Czy Orijen jest rzeczywiście wart swojej ceny?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

19 września 2008, 12:18

Doradźcie mi proszę czy Orijen jest rzeczwiścia wart swojej ceny? Ponieważ przeczytałem post jednego z klubowiczów że bardzo drogie karmy nie są w rzeczywistości aż tak dużo lepsze od swoich tańszych "braci". podobno dopłaca się za super worek, reklamę itp. Zadaję to pytanie ponieważ muszę zamówić karmę i jak do tej pory "używałem" Acany a teraz zastanawiam się nad tym Orijen, tylko czy warto dopłacać???
goskaaa

19 września 2008, 12:35

Orijen ma inną strukturę karmy- nie ma zbóż i by-products, także napewno jego jakość jest wysoka pod względem odżywczości. Sama bardzo chciałam go spróbować na mojej suce, ale niestety próbowałyśmy 2 wersje i zawsze się to kończyło tak samo - rozwolnieniem i to okrutnym... Jednak o dziwo, ta karma niezbyt nadaje się dla psów pracujących, gdyż ma małą zawartość tłuszczu, i miałam ostatnio taki przypadek, że poleciłam tę karmę znajomemu dla jego amstaffa i pies stracił energię, zaczął chudnąć, nie pracował na treningach tak wydajnie jak od niego oczekiwał właściciel... Natomiast inna znajoma podawała tą karmę psu z nadwagą i małą ilością ruchu i pies pięknie jej schudł, osuszył się, i jest w super formie w tej chwili ;)
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

19 września 2008, 13:21

Czyli tak naprawdę nie ma żadnych pewników ani prawideł przy zakupie karmy. Tylko własne doświadczenia metodą prób i błędów.
goskaaa

19 września 2008, 13:49

bobwoj pisze:Czyli tak naprawdę nie ma żadnych pewników ani prawideł przy zakupie karmy. Tylko własne doświadczenia metodą prób i błędów.
Otóż to...
Wiadomo, że nie należy psa karmić karmą z hipermarketu, czytać składy itd... Ja np pilnuję żeby karma nie zawierała zbyt dużo zbóż itd... Ale jednemu może super słuzyć Acana drugiemu ProPlan, trzeciemu Nutra itd itp Jednak trzeba też zauważyć iż są karmy ktore toleruje większość psów, a są też takie który u coraz większej ilości psów powodują problemy, i takich też się wystrzegać...
Awatar użytkownika
michau

22 września 2008, 10:20

Ostatnio zauważyłem, że cena Orijena (oprócz tego rybnego) spadła w wielu sklepach o ok 30%. Wiecie może czy to jest na stałe czy tylko chwilowa promocja?
Awatar użytkownika
Robert A.

27 września 2008, 06:59

Zapewne jest to odpowiedż na TOTW,który jest dużą konkurencją dla Orijena(jakościową i cenową).
goskaaa

27 września 2008, 09:01

Dokładnie Robert myślę że masz rację w 100%... TOTW jest bardzo atrakcyjną karmą, do tego cenowo jest przystępniejsza niż Orijen... A już wersja rybna TOTW wogole bije Orijena na głowę ceną... Fakt że w Orijenie więcej mięska, ale w zwykłych karmach też mniej tłuszczu, i np dla trenujących psów niezbyt... Ja planuję po zimie na rybnym Orijenie sukę odchudzac właśnie ;) Mam nadzieje że jego cena do tej pory troche spadnie :D
Natalka_6b
Kontakt:

03 listopada 2008, 21:18

Orijen to dobra karma bez barwników konserwantów i innych trutek. Nie narzekam, kupiłam dla psa mojej cioci i raz orijen dla kotów moich i koty nie jadły z zachwytem ale miały piękną sierść, aktywne się nagle zrobiły itd. a pies zjadł chętnie i też poprawił mu się stan zdrowia.
Awatar użytkownika
Robert A.

03 listopada 2008, 22:56

Po jakiej ilosci zjedzonego Orijena karma dokonała takich cudów?
DamaKier
Kontakt:

05 listopada 2008, 00:34

Orijen jak najbardziej w porządku, wart więcej, niż karmy ze zbożem, ale uważam, ze cenę ma jednak trochę zaporową (pomimo b. dobrego składu)- porównując do TOTW'a, który przecież się na tym samym opiera.

Ta obniżka ceny to niestety była fajna promocja, która już się chyba skończyła (a przynajmniej tam, gdzie ja zaglądałam)
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

05 listopada 2008, 08:13

DamaKier pisze:
Ta obniżka ceny to niestety była fajna promocja, która już się chyba skończyła (a przynajmniej tam, gdzie ja zaglądałam)
Jeszcze można ją taniej znaleźć. Właśnie sprawdziłem.
AGA I IRYD

05 listopada 2008, 18:05

Moj psiak ma uczulenie na zboża.Ze względu na przebytego gronka wcina Royala skin support.Orijen przerobiliśmy,niestety nie sprawdził sie u moich 2 psów(rozwolnienie i zapach ,:shock: :shock: )jeden jest całkiem zdrów i też lipa...
goskaaa

05 listopada 2008, 19:53

A mojej suce kompletnie nie słuźy podobnie jak Acana... ma okropne rozwolnienia po Orijenie, jeszcze tylko nie próbowałam 6 Fish, ale mam zamiar, bo po zimie chciałabym na tym sukę odchudzać...
Podejżewam, że mięso, bądz ktores ze składników użyte do produkcji karmy przez tą firmę jest czymś konserwowane co powoduje taki stan... Początkowo podejżewałam uczulenie na któreś z warzyw lub ziół np na pomidory, bo często uczulają, ale TOTW ma podobny skład (zioła, warzywa, mieso itd) i nic się suce po nim nie dzieje, a jadła 3 wersje totw już.
DamaKier
Kontakt:

06 listopada 2008, 00:11

Oczywiście jak pies ma rozwolnienie i leje się z niego, to niedobrze i trzeba karmę odstawić, ale bardzo często po Orijenie i karmach jemu podobnych psy mają luźniejsze kupy. Często to wynika z tego, że po pierwsze niektórzy przestawiają z dnia na dzień (a to karma zupełnie inna od tych ze zbożami, przestawia się psa na inne żywienie, więc należy mieszać stopniowo, a nie jednego dnia dac psu karmę, gdzie jest 20% mięsa, a następnego gdzie jest go 60 czy 70). Po drugie karmy te nie mają zbóż, więc kupy moga być trochę wieksze i luźniejsze, bo jelita przyspieszają pracę. Zboża zawarte w karmach mają działanie odwrotne- dlatego pies może robić mniejsze, bardziej twarde kupy.
goskaaa

06 listopada 2008, 17:24

Tak ja doskonale wiem jakie mogą być objawy przestawienia psa na karmy w których jest więcej warzyw, owoców, ziół itd ale nie od dzisiaj hoduję psy i wiem kiedy im coś szkodzi, a kiedy jest to tylko moment przejściowy/
ODPOWIEDZ
  • Informacje