam właśnie na Barfnym Świecie co się da. Kalkulatora dopiero się uczę, więc troszkę to potrwa, ale dzięki za Twoje dawkowanie, moje psiaki też ważą w tych granicach - 10 i 9 kg :)
Elaa45
Posty:89
Rejestracja:14 stycznia 2015, 10:27

01 kwietnia 2015, 17:31

Krew suszona wieprzowa? Taka może być? bo nie widzę innej :/
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

01 kwietnia 2015, 21:52

Może, najtańsza i ok. Można jej też mniej dodawać, bo ma więcej żelaza niż wołowa.
Elaa45
Posty:89
Rejestracja:14 stycznia 2015, 10:27

01 kwietnia 2015, 21:56

A choroba Auyeszki? Nie grozi przy wieprzowej?
Kurcze właśnie wyczytałam na forum że proszkowana hemoglobina nic nie wnosi do organizmu ponieważ obróbka termiczna zabija wszystko, więc sama nie wiem.....
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

01 kwietnia 2015, 22:16

Hm, jak napisałaś, że temperatura zabija wszystko, to Auyeszkiego też, prawda? ;-p
Wątpię żeby miało to wpływ na ilość żelaza we krwi. Jeżeli w sklepie zoologicznym możesz też spotkać drogi Fortain, który jest suszoną krwią wołową, to chyba o czymś to mówi.
Odnośnie wieprzowiny, ja się jej nie boję. Myślę, że szybciej trafię w totka niż w wirusa. Albo inaczej... na jedno i drugie nie mam szans ;) Ale to moje podejście. Odnośnie suszonej krwi - wirusa w niej już nie ma.
Jeżeli masz wątpliwości co do suszonej, podawaj świeżą, o ile masz dostęp do takiej bez dodatków.
Elaa45
Posty:89
Rejestracja:14 stycznia 2015, 10:27

01 kwietnia 2015, 22:33

Znalazłam Fortan Fortain :) w necie, to może być?
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

01 kwietnia 2015, 22:42

A przepraszam! Fortan Fortain też jest wieprzowy! Właśnie coś mi się nie zgadzało w tym co napisałam. Bo chodziło o to, że Fortain drogi jak cholera a też wieprzowa i suszona. Czyli ani wirusa ani braków w żelazie nie ma się czego bać.
Jeszcze raz sorki za wprowadzenie w błąd i powtórzę: Fortan Fortain to też krew suszona wieprzowa, uff.
Elaa45
Posty:89
Rejestracja:14 stycznia 2015, 10:27

02 kwietnia 2015, 09:02

Fortain zawiera też białko, czy nie będzie za dużo białka w pożywieniu w związku z tym? Mięcho i jeszcze to...
I dlaczego ten preparat jest taki drogi a krew suszona taka tania? Skoro zawierają takie same składniki...
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

02 kwietnia 2015, 09:24

To nie białko szkodzi psu/kotu, tylko fosfor. Zwiększona ilość mięsa w diecie to nie białko - 100g mięsa to nie jest 100g białka. Fosfor wyrównujesz wapniem - kości, jak nie je kości - skorupki, albo mączka kostna itp.
Jak myślisz dlaczego? Preparaty produkowane przez firmy dla zwierząt, albo ludzi w aptekach są z reguły drogie. Producentowi chodzi o pieniądze, a nie o to, żebyś zaoszczędziła. Przecież musi na czymś zarobić. To samo przecież ze środkami farmakologicznymi dla ludzi, np. taki Colon C. Składa się z nasion babki płesznik. W aptece po 30 zł. Idź do zielarskiego - to samo masz za 5...
kasik.u
Posty:284
Rejestracja:27 czerwca 2012, 21:08

02 kwietnia 2015, 18:13

W sklepie dla ryb masz krew coś za 8 zł. Na allegro podobnie, a ten preparat jest droższy ile razy?
Daję wieprzowinę, kości wieprzowe przyniesione prosto ze sklepu. Wścieklizny rzekomej boję się jedynie w podrobach wieprzowych, dlatego ich nie podaję.
Elaa45
Posty:89
Rejestracja:14 stycznia 2015, 10:27

02 kwietnia 2015, 18:24

Ten preparat kosztuje ponad 60zl. Trochę to dużo. Dlaczego nie można nigdzie kupić krwi wołowej?
Czyli co niektórzy podają wieprzowinę, mówicie że jest mało prawdopodobne że psiak złapie wirusa? To dlaczego tyle o tym piszą wszędzie?
kasik.u
Posty:284
Rejestracja:27 czerwca 2012, 21:08

02 kwietnia 2015, 18:29

Bo strach ma wielkie oczy :)
Ostatnio czytałam, że Polska jest wolna od wirusa.
Wirus siedzi w podrobach, jak już.

Poczytaj Barfny świat - masz lekturę na caaaaałe Święta, a gwarantuję Ci, że Twoje wszystkie wątpliwości się rozwieją :)
Lena06
Posty:48
Rejestracja:30 marca 2015, 18:05

02 kwietnia 2015, 19:04

Właśnie, raz - jest wolna.
Dwa - jeśli się tak boisz to wieprzowiny nie podawaj.
Trzy - w suszonej krwi wieprzowej wirusa nie ma. W takiej temperaturze w jakiej robi się proszek z krwi ewentualny wirus zanika.
Cztery - ja też unikam podrobów i dzika jeszcze, bo ich hodowle nie podlegają zwalczaniu tego wirusa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości