Jak karmić psa?
Witam. Czy u was miska z karmą stoi caly czas do dyspozycji psa czy ma on okreslone godziy, w ktorych dajecie mu porzywienie. U mnie sucha karma stoi caly czas ale do tego daje mu raz dziennie jakis cieply posilek np. mieso z obiadu. Moze robie bląd. Slyszalem ze pies, ktory jada w okreslone godziy bardziej szanuje jedzenie i nie jest taki wybredy.
U mnie nie stoi cały czas - pies ma wyznaczone godziny karmienia i nie narzeka
A czy Twój pies jest wybredny?
Moim zdaniem mięso z obiadu - kiepski pomysł, bo:
1. pies nie powinien jeść ciepłego/ gorącego
2. mięso z obiadu jest przyprawiane
A czy Twój pies jest wybredny?
Moim zdaniem mięso z obiadu - kiepski pomysł, bo:
1. pies nie powinien jeść ciepłego/ gorącego
2. mięso z obiadu jest przyprawiane
Boscha polecam bardziej od zwykłego Brita(nie mylić care to inna bajka)
4-5 razy dziennie qupa to trochę dużo,wydaje się,że mało przyswaja z jedzenia które dostaje.Sprawdż np Karmę Bosch lub Arion Premium.Rozumiem,że masz określone finanse dlatego pytasch o Boscha i Brita.
Co do miski u mnie też psy dostają o określonych godzinach i jest spokój
4-5 razy dziennie qupa to trochę dużo,wydaje się,że mało przyswaja z jedzenia które dostaje.Sprawdż np Karmę Bosch lub Arion Premium.Rozumiem,że masz określone finanse dlatego pytasch o Boscha i Brita.
Co do miski u mnie też psy dostają o określonych godzinach i jest spokój
Po tym jak zwiększyłam ruch mojej suni, karma znika zaraz po podaniu, nie ma więc problemu z zabieraniem po 15 minutach od podania. Bo wtedy zazwyczaj już jej nie ma w misce
Kiedyś tak robiłam, zostawiałam, zabierałam jak nie była zainteresowana, ale to wcale mojego psa szanować żarcia nie nauczyło. Zostawiałam też czasem na cały dzień - także nic. Zmieniłam na smakowitszą - postęp, ale na krótko.
Za to odkąd biega przy rowerze, pływa, więcej aportuje - problem braku apetytu nam zniknął
A pojawiła się także pozytywna zmiana - sunia schudła, bo na pewnej wystawie wytknięto mi, że za gruba jest
Kiedyś tak robiłam, zostawiałam, zabierałam jak nie była zainteresowana, ale to wcale mojego psa szanować żarcia nie nauczyło. Zostawiałam też czasem na cały dzień - także nic. Zmieniłam na smakowitszą - postęp, ale na krótko.
Za to odkąd biega przy rowerze, pływa, więcej aportuje - problem braku apetytu nam zniknął
A pojawiła się także pozytywna zmiana - sunia schudła, bo na pewnej wystawie wytknięto mi, że za gruba jest
Witamslawek94 pisze:Witam. Czy u was miska z karmą stoi caly czas do dyspozycji psa czy ma on okreslone godziy, w ktorych dajecie mu porzywienie. U mnie sucha karma stoi caly czas ale do tego daje mu raz dziennie jakis cieply posilek np. mieso z obiadu. Moze robie bląd. Slyszalem ze pies, ktory jada w okreslone godziy bardziej szanuje jedzenie i nie jest taki wybredy.
Przepraszam ale takie karmienie to duży błąd. Podstawowy to taki, że pies nie może mieć ciągle pełnej miski nawet suchej karmy. Karma musi zniknąć w kilka minut. Poprzez podawanie o określonych, stałych porach pies lepiej to przyswaja, wie kiedy dostanie karmę. Poza tym to także element wychowawczy; wbrew pozorom bardzo ważny. Nie chce sie rozpisywać ale można to znaleźć w necie.
Drugi kradynalny błąd to jakiekolwiek podawanie mięs "po obiadowych" nawet jak twierdzisz nie przyprawianych czyli np. kiełbasa. Stary nie rób tego swojemy psu...Lepiej i zdrowiej podać kawałek gotowanego mięsa lub jeszcze bardziej surowego (poza wieprzowiną), jakąś kostkę cielęcą, mostek, korpus, ogon cielęcy, syjkę indyczą, nabiał, jajko. Tylko nie mieszaj tego z karma suchą - lepiej podać osobno.
Sporo osób karmi z rana suchą (polowa dzinnej porcji) a wieczorem gotowane lub surowizna a'la barf.
Twojemu psu z racji wieku wystarczy dwa razy dziennie podać karmę; rano 7-8 i wieczór 17-18.
To, że są przyprawiane, solone, pieczone, smażone a kiełbasy z konserwantami i innymi ulepszaczami.
Jeśli juz to czyste, surowe mięso gotowane bez soli i przypraw.
Jeśli juz to czyste, surowe mięso gotowane bez soli i przypraw.
-
- Informacje
-