HOLISTYCZNA i ORGANICZNA - Pronature Holistic

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MarekK

26 kwietnia 2010, 02:41

podziele sie z Wami nowością, kopiliśmy wczoraj worek tej karmy w Opolu.

nowa karma Pronature Holistic zawiera składniki organicznej jakości, to jak na ten moment zupełna odmienność. rozmawialiśmy z nimi na wystawie i koncepcja karmy która jest opisywana jako połączenie idei holistic ze składnikami organicznymi jest dla nas super !!!

...nasz pies wcina, aż mu się uszy trzęsą , wybraliśmy mu karmę z łososiem.

ze strony producenta:

Pronature Holistic jest INNE, jest linią produktów, która idzie jeszcze dalej niż inne karmy, tu nie wystarczy brak zbóż i składniki klasy jak w produktach dla ludzi, Pronature stosuje składniki ORGANICZNE.

stronę karm i ich składy można znaleźć tutaj: http:xxxxxxxxxxxxxxxxxx
isabelle30

26 kwietnia 2010, 14:38

kupiliscie wczoraj i jest super....hmmm ciekawe spostrzezenie. moze z tymi wnioskami poczekajcie jeszcze z pol roku? i wtedy dzielcie sie nimi tak entuzjastycznie?

ponadto co to znaczy "skladniki organiczne", lub inaczej zapytam, co w standartowych karmach jest skladnikiem nieorganicznym?
Chefrenek

26 kwietnia 2010, 16:14

isabelle30 pisze:kupiliscie wczoraj i jest super....hmmm ciekawe spostrzezenie. moze z tymi wnioskami poczekajcie jeszcze z pol roku? i wtedy dzielcie sie nimi tak entuzjastycznie?

ponadto co to znaczy "skladniki organiczne", lub inaczej zapytam, co w standartowych karmach jest skladnikiem nieorganicznym?
Żywność organiczna to taka żywność do uprawy której nie używane są ani pestycydy ani nawozy sztuczne. Żywność ta nie zawiera sztucznych dodatków jak emulgatory, barwniki, konserwanty. Do uprawy żywności organicznej używane są jedynie nawozy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

:wink:
cather

26 kwietnia 2010, 17:08

Do "produkcji" ryb morskich nie są używane żadne pestycydy, a jakoś tak same z siebie są one często pełne świństw [dzisiaj mogliśmy w serwisach przeczytać o sushi z rtęcią w nowojorskich restauracjach]. Czyli takie ryby prosto z morza nie są organiczne? Czy są, bo jednak nikt ich rozmyślnie nie faszerował? Czy kury hodowane na ziarnie 400 metrów od autostrady są organiczne? Czy żeby kura była organiczna, to ziarno do karmienia też musi być organiczne, czy już to ziarno to niekoniecznie, byleby samej kurze nic nic poza tym ziarnem nie dawać?

Ta organiczna rewolucja w karmach rodzi setki pytań...

Ostatnio dowiedziałem się, skąd w składach karm biorą się takie perły jak "pomidory suszone w pełnym słońcu". Otóż powstaje kilkadziesiąt wersji "rozpisania składu" i jest to testowane na klientach przez wyspecjalizowane firmy marketingowe. Najlepiej oceniona wersja trafia na worki.

Nie wiem, czy jasno się powyżej wyraziłem, ale chodzi mi o to, że grunt to dobrze opracowana strategia marketingowa. Naprawdę organiczne składniki są bardzo drogie, niestety...
isabelle30

26 kwietnia 2010, 20:50

a skad ty Carther chcesz wziac ziarno dla kur , rosnace w strefie eko, bez autostrad? hahaha

swietny chwyt reklamowy moim zdaniem, tyle ze niewielu sie na to lapie...
MarekK

26 kwietnia 2010, 21:54

Chefrenek pisze:
Żywność organiczna to taka żywność do uprawy której nie używane są ani pestycydy ani nawozy sztuczne. Żywność ta nie zawiera sztucznych dodatków jak emulgatory, barwniki, konserwanty. Do uprawy żywności organicznej używane są jedynie nawozy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

:wink:
dokładnie jest tak jak pisze Chefrenek, plus takie produkty muszą być każdorazowo certyfikowane. produkty klasy organicznej są również dostępne dla ludzi :)

...jeśli chodzi o strategie marketingowe wole się nie wypowiadać, każdy produkt przecież jakąś ma, a widujemy je na każdym kroku... sa karmy z jedną, dwoma, trzema i sześcioma rybami i pewnie pływały wcześniej w rtęci a jeśli już są jakieś karmy z kurczakiem to musiały one żyć przy jakiejś autostradzie ... :)

Podałem informacje o Pronature, bo poza tym, że nie ma zbóż, skład jest bardzo interesujący, a dodatkowo stosuje składniki organiczne co jest wyjątkowe i wydawało mi się, że to może być dla kogoś interesujące na tym forum....

Wracając do wątku, to oczywiste isabelle30. że na ten moment mogę powiedzieć to, że karma jest bardzo smakowita dla mojego psa, co akurat w moim przypadku ma spore znaczenie i tak to chyba ująłem w poście, dodam też że przestawianie odbyło się bez najmniejszej sensacji. Kopiłem Pronature bo ma unikalny skład i jest smakowita... to wybieramy wszyscy zawsze na początku. Inne spostrzeżenia przyjdą z czasem i wtedy sie nimi podzielę.

pozdrawiam :D
MarekK

10 grudnia 2010, 10:03

witam, miałem zaraportować :)

Mój pies cały czas jest na Pronature Holistic i ma się znakomicie.

wg. mnie ma swietny skład, a to co miałem okazje już zaobserwować jest bardzo zadowalające.

Karma ma bardzo dobrą przyswajalność, jest przez nią bardzo chętnie jedzona i psisko wygląda po niej extra. - polecam

Warto spróbować, szczególnie gdy ma sie delikatnego psa ( ja niestety mam )

Pozdr
Awatar użytkownika
Robert A.

12 lutego 2011, 08:51

Dalej karmisz tą karmą?Jakie wrażenia?
MarekK

15 lutego 2011, 11:41

cały czas Robercie mamy Pronature w misce :)
Psicho ją bardzo fajnie przyswaja, spory dodatkowy plus to wydajność worek 13,6 wystarcza nam na miesiąc dla duuzego psa.
Sąsiedzi nas podpatrzyli i zaczęli od miesiąca karmić Pronaturą swojego sznaucera więc mam teraz okazje widywać innego psa.
Gayka

16 kwietnia 2011, 21:01

Skusiałm się na ta karmę, mamy łososia z brązowym ryżem. Jestem mile zaskoczona brakiem sensacji przy zmianie . Odchudzałam psa RC Obsesity i mam nadzieję, że na PN nie przytyje. Zalezy mi tez bardzo na utrzymaniu masy mięsniowej, bo ładnie mi się psicho umięśniło na diecie !
Troszkę w pierwszych dniach sunia marudziła przy misce, ale z dnia na dzień je z większym apetytem. Jedyne co mnie zastanawiam, że na ej karmie robi 3 razy dziennie kupę,a myslałam , że się ograniczy do dwóch. No ale to dopiero tydzień na PN , więc za mało żeby coś oceniać.
Ciakawa jestem, czy karma zyskuje na popularności i jakie inni mają doświadczenia, piszcie koniecznie !
Mari

21 kwietnia 2011, 10:26

zastanawiam się nad zakupem wersji puppy z kurczakiem i słodkimi ziemniakami. ktoś może stosował?
MarekK

22 czerwca 2011, 01:41

bardzo długo jesteśmy na Pronature Holistic i jestem zadowolony z rezultatów. Jeśli chcesz spróbować to chyba warto teraz skorzystać z ich promocji którą widziałem na facebooku kupując małe opakowanie na próbę , informacja jest tu: http://www.facebook.com/pronatureholistic
Awatar użytkownika
Robert A.

22 czerwca 2011, 08:36

Marek- nie można umieszczać reklam na forum :),
well

02 grudnia 2012, 01:40

testujemy wlasnie male opakowanie z kaczką kupione na próbę , na ten moment nasz pies wykazał wielką ochotę
barbarasz49

02 grudnia 2012, 20:50

Bardzo fajny jest skład karmy Pronature Holistic,czy gdzieś można dostać próbki i czy ma duże granulki? Ponieważ jestem zdania, że pieskowi co jakiś czas należy zmieniać karmę, właśnie ta mnie bardzo zainteresowała. Teraz karmię labkę karmą Marcus Muhle,ale obawiam się że jak to wcześniej bywało, może ją zacząć jeść z mniejszym apetytem i wtedy chcę wybrać najwartościowszą karmę, a ona lubi jak są duże granulki.
ODPOWIEDZ
  • Informacje